Edebiyat eserleri biçim ve içerik bakımından ikiye ayrılır. Mensur adıyla da bilinen düz yazılar roman, öykü, masal gibi kurgusal metinlerden oluşur. Makale, deneme ve anlatı gibi düşünce yazıları da mensur eserlere örnek gösterilebilir. Beyit ve kıta gibi nazım şekilleriyle yazılan ve birçok farklı türü bulunan edebi eserlere ise manzuma denir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Manzume Nedir?Lirik şiir, verdiği duygu açısından edebiyatta önemli bir yeri bulunur. Lirik şiir, eski Yunan edebiyatından günümüze kadar gelmiştir. İnsanı ilgilendiren her türlü olay ise, lirik şiirin konusu olur. Şiirler, insanların duygularına hitap ediyor. Buna göre lirik şiirin ne olduğunu öğrenerek, ne anlatmak istediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Lirizm nedir tüm detayları ile derledik.
Edebiyatta en önemli konulardan birisi de nazım biçimleri ve türleridir. Nazım türleri farklı başlıklar altında ele alınmaktadır. Bu anlamda araştırma yapan pek çok kişi nazım türlerini merak etmektedir. Peki, nazım türleri ve çeşitleri nelerdir? Nazım birimi nedir, nasıl belirlenir? Nazım biçimleri hakkında merak edilenleri detaylıca sizlere derledik.
Tanzimat dönemi, Osmanlı tarihine damgasını vuran yenilikçi uygulamaların yapıldığı bir dönemdir. Bu batılılaşma ve yenilik hareketinin en çok kendisini hissettirdiği alanlardan biri de idari, hukuki, askeri ve eğitim alanlarının dışında edebiyat alanıdır. Diğer edebiyat dönemlerinden farklı olan Birinci ve ikinci dönem Tanzimat edebiyatını özellikleri ve sanatçıları ile bilgileri hazırladık.
#Tanzimat Dönemi Nedir?Bazı sandıkların hiç kilitli tutulmaması gerekir. Can Yayınları, Akif Kurtuluş’un artık kitabevi raflarında bulunmayan, baskısı tükenmiş kitaplarını yeniden basarak, çok kıymetli bir sandığın kapağını açtı. ‘Daktilo Yazıları ‘ (‘Harita Metod Defteri’ ile ‘Politika ve Sanat’ kitaplarını bir araya getiriyor) ve ‘Romantik Korno’yla, en çok şairliğiyle bilinen ama ‘Mihman’ ve ‘Ukde’ romanlarıyla da ses getiren Kurtuluş’un deneme yazarı ve eleştirmen kimliğini ön plana çıkarıyor. Bugün her türlü telaşın uzağında, Gümüşlük’te yaşayan ve köyün futbol kulübünün yöneticiliğini yapan Kurtuluş’la konuştuk, dün-bugün karşılaştırması yaptık. Bu kitapları, özellikle de ‘Romantik Korno’yu okurken, bir yerlerden bulun buluşturun, Takis Binis’ten ‘To Dihti’yi dinleyin. Sebebini sayfaları çevirdikçe anlayacaksınız.
#Akif KurtuluşDAHA geçen yıl görkemli törenlerle dünya çapında anılmadı mı? Onbinlerce insan onun felsefesi, yaklaşım ve düşünceleri ile tanışmadı mı? Tanışanlar bir kez daha büyüklüğü karşısında şapka çıkarmadı mı? Hayranlıklar, sevgiler ve bağlılıklar artmadı mı? UNESCO’nun en görkemli kutlamaları onun için gerçekleşmedi mi?