Alanya ve Gazipaşa’da yılın ilk mango hasadı başladı. Alanya sahilindeki Anjeliq House’ta yapılan etkinliğe Alanya (Fatih Ürkmez) ve Gazipaşa (Orhan Altun) Kaymakamları, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile İstanbul’dan gelen gazeteciler, gurmeler ve çevredeki ziraat odası başkanları katıldı.
#MangoTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalKahvaltıda, akşamüstü bir böreğin yanında, yemekten sonra veya soluklanmak için oturduğumuz esnaf taburesinde elimizin ilk gittiği içecek hep çay olur. İnce belli bardaktaki demli çaya olan tutkumuz tartışılmaz ancak dünyadan çay çeşitleri de artık hemen elimizin altında... Yazarımız, çay somelyesi Ebru Erke hem en nadide çay çeşitlerini anlattı hem de çayla birlikte yiyebileceğimiz lezzetli öneriler verdi.
#ÇayBelki bir 10 yıl kadar önce bize çok yabancı olan avokado, artık mutfağımızdan eksik etmediğimiz malzemelerden. Güney’de Alanya ülkemizdeki ihtiyacın neredeyse tamamını karşılıyor, üstelik yetiştirdiği avokadolar coğrafi işaret tescilli. Yerli avokadonun hikâyesini yerinde dinledik, nefis tarifler öğrendik.
#AvakadoGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliANTALYA’nın Gazipaşa ilçesinde, 7 yıl önce muz bahçesi içerisine deneme amaçlı mango fidanı dikimi yapan Hamdi Tekin, bu yıl hasadını yaptığı 12 ağaçtan 2 bin mango meyve elde edip, 45 bin lira gelir sağladı. Tekin, "Bu mango altın yumurtlayan bir meyve. Bunun değerini çiftçiler olarak bilelim" dedi.
#MangoAsırlardır Türk kahvesi içiyoruz. Ancak bugüne kadar topraklarımızda -birkaç denemenin dışında- kahve çekirdeği yetiştirilmedi. Şimdi bir ilk gerçekleşiyor. Hayatının 50 yılını Almanya’da geçirmiş Yaşar Dağtekin 10 ağaçtan 30 kilo kahve çekirdeği üretti. Satışa başlayan üreticiyle bahçesinde buluştuk.
#GazipaşaMersin'in Silifke İlçesi'nde yılın ilk hasadı yapılan erik, İstanbul’daki manavlarda tüketiciye ulaşmaya başladı. Bayrampaşa Meyve Sebze Hal’inde 60 gramlık paketlerde yaklaşık 20-25 liraya alıcı bulan eriklerin manav fiyatı 35 lirayı buluyor. Ancak kilo ile satış yok. 60 gramlık paketler kilo hesabına vurulduğunda eriğin fiyatı manavda 583 liraya kadar ulaşıyor. Mersin'de eriğin kilosu 300 TL'den satışa sunulmuştu. Böylece eriğin fiyatında İstanbul ile Mersin arasında yüzde 94,3 fark oluştu.
#Erik