Pilot Emre E., yanlış tedavi uygulayarak sol gözünde görme kaybına sebep oldukları iddiasıyla iki doktor ile özel hastaneye 1 milyon 10 bin liralık ‘tıbbi malpraktis’ davası açtı. Emre E., pilotluk sertifikasının iptal edildiğini belirterek çocukluk hayali olan mesleğini yapmasının imkânsız hale geldiğini öne sürdü.
#PilotBakanlık verilerine göre doktorlara 10 yılda 6 bine yakın ‘tıbbi hata’ yani malpraktis davası açıldı ve davalar sonucunda 172 milyon lira tazminat ödenmesine hükmedildi. En çok dava edilen branşlar ise acil, kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi oldu. Diyeceksiniz ki bir hata varsa hatayı yapan bedelini ödesin. Sonuna kadar katılıyorum ancak Türkiye’de bu durum da maalesef suiistimal ediliyor. Bazı avukatlar aile ‘avına’ çıktı, ‘İyi para’ vaadi ile aileleri dava açmaya teşvik ediyorlar, ilan verenler bile var.
#DoktorMalpraktis davaları, pek çok hekim tarafından bilinen ve iş hayatını tehlikeye atabilen durumu nitelemektedir. Malpraktis davası ile birlikte doktorun tedavi esnasında uygulamış olduğu yöntemler bilirkişiler eşliğinde ele alınır ve tedavide beceri hataları ve yanlış yöntem uygulanması ele alınır. Peki, malpraktis nedir ve ne demek? İşte, kısaca bilgiler
#MalpraktisGenel olarak tıbbi malpraktis, diğer bir tanımla da doktorun tıbbi uygulama hatası olarak bilinen bu terim, doktorun ya da tıp merkezi, hastane, poliklinik vb. sağlık kuruluşlarının deneyimsizliği, bilgisizliği ya da ilgisizliği nedeni ile hatalı tedavi, yanlış teşhis veya eksik bakım hizmeti sonucunda hastanın zarar görmesi olarak da tanımlanabilir. Malpraktis ne demek ve malpraktis davası nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MalpraktisYarın Dünya Hasta Hakları Günü. Biz de bu vesileyle hak ihlallerini ve hastanın bunlara karşı neler yapabileceğini soruşturduk. Örneğin sağlık hizmetlerindeki personelin hastalara ve yakınlarına güler yüzlü, şefkatli ve nazik davranmak zorunda olduğunu biliyor muydunuz?
#GazetehaberleriAnkara'da yakın görme bozukluğu nedeniyle kullandığı gözlükten kurtulmak için özel hastanede ameliyat olan avukat Mustafa Alpar Ceylan'ın (63) sağ gözü, operasyon sonrası görme yetisini kaybetti. Ceylan, avukatıyla operasyonu yapan doktor ve hastane hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ceylan, 'Aradan 1 hafta geçtikten sonra görüntünün kaybolduğunu gördüm. Acil tekrar aynı hastaneye gittim. Retina dağılmış. Retina ameliyatlarının acil yapılması gerekirmiş. 4 gün sonra ameliyata aldılar genel anestezi ile. Gözümü açmışlar, kapatmışlar 'ben buna bir şey yapamam' diye" dedi.
#AnkaraAnkara'da yakın görme bozukluğu nedeniyle kullandığı gözlükten kurtulmak için özel hastanede ameliyat olan avukat Mustafa Alpar Ceylan'ın (63) sağ gözü, operasyon sonrası görme yetisini kaybetti. Ceylan, avukatıyla operasyonu yapan doktor ve hastane hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ceylan, 'Aradan 1 hafta geçtikten sonra görüntünün kaybolduğunu gördüm. Acil tekrar aynı hastaneye gittim. Retina dağılmış. Retina ameliyatlarının acil yapılması gerekirmiş. 4 gün sonra ameliyata aldılar genel anestezi ile. Gözümü açmışlar, kapatmışlar 'ben buna bir şey yapamam' diye" dedi.
#ANKARAKayseri'de 16 yıl önce tüfekle vurulan Kadir Durdu’nun (41) yaralanan sol bacağında, o dönem yapılan ameliyatta bez parçası unutulduğu ortaya çıktı. Kadir Durdu, "15-16 senedir bir kumaş parçasıyla yaşamışım. Bunu yapanların ceza almasını istiyorum" dedi.
#AntalyaKayseri'de 16 yıl önce tüfekle vurulan Kadir Durdu’nun (41) yaralanan sol bacağında, o dönem yapılan ameliyatta bez parçası unutulduğu ortaya çıktı. Kadir Durdu, "15-16 senedir bir kumaş parçasıyla yaşamışım. Bunu yapanların ceza almasını istiyorum" dedi.
#AmeliyatSağlık Bakanı Fahrettin Koca, malpraktis davalarıyla ilgili yasanın, sonuçlanmış davaları kapsamadığını belirtip, "Sonuçlanmış davası sebebiyle haciz tebligatı alan meslektaşımız adına üzgünüz. Devam eden ve yeni davalar için kasıt yoksa rücu asla olmayacak" dedi.
#Sağlık BakanıBu yazımızda günümüzde maalesef oldukça sık rastlanılan malpraktis kavramı ve bu konuya yönelik hukuki süreç konusuna eğileceğiz. Hekimlik mesleği yüksek seviyede titizlik gerektiren, bilgi eksikliğinin dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceği bir meslektir. Hekimlikte hastaya doğru tedavi ve tıbbi müdahale hayati önem taşımaktadır. Hal böyle olunca tıbbın kabul ettiği olumsuz sonuçlar dışında hekimin hastaya yönelik yanlış tıbbi müdahale ve tedavilerin; bilgisizlik sonucu ya da yanlış uygulama yapılması sonucunda hekimden kaynaklanan olumsuz sonuçları da olabilmektedir. Söz konusu hekimlik mesleğinin meşakkatli bir o kadar da riskli olduğunu belirtmekte yarar bulunmaktadır. Bu nedenle söz konusu olumsuz vakıalar sonucunda hastaların zarar görmesi ihtimaline karşı çeşitli hukuki düzenlemeler mevcuttur.
#MalpraktisMaddi tazminat davası, hukuka aykırı bir işlem ya da eylem nedeni ile malvarlığında meydana gelen eksilmenin, yani maddi zararların giderilmesini amaçlar. Manevi tazminat davası ise, aynı işlem ya da eylemler nedeni ile bireyin yaşadığı elem, üzüntü ve yıpranmanın neden olduğu manevi zararların giderilmesini amaçlayan önemli bir dava türüdür. Tazminat davası nedir? İşte, tüm detaylar.
#Tazminat Davası