Yaşar Üniversitesi 2023-2024 mezunları yeni yaşamlarına heyecanla uğurlandı. Ailesiyle birlikte Almanya’dan Türkiye’ye 10 yaşındayken gelen Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu Elanur Ulakçı, üniversite birincisi olmanın gururunu yaşadı. Ulakçı, “Türkiye‘ye geldiğim günden ve çocukluğumdan bu yana vermiş olduğum çaba ve emek beni hem entelektüel hem de kişisel olarak geliştirdi” dedi.
#ALMANYA2002’den bu yana ABD’de Ulusal Mucitler Onur Listesi’nde olan bilgisayar bilimcisi ve Google’ın en tanınmış yapay zekâ mühendislerinden olan Ray Kurzweil insanlığın çok yakın bir süreçte ‘ölümsüzlük’ çağını yaşamaya başlayacağını iddia etti.
#Ray Kurzweil23 Yetenek Derneği tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Zirve 23 bugün gerçekleşiyor. 2 bin aşkın üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen organizasyon Volkswagen Arena'da düzenleniyor. Zirve 23 kapsamında konuşma yapan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Benim sizlere bir abi olarak tavsiyem şu. Hayatta ne yaptığınızdan çok neden yaptığınıza odaklanın. İnsanlığın faydasını düşünerek yap ne yapıyorsan. Zaten bunu düzgün yaparsan hayat sınavını en düzgün şekilde bitirmiş olursun" dedi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş da "Cesaretinizi artırmak için esnek olun, değişimi kucaklayın. 'İnsanlar ne der'e bakmayın. Aksiyona geçin. 20 saat düşüneceğinize 3 kez deneyin. Büyük resmî görün" diye konuştu.
#Zirve 2323 Yetenek Derneği tarafından bu yıl ikincisi organize edilen Zirve 23 bugün gerçekleşiyor. 2 bin aşkın üniversite öğrencisinin katılımıyla gerçekleşen organizasyon Volkswagen Arena'da düzenleniyor. Zirve 23 kapsamında konuşma yapan BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "Benim sizlere bir abi olarak tavsiyem şu. Hayatta ne yaptığınızdan çok neden yaptığınıza odaklanın. İnsanlığın faydasını düşünerek yap ne yapıyorsan. Zaten bunu düzgün yaparsan hayat sınavını en düzgün şekilde bitirmiş olursun" dedi. Togg CEO'su Gürcan Karakaş da "Cesaretinizi artırmak için esnek olun, değişimi kucaklayın. 'İnsanlar ne der'e bakmayın. Aksiyona geçin. 20 saat düşüneceğinize 3 kez deneyin. Büyük resmî görün" diye konuştu.
#Zirve 23Metaverse’e olan ilgi oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor. Goog-le’da metaverse’e yönelik aramalar geçen yıldan bu yana %7.200 artış gösterdi. Önde gelen araştırma şirketlerinden McKinsey kurumsal şir-ketlerin ve risk sermayesi şirketlerinin bu yılın ilk beş ayında meta-verse ile ilgili toplam $120 milyar yatırım yaptığını belirtiyor.
#Ergi ŞenerTarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2021 yılında tarımsal dış ticaret fazlasının geçen yıla göre yüzde 31 artışla 7 milyar 200 milyon dolara yükseldiğini belirterek, “Türkiye’de üreten kesimin moralini bozmaya hakkımız yok. Türkiye’de bizim tek bir şeye ihtiyacımız var. Bizim çiftçimizin sırtı sıvazlansın, bu konuda iyi olduğuna dair moral verilsin, beklemediğiniz her şeyi yapar” dedi.
#Bekir PakdemirliDaha önceleri birçoğumuzun birebir tanışmadığı bir kavram olan yoğun bakım, pandemiyle hayatımızın bir gerçeği haline geldi. Koronavirüs ilk çıktığı zamanlar dolup taşan yoğun bakımlar, aşılar çıktıktan sonra ise nispeten rahatladı. Peki yoğun bakımda yatan hastalar bu süreçte neler yaşadı? Yoğun bakım çalışanlarının hayatı nasıl etkilendi? En önemlisi bir yakını yoğun bakım ünitesinde tedavi görenlerin yapması gerekenler neler? İşte insan hikayeleri, hasta yakınları için rehber ve pandeminin yoğun bakım gerçekleri...
#KoronavirüsÇağın bilgi ve becerilerine sahip yarınlarımız olan yavrularımız, yakın gelecekte eğitim ve öğretimdeki hızlı dönüşüme şahit olacak. Önümüzdeki yıllar, hayat tarzımızı salgın hastalıkla birlikte çok farklı bir yapıya dönüştürmeye aday gibi görünüyor. Elektrik-elektronik ve bilişim alanındaki gelişmelere paralel olarak iletişimde de baş döndürücü bir ilerleme gözleniyor. Yapay zeka ve robotik gibi üst düzey sayısal teknolojilerin kullanılması ve yayılması, toplum hayatında önemli değişiklikler meydana getirmektedir.
#Prof. Dr. Hüseyin Toros Kimdir2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne değer görülen Japon kökenli İngiliz yazar Kazue Ishiguro, yeni romanı ‘Klara ile Güneş’te yapay zekâya sahip bir robotun insanı ve toplumu anlamlandırma çabasını işliyor. Ishiguro, yakın geleceğin bu distopik yorumunda bir kez daha hatırlayış ve unutuşu, sevgiyi, sevginin farklı tezahürlerini sorguluyor.
#Kazuo IshiguroSelçuk Artut ve Jeremy Woodruff’un 2018’den bu yana Berlin ve İstanbul’da düzenlediği Distopya Festivali, bu yıl ‘Distopya: Ses Sanatı’ adı altında Akbank Sanat’ta izleyiciyle buluşuyor. Sesin soyut halini vurgulayan sergide yer alan 15 çalışmanın 11’i, bu proje için özel olarak üretildi.
#Distopya Ses SanatıYeni medya sanatçısı Refik Anadol son sergisi ‘Makine Hatıraları: Uzay’ ile evreni, insan duyularını ve makinelerin belleğini izleyiciye dijital sanat aracılığıyla sunuyor. “Hayatı, uzaya dair soruları olan bir bilimkurgusever gibi yaşıyorum” diyen Anadol’un sergisi 19 Mart - 25 Nisan arasında Pilevneli Gallery’de ücretsiz olarak gezilebilecek.
#Refik AnadolUzun süredir, aynı zamanda mezunu da olduğum Sabancı Üniversitesi’nin Yönetim Bilimleri Fakültesi MBA Programı Danışma Kurulu’nda yer almaktayım. Düzenli olarak Sabancı Center’da gerçekleştirdiğimiz değerlendirme toplantılarında, özellikle işletme eğitiminde ve MBA seviyesinde, değişen iş hayatının ihtiyaçlarına cevap verecek güncel eğitim içeriklerinin eksiliğini dile getiriyordum.
#Hürriyetİstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, “Geleceğin meslekleri arasında, edüstriyel veri bilimciliği, siber fiziksel güvenlik ve kriptografik mühendisliği, robot koordinatörlüğü, IT/ IoT çözüm mimarlığı, endüstriyel bilgisayar mühendisliği, bulut hesaplama uzmanlığı, veri güvenliği uzmanlığı, şebeke geliştirme mühendisliği, 3D yazıcı mühendisliği, giyilebilir teknoloji tasarımcılığı gibi alanlar var. Gelecek yıllarda toplumsal hayatta birçok dönüşüm yaşanacak. Yeni alanlar, yeni fırsatların da ortaya çıkmasını sağlayacak. Gelişen alanların gelecekte maddi getirisi, mevcut mesleklere göre kat kat fazla olacak. 5G teknolojilerinin gelişimiyle birlikte nesnelerin internetinden söz ediyoruz, makinelerin birbiri arasında kuracakları iletişim için de insan aklına ve yönetimine ihtiyaç var" dedi.
#İtüExperian Türkiye ve Orta Doğu Siber Güvenlik Lideri Dr. Ayaz, "Basit bir Pineapple cihazını droneye bağlayan siber suçlular, internete bağlı bir cihazla sokakta yürüyen kullanıcıların kişisel bilgilerini saniyeler içerisinde çalabilecekler." dedi.
#HackerAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Güngör, teknolojinin ilerlemesiyle PC ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ uygulamalarının büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu uygulamaların verebileceği zararlara karşı uyarıda bulunan Güngör, güvenilirliği doğrulanamayan yapay zekâ uygulamalarının, bilgisayar ve akıllı telefonlardan silinmesi gerektiğine dikkat çekti.
#VeriAlanya Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Güngör, teknolojinin ilerlemesiyle PC ve akıllı telefonlardaki yapay zekâ uygulamalarının büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Bu uygulamaların verebileceği zararlara karşı uyarıda bulunan Güngör, güvenilirliği doğrulanamayan yapay zekâ uygulamalarının, bilgisayar ve akıllı telefonlardan silinmesi gerektiğine dikkat çekti.
#Veri GüvenliğiRusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, Türkiye'nin "uzay güçlerinden" oluşan kısa listede yer almak için gerekli her şeye sahip olduğunu belirterek, "Türkiye'nin uzaya ilgi duymasına büyük saygı duyuyoruz. Türkiye, Rusya'yı bu alanda stratejik ortak olarak tanımlarsa bundan mutluluk duyarız. Türkiye'nin gökmenlerini bekliyoruz." dedi.
#GökmenEricsson ConsumerLab, 2019 Tüketici Trendleri Raporunu teknolojiye erken uyum sağlayan 34 milyon kişinin öngörüleri doğrultusunda yayınladı. Yapay zeka, sanal gerçeklik, 5G ve otomasyon gibi yakın geleceğin önemli teknolojilerine dair son kullanıcı görüşlerinin yer verildiği rapora göre; otonom ve kişilerin ruh halini öngören teknolojiler kısa süre içinde insanların gündelik yaşamlarında daha büyük bir rol oynamaya başlayacak.
#Ericsson