Dünya makarna üretiminde lider ülkelerden Türkiye’de ‘durum’ krizi yaşanıyor. Bazı üreticilerin maliyet avantajı sağlamak için üretimde ‘durum buğdayı’ yerine ‘ekmeklik buğday’ kullandığı belirtildi. Söz konusu şirketlerin, bundan yüzde 15 ila 20 arasında fiyat avantajı sağladığını söyleyen sektör temsilcileri; yaşanan bu durumun kaliteyi düşürdüğünü, tüketicileri yanılttığını ve haksız rekabetin yaşanmasına yol açtığını savunuyor.
#MakarnaAlmanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), Kovid-19 krizinde şirketlerin hijyen ve hazır gıda üretimlerine yönelik yılın ocak-eylül dönemine ilişkin istatistikleri yayımlandı. Buna göre, Alman şirketleri yılın ocak-eylül döneminde geçen yılın dönemine göre yüzde 80 daha fazla dezenfektan ve yüzde 20 daha fazla makarna üretti.
#DestatisTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından dolayı makarnada fiyat artışı yapılmayacağını, stokların da yeterli olduğunu bildirdi.
#Türkiye Makarna Sanayicileri DerneğiBALIKESİR’in Manyas ilçesinde 5 yıl önce KOSGEB'den aldığı kredi ile endemik otlarla makarna üreten girişimci Serap Karakaş, gelen taleplere yetişemiyor. Karakaş’ın evinin bahçesinde ürettiği makarnaya, Tayvan’dan talip olan bir firma, 4 ton makarna siparişi verdi.
#MakarnaTarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: "Katılım bankacılığı için tarım sektöründe inanılmaz potansiyel var. Katılım bankacılığında toplanan mevduatlar, tarım sektöründe kullanıldığında geri dönüşü aylar içerisinde sağlanır. Biz Vakıf Katılım'a teklifte bulunduk. Bir miktar parayı onlar, bir miktar parayı biz koyarak ürün alacağız. Ürünü sattıktan sonra kazancı paylaşacağız" açıklamasında bulundu.
#Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez BirliğiTarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz: "Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ile imzaladığımız protokolle kuruluş üyesi firmaların ham madde ihtiyacının kooperatif ortaklarımızca 2019 yılı ekim ayından itibaren sözleşmeli üretim modeliyle karşılanması amaçlanmaktadır.Söz konusu protokolle makarnalık buğdayın ithal edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor." açıklamalarında bulundu.Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu: "Özellikle dış pazarlarımızın korunması açısından sektörümüzün ihtiyaç duyduğu miktar ve kalitede buğdayın iç piyasadan karşılanması büyük önem arz etmektedir." ifadelerinde bulundu.
#TMSDTürkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, Türkiye'nin 154 ülkeye makarna ihraç ettiğini belirterek, "Makarna ihracatımız, 2016 yılında 831 bin ton iken, geçen sene 1 milyon 55 bin tona yükseldi. Bu yılı ise 1 milyon 200 bin tonla tamamlamayı öngörüyoruz." dedi.
#MakarnaKonya'da makarna üretimi yapan bir firmanın, Uzak Doğu pazarı için özel olarak ürettiği "Mürekkep Balıklı Spaghetti" dünyanın en itibarlı kalite enstitülerinden biri olarak kabul edilen Monde Selection tarafından ödüle layık görüldü.
#Mürekkep BalığıTÜRKİYE’nin en eski makarna markalarından Nuh’un Ankara Makarnası, Japonlarla işbirliğine gitti. Japon makarna üreticisi Nisshin Seifun Group ve Japon ticaret firması Marubeni ile Nuh’un Ankara Makarnası’nın ortak kurduğu Nisshin Seifun Turkey şirketi, Marube markasıyla makarna üretip Japonya’ya satıyor.
#DubaiANAOKULU ÖĞRENCİLERİ, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİP OBA MAKARNA TESİSLERİNİ MERCEK ALTINA ALARAK ADETA İKİNCİ ADRESLERİ HALİNE GETİRDİLER. MAKARNAYI ÇOK SEVEN MİNİKLER BU LEZZETİN HAZIRLANDIĞI DÜNYA MARKASI OBA MAKARNA TESİSLERİNDE MAKARNANIN NASIL HAZIRLANDIĞINI KEŞFEDİYOR.
Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır"dedi.
Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Tiryakioğlu: "Kişi başına yıllık makarna tüketimi İtalya'da 26, Venezuella'da 12,3, Tunus'da 11,9, Yunanistan'da 10,5, İsviçre'de 9,3, İsveç'de 9,0 ve ABD'de 8,8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, ülkemizde kişi başına düşen makarna miktarı 6 kilo civarındadır"dedi.