Corona virüsü normalleşme sürecinin 1 Haziran'da başlamasıyla birlikte mahkemelerin başlangıç tarihi gündeme geldi. Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yargıda normale dönüş eylem planınına göre, yargısal faaliyetlerin bir kısmı atılan adımlarla beraber başlatıldı. Gözler şimdi duruşmaların başlayacağı tarihte. Peki, mahkemeler ne zaman açılacak? Davalar ne zaman görülecek? İşte, ayrıntılar.
#Mahkemeler Ne Zaman AçılırYargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen adli tatil 2024 tarihleri, mahkeme süreci devam eden yada yasal yollara başvuracak olan vatandaşların gündeminde yer alıyor. 20 Temmuz'da başlayan adli tatil sürerken, bu süreçte hangi davaların görüleceği de öne çıkan bir diğer konu oldu. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102. maddesine göre adli tatil, her sene temmuz ayında başlıyor ve ağustosta sona eriyor. Bu süre içerisinde adliyelerde nöbetçi mahkemelerce, Yargıtay ve Danıştay'da da nöbetçi heyetler tarafından kanunla belirtilen yargılamalara devam ediliyor. Diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek. Peki, adli tatil ne zaman bitecek, kaç gün? Adli tatilde dava açılır mı? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Adli Tatil Tarihi 2024Adli tatil takvimi ve süresi, hukuki süreçleri devam eden vatandaşların gündemine geldi. Dava açmaya hazırlanan veya dava tarihleri belli olan taraflar, adli tatil dönemini sorguluyor. Hukuksal süreçleri olanlar bu takvime göre hareket edecek. Yaz aylarında belli dönemler uygulanan adli tatil sürecinde dava açılıp açılmadığı da merak ediliyor. Peki Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatilde dava açılır mı, hangi davalar görülür? İşte ayrıntılar...
#Adli TatilAdli tatil ne zaman başlayacak, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Temmuz ayı devam ederken, adli tatil için beklenen tarih geldi. Adalet Bakanı Tunç adli tatil tarihini duyurdu. Adli tatil için geri sayım başlarken dava açmaya hazırlanan ve dava tarihleri belli olan taraflar nasıl bir uygulama olduğunu merak ediyor. Yaz aylarında yargıda görev alan çalışanlar belirli dönemlerde tatil yapıyor. Hukuksal süreçleri devam edenler ise adli tatil tarihlerine göre hareket edecek. Adli tatil süresi boyunca nöbetçi mahkemeler hizmet vermeye devam ederken tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalar sürecek. Peki Adli tatil ne zaman? Adli tatilde boşanma davası açılır mı? İşte, Adli tatilde devam eden dava türleri…
#Adli Tatil Ne ZamanAdli tatil için geri sayım başlarken dava açmaya hazırlanan ve dava tarihleri belli olan taraflar nasıl bir uygulama olduğunu merak ediyor. Yaz aylarında yargıda görev alan çalışanlar belirli dönemlerde tatil yapıyor. Hukuksal süreçleri devam edenler ise adli tatil tarihlerine göre hareket edecek. Adli tatil süresi boyunca nöbetçi mahkemeler hizmet vermeye devam ederken tutuklusu olan ve acil nitelik taşıyan davalar sürecek. Peki Adli tatil ne zaman? Adli tatilde boşanma davası açılır mı? İşte, Adli tatilde devam eden dava türleri…
#Adli Tatil Ne ZamanAnkara’da bir ev sahibi, kira sözleşmesindeki kira artırım maddesine dayanarak kiracılarından yeni dönem kirası dışında son 5 yılın zam farkını talep etti. 200 kiracısına, beş yıllık TÜFE oranında zam farkı ödemeleri için icra işlemi başlattı. Mahkeme örnek bir karara imza atarak ek kira sözleşmesi bulunmadığı gerekçesiyle talebi reddetti. Ankara Barosu avukatı Oğuzhan Muhammet Gündoğmuş’a, milyonlarca kiracıyı ilgilendiren bu kararı ve kiracı okurlarımın benzer sorularını ilettim. Avukat Gündoğmuş, kiracıları, ev sahipleri ile yazılı kira sözleşmesi yapmaları, TÜFE oranında zam maddesine dikkat etmeleri ve kira parasının mutlaka bankaya yatırılması konusunda uyardı.
#Kiraİsim, toplum içinde insanların tanınabilmesi için gerekli olan çok önemli bir unsurdur. Bu nedenle de kural olarak isim değiştirilemez. Ama insanlar isimlerini kendi seçmediklerinden dolayı kanunlar bazı durumlarda kişilere, isim değiştirme hakkı tanımıştır. İsim değiştirme nasıl yapılır ve ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İsim DeğiştirmeMahkemelerde açılan davalarda birçok farklı dava türü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi olan istirdat davası, son zamanlarda hukuk alanında en fazla araştırılan konulardan birisi haline gelmiştir. İcra hukuku içerinde görülen istirdat davasının belli başlı koşulları bulunmaktadır. Peki, İstirdat davası nedir, ne zaman ve hangi mahkemede açılır? İstirdat davası açma süresi ve zamanaşımı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İstirdat DavasıAlacak davası, hukuk kapsamında en önemli davalardan biri olmaktadır. Alacak davası ile ilgili merak edilen çok fazla soru bulunmaktadır. Alacak davasının ne demek olduğunu, alacak davasının ne kadar sürebildiğini, belirli, belirsiz ve rücuen alacak davalarının nasıl açıldığını ve çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Alacak DavasıGünümüzde ev sayısının artması, arz talep dengesi, devletin ev almak için vatandaşa uyguladığı uygun kredi imkanları birlikte değerlendirildiğinde ev almak ciddi manada kolaylaştı. Ancak son zamanlarda tüm dünyada etkisini sürdüren ekonomik buhran Türkiye de de etkilerini göstermiş ve bu durumdan en çok gayrimenkul sektörü etkilenmiştir. Son zamanlarda artan maliyetleri karşılayamayan müteahhitler inşaatları teslim edemez olmuş ve vatandaş mağdur edilmiştir.
#Ev AlmakCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bir FETÖ sanığının duruşmaya üzerinde ‘Hero’ (Kahraman) yazılı tişörtle çıkmasına tepki gösterirken “Artık bunları (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım” sözleri tartışma yarattı. Hukukçuların görüşleri şöyle:
#GazetehaberleriANAYASA Mahkemesi (AYM) MİT’in talebi üzerine gazeteci-yazar Mehmet Altan’ın ‘Pastör’ kod adıyla telefonlarının dinlenilmesi olayının ortaya çıkmasının ardından MİT mensupları için Başbakan tarafından yargılama izni verilmemesini hak ihlali saydı.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’nde PKK’lı teröristlerin saldırısında şehit olan 10 asker için Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diledi. Herkesin acısını paylaştığını söyleyen Demirtaş, "Yaşanan bütün ölümlerden herkesin vicdanen ve ahlaken ders çıkarmasını istiyorum. Çatışmalar var diye barış girişiminde bulunmaktan vazgeçmek olmaz, tam da bu noktada barış girişiminde bulunmak lazım" dedi.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu tasarısıyla yeni bir süper temyiz mahkemesinin kurulacağını ifade ederek, “Danıştay ve Yargıtay yüksek mahkemeler olarak, adli ve idari yargıda son noktayı koyan merciler, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine böyle bir yetki verilmesi bir süper temyiz yetkisi oluyor. Bildiğim kadarıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bile böyle bir yetkisi yok” dedi.
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunması için Hükümete verilen yetkinin süresinin uzatılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin TBMM'ye gönderilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargâhı'nda tüm kuvvet komutanlarının da katıldığı bir basın toplantısı düzenledi. Başbuğ, Taraf Gazetesi'nin gündeme taşıdığı 'İrtica ile Mücadele Belgesi'ni “kağıt parçası” olarak değerlendirdi ve “Bu kağıt parçasının, kimler tarafından, ne amaçla hazırlandığının ortaya çıkarılması görevinin, devletin istihbarat organlarıyla, ilgili yargı organlarına düştüğünü ifade ediyor ve bunu istiyoruz” dedi.