Haçlılarla Osmanlı Devleti arasında 1444 yılında yapılan Varna Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki geleceğini belirleyen ve sağlamlaştıran bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Varna Savaşı sonrası Avrupa ülkeleri savaşta büyük zafer kazanan Osmanlı İmparatorluğu’nun gücün bir kez daha tanımıştır. İşte Varna Savaşı tarihi, önemi, nedenleri ve sonuçları hakkında merak edilenler.
#Varna Savaşı ÖzetiZağanos Mehmed Paşa’nın hayatı Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisiyle yeniden gündeme geldi. Dizide paşayı Atsız Karaduman canlandırıyor. 7. Padişah Fatih Sultan Mehmed döneminde yaşayan Zağanos Paşa, İstanbul'un Fethi'nden sonra sadrazamlığa getirilen ilk kişidir. Denizcilikte gözetleme için zağanos (keskin görüşlü, yırtıcı bir kuş) kullandığı için zağanos lakabıyla anılmıştır. Peki Zağanos Paşa kimdir? Zağanos ne demek? İşte Zağanos Paşa’nın hayatına ilişkin diğer detaylar!
#Zağanos Paşa1922’de Mudanya Mütarekesi’nde Türk ordusu nereye girmişse oralar elde kaldı. Lozan’da toprak bıraktığımız doğru değildir. İktisadi menfaatlerini, Avrupa devletlerinin hiçbiri kaybetmek istemedi fakat yeni Türkiye bu konuda hiçbir taviz vermedi ve kapitülasyonları kaldırdığını tasdik ettirdi. Lozan Antlaşması bir zaferdir.
#Lozan AntlaşmasıGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#Bursaİletişimde kullanılan sözcükler önemlidir. Dil, hızlı dönüşen ve değişen bir araçtır. Bugün kullanılan çok sayıda sözcük belki de 50 yıl önce hiç kullanılmamaktaydı. Bunun gibi 60-70 yıl önce kullanımda olan kelimelerden epece bir kısmı günümüzde artık bilinmemektedir. Pençik ya da Pençik Kanunu kavramının ne olduğu da böylesi eski bir kelimedir ve manası merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız Pençik Kanunu nedir, hangi alanda kullanılır, Pençik sistemi neden kaldırıldı ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Pençik KanunuBurç yorumları günümüzde oldukça fazla takip edilmektedir. 29 ağustos doğumlu olan kişiler hem hangi burç olduklarını sorgulamakta ve yükselen burçlarını merak etmektedirler. Aynı zamanda 29 ağustosta doğmuş olan Türk ünlülerin araştırmasını yapmaktadırlar. Peki, 29 ağustos hangi burca aittir? 29 ağustosta tarihte neler yaşanmıştır? 29 ağustos doğumlu olan Türk ünlüler kimlerdir? İşte 29 ağustos ile ilgili tüm detaylar.
#29 Ağustos Hangi Burç Ve Burcu Ne?Osmanlı devleti çağ açıp çağ kapayan ve oldukça uzun dönem hüküm süren bir devlet olmaktadır. Bu kadar uzun bir devletin sırrı daha çok güçlü bir otoriteden kaynaklanmaktadır. Özellikle Osmanlı devletini yöntem padişahlar hakkında Osmanlı Padişahları kimler? Sırasıyla Osmanlı Devleti padişahlarının isimleri ve yaptıkları nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Osmanlı Padişahları Kimler?Belki de daha önce duymadığınız bir konu, bir olay Trianon Antlaşması. İşte sizler için bu antlaşma hakkında önemli bilgileri toparladık. Trianon Antlaşması nedir? Trianon Antlaşmasının tarafları kimlerdir? Trianon Antlaşmasının önemi ve sonuçları nelerdir? Bu ve benzer çok sayıda sorularınıza cevap olabilecek detayları derledik.
Belki de ilk kez okuyacaksınız. Ploşnik Savaşı Nedir? Ploşnik Savaşı tarafları kimlerdir? Ploşnik Savaşı ne zaman yapılmıştır? Ploşnik Savaşının nedenleri nelerdir? Ploşnik Savaşının sonuçları nelerdir? Ploşnik Savaşının önemi nedir? Bu ve buna benzer aklınıza gelecek sorulara cevapları derledik.
Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı imparatorluğunun en güçlü padişahlarından birisidir. Muhteşem Süleyman olarak da bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı toprakları oldukça genişlemiştir. 1. Süleyman döneminde girilmiş olan savaşlar Osmanlı devleti için oldukça önemlidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın kim olduğuna dair yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle pek çok platformda Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatına dair atıfta bulunulmaktadır. Peki, merak edilen padişah Kanuni Sultan Süleyman kimdir? 1. Süleyman döneminde Osmanlı imparatorluğu hangi savaşlara girmiştir? 1. Süleyman döneminde yaşanan olaylar nelerdir? Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatı ve sözleri nelerdir? İşte Kanuni Sultan Süleyman'a dair bütün bilgiler.
#Kanuni Sultan SüleymanBundan 82 yıl önce bugün saat 09.05’te, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu. 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak kabul ediliyor. Atatürk’ün hayatını Ankara’da geçirdiği yıllarda iz bıraktığı çok özel bazı yerleri siz okurlarımız için derledik. İşte farklı boyutlarıyla Atatürk’ü hissedebileceğiniz o yerler.
#Murat YILMAZII. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan MehmetOsmanlı’yı Balkanlardan atmak için başlatılan Haçlı Seferlerinden olan Sırpsındığı Savaşı, Sırp ve Bulgar İmparatorluğu, Macar Krallığı, Bosna ve Eflak Prensliğinden oluşan ittifak devletleri ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen savaştır. Sırpsındığı Savaşı tarihi, özeti, önemi, neden ve sonuçları hakkında işte tüm merak edilenler.
#Sırpsındığı Savaşı'nın Nedenleri Ve SonuçlarıBizans’ın Anadolu’yu Türklerden geri alma umudunu tamamen yok eden Miryokefalon Savaşı, 1176 yılında Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Savaşta Bizans İmparatoru I. Manuel Komnenos ağır kayıplar vermiştir. İşte Miryokefalon Savaşı tarihi, özeti, önemi, nedenleri ve sonuçları hakkında tüm bilgiler.
#Miryokefalon Savaşı'nın Önemi26 Eylül 1371’de yapılan Çimen Savaşı, Osmanlı Devleti ile Sırplar arasında yapılmış ve Osmanlı Devleti’nin galibiyeti ile sonuçlanmıştır. En dengesiz kuvvetlerin çarpıştığı savaşta 800 Osmanlı askerine karşı 20.000 Sırp askeri yer almıştır. Meriç Irmağı kıyılarında yapılan savaş sonrası Avrupa’nın kapıları Osmanlı Devleti’ne açılmıştır. İşte Çirmen Savaşı tarihi, özeti, önemi, neden ve sonuçları hakkında tüm merak edilenler.
#Çirmen Savaşı Nedenleri Ve SonuçlarıKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne ZamanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Macaristan dönüşünde gazetecilerin sorularını cevapladı. Erdoğan, “Barış Pınarı Harekatı devam edecek diyebilir miyiz?” sorusuna, “Kesinlikle. Burada son terörist bölgeyi terk etmedikten sonra biz bu işi bırakmayız. Bu işin bir boyutu. İkinci olarak, diğer ülkeler buradan çıkmadıktan sonra biz buradan çıkmayız. Biz Suriye’nin birliğine, beraberliğine ve bütünlüğüne taraftarız. Asla parçalanmasını da istemeyiz” cevabını verdi.
#CumhurbaşkanıCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “YPG/PYD, DEAŞ, PKK bütün bunların 120 saat içinde çekileceği sözünü verenler bunu gerçekleştirmiş değil. Aynı şekilde Rusya ile yaptığımız mutabakatta da ne yazık ki 150 saat geçti; o bölgelerden de teröristler çıkmış değil” dedi. Erdoğan, dün Macaristan’a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:
#Gazetehaberleri