Binlerce üniversite adayın üniversite beklentisiyle girdiği LYS’nin matematik ve sosyal bilimler (tarih, coğrafya, felsefe, din) sınavları geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşti. Her iki sınavda da çıkan sorularda iptal olup olmayacağı merak eden adaylar, bir yandan da LYS soru ve cevaplarının ne zaman yayınlanacağını sorguluyor. Peki, LYS soru ve cevapları ne zaman yayımlanacak?
#LYSLYS-1 (Matematik) sona erdi. Uzmanlar bu yıl ilk defa LYS’de yer alan açık uçlu soruların matematikte öğrencileri zorladığını belirtiyor. Matematik sorularının zorluk seviyesini orta olarak değerlendiren eğitimciler, geometride uzay analitiğiyle ilgili müfredat dışı iki soru olduğunu vurguluyor. Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumları LYS-1 sorularını Hürriyet için değerlendirdi.
#LYSİyi bir üniversiteye girmek için 1 milyon 72 bin 396 adayın başvurduğu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın ikinci gün oturumu LYS-1 (Matematik) dün yapıldı. LYS’lerin en geniş katılımcısı olan LYS-1’e 839 bin 124 aday başvurdu. Öğrenciler, 135 dakikada 80 soru yanıtladı. Bu yıl ilk kez matematik ve geometri soruları tek testteydi. Uzmanlar, geometride müfredatta olmayan uzay analitiği konusundan iki sorunun yer aldığını iddia ederek, bunların iptal edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca öğrencilerinin soruların iptali için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) başvuracağını belirtti. Matematikte ise yorum gücüne dayalı ve fazla işlem gerektiren sorular olduğunu söylediler.
#LYSÜniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ikinci oturumu olan LYS-1 (Matematik) bugün yapıldı. Matematikten 50, geometriden ise 30 sorunun yer aldığı sınavı, uzmanlar değerlendirdi. Genel kanı, matematik ve geometri sorularının adayları zorladığı yönünde birleşti.
#LYS 2015Zihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSMatematik, YKS’de adayların en çok zorlandığı derslerden biri. Bu nedenle de çözülen her soru, adayları binlerce kişinin önüne taşıyabiliyor. TYT matematiğinde sayılar, problemler, işlem yeteneği büyük bir yer tutuyor. Geometride ise günlük hayattan herhangi bir nesne, soru olarak çıkabilir. AYT sorularında da bilgiyi kullanarak yorum yapmanız beklenebilir.
#Gazetehaberleri2018 Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) tamamlanmasının ardından, sınavda ter döken yüz binlerce aday, ÖSYM'nin sonuçları ne zaman açıklayacağını merak etmeye başladı. Öte yandan sınava katılan vatandaşlar, DGS soru ve cevaplarının yayınlanıp yayınlanmadığını öğrenmek istiyor. Peki, DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS soruları ve cevap anahtarı yayınlandı mı?
#DgsÜniversiteye giriş sınavı, dün yapılan Alan Yeterlilik ve Yabancı Dil testleriyle tamamlanırken adaylar en zor testin matematik olduğunu söyledi. Uzmanlar, “Mühendislik matematiği soruldu” dedi. Sosyal bilimlerde de tarih ve mantıkta eleyici sorular vardı.
#YKSYKS’nin ikinci oturumu AYT de sona erdi. Eğitim uzmanlarının öğrenci görüşlerinden yola çıkarak yaptıkları yorumlara göre, sınavın en zor testleri matematik ve özellikle geometri. Bu yıl Türk dili ve edebiyatında, Divan Edebiyatı ön plana çıkarken, fen bilimleri alanlarında sorular orta düzeyde eleyici olarak değerlendirildi.
#YKSYKS ve TYT sınavları için heyecan dolu bekleyiş sürmeye devam ediyor. ÖSYM tarafından tüm Türkiye genelinde yapılacak olan YKS ve TYT sınavları için tarihler belirlendi. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde uygulanacak. Peki, YKS ve TYT ne zaman yapılacak? İşte sınav süreleri.
#YKSÜniversite sınavının yeni adı olan YKS için geri sayım başladı. TYT ve AYT olmak üzere iki bölümde gerçekleştirilecek olan YKS, tek hafta sonunda iki sınav halinde uygulanacak. ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek olan YKS ve TYT sınavı, 120 sorudan oluşacak ve 135 dakika sürecek. Peki, YKS ve TYT sınavı ne zaman gerçekleştirilecek? İşte, öğrenci, veli ve öğretmenlerin merakla araştırdığı tarih ve detaylı bilgiler
#YksYÖK, YKS ile sıkça sorulan soruları güncelledi. Yeni bilgilere göre Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat gören adaylar TYT sınavında ilave Felsefe, 2’nci oturumda ise ilave Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak. YGS-LYS sistemindeki gibi bu yıl da puanlar 100-500 puan aralığında olacak. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek. YÖK, lisans programlarının puan türlerini de paylaştı.
#YÖKYKS’nin ayrıntıları belli oldu. Ancak sınava girecek adayların kafasında bazı soru işaretleri kalmış olabilir. Ortaöğretim Başarı Puanını’nın hesaplanmasında bir değişiklik var mı? Sınav ücreti ne kadar? Geçen yılki puan türleri nasıl değişti? İlk aşamada olan TYT’de nasıl sorular çıkacak? Kaç kitapçık dağıtılacak? İşte YÖK’ün yayınladığı, YKS hakkında sık sorulan sorulara yönelik cevaplar:
#YKSYÖK tarafından yeni açıklanan YKS'de ders sayısının fazlalığına karşın soru sayılarının azlığının lisans yerleştirmelerinde nitelik problemini gündeme getireceği uyarısında bulunan uzmanlar, sistemle ilgili bilinmeyen konuların açıklanması gerektiğini vurguluyor.
#Açık Uçlu SoruYükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) kuşkusuz en büyük yenilik Temel Yeterlilik Testi’ne (TYT) giren ve 200’ün üzerinde alan öğrencilerin dilerlerse 2 yıl bu puanı kullanabilmeleri. Yeni sistemin en avantajlıları ise bana göre Türkçe- Matematik’çi yani eşit ağırlıkçılar.
#YKSYÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, ünivresiteye girişte uygulanacak yeni sistemi açıkladı. Peki uzmanlar Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak açıklanan yeni sistemi nasıl buldu? İşte uzmanların YKS ile ilgili değerlendirmeleri:
#YKSCumhurbaşkanı’nın açıklamasının ardından başlayan üniversiteye giriş sisteminin değiştirileceğiyle ilgili tartışmalar sürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sistemde yapılması planlanan değişikliklerle ilgili bugün bir açıklama yapacak. Her yıl yaklaşık iki milyon adayın girdiği üniversite giriş sınavlarıyla ortalama 700 bin kişi lisans ya da ön lisans programına yerleşiyor. Son üç yılın istatistikleri ise, sorunla ilgili somut ipuçları veriyor.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG ile ilgili yeni sistemi bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Bakan Yılmaz 'Her okul kendisi sınav yapsın diyen var. Herkesin mahallesindeki okula alın, diyenler bulunuyor. Eskiden de öyleydi. Ankara Fen, İstanbul Erkek, Kabataş lisesi gibi okullara girebilmek için her iki matematik ve Türkçenizin 5 olması gerekiyor. Eğitim uzmanı diyor ki 85’in üzerinde olanlar girsin. Kimisi de diyor ki, açık uçlu soru sorun. Sınavı yapacak öğretmen bir başkası olacak, okuyacak kişi başkası olacak. Ancak sonuçta öğrencinin ne cevap verdiğini ailesine de gönderin ki o da bilsin. Bu da bir başka alternatif' dedi.
#TEOG