Güncelleme Tarihi:
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları uzmanları:
ÇOK ZOR SORULAR VARDI
Matematik soruları genel anlamda normal. Eleyici olan 4-5 soru var ve iyi hazırlanmış olan sorulardan oluşuyordu. Kolay olan sorular rahat yapılabilecek düzeydeyken, zor olan sorular gerçekten zorluk düzeyi çok yüksek. Zorluk derecesi yüksek olan 4-5 soru, daha çok üst gruptaki adayları sıralamaya yönelik. Ayrıca öğrenciler matematikteki açık uçlu kısa cevaplı sorularda genel anlamda zorlandıklarını ve boş bıraktıklarını dile getirdiler.
İKİ SORU UZAY ANALİTİĞİNDEN
ÖSYM, bu yılın değil, geçen yılın müfredat programına bakarak sınavı hazırlamış. 4 yıl önce yenilenen ve bu yıl üniversite sınavına giren öğrencilerin okuduğu müfredatta olmayan uzay analitiği konusundan 2 soru yer aldı. Adayların bir hafta sonra girecekleri sınavlarda psikolojik olarak etkilenmemeleri için bir an önce ÖSYM yetkilileri tarafından bu soruların iptal edileceğiyle ilgili açıklama yapılması gerekiyor.
Açı Eğitim Kurumları uzmanları:
SORU SAYISI DEĞİŞTİ
Bu sene LYS 1’de soruların dağılımında farklılık vardı. Her yıl 50 matematik ve 30 geometri sorularından oluşan sınavda bu yıl 52 matematik 28 geometri sorusu yer aldı. Kısa cevaplı soru dağılımı olarak da matematik 2 ve geometri 1 olmak üzere beklendiği gibi 3 soru geldi. İşlem gerektiren sorular vardı. Matematikte YGS ve integral konularından gelenler bu sorular arasında sayılabilir.
MÜFREDAT DIŞI SORULAR OYALADI
Geometri genellikle orta ve orta üstü düzey sorulardan oluştu. Müfredat dışı olduğu düşünülen ‘uzayda vektörler’ konusundan soru geldi. 12’nci sınıf kitaplarında yer almayan sorular öğrencilerin telaşlanmasına neden oldu. Oyalayıcı sorulara takılıp kalan öğrenciler vakit kaybettiklerini söyledi.
Doğa Koleji uzmanları:
2016’DAN DAHA AYIRT EDİCİ
Bu yılki sınavın 2016’dan daha zor ve ayırt edici bir sınav olduğu söylenebilir. Ancak müfredat dışı soruların olması sınavın içeriğinden çok kapsamının tartışılmasına sebep olacak. LYS-1’in yerleştirme sıralamalarında etkili olacağı şimdiden söylenebilir. Açık uçlu sorular üçgende açı, integral ve bölünebilme kuralından geldi. Bölünebilme sorusu ayırt edici. Matematik testinde soruların bazıları ayırt edici düzeyde, yorum gücüne dayalı ve fazla işlem gerektiriyor.
TÜRKİYE ORTALAMASI DÜŞEBİLİR
Şekil çizdirmeye yönelik soru yok. Katı cisim sorularının da zorluğu dikkat çekici. Geometri bu sene zorlayan alan oldu. Türkiye matematik ortalaması ciddi oranda düşebilir. Ayrıca uzay analitiği konusundan müfredat dışı iki soru var.
Bahçeşehir Koleji uzmanları:
ÇİZİME DAYALI SORULAR TERCİH EDİLMEDİ
Sınav soru tipleri ve dağılımlarıyla önceki yıllara benziyor. Zorluk düzeyiyse 2016 ile aynı. Açık uçlu sorular testin sonunda yer aldı. Geometride üçgenlerden beklenenden fazla soru geldi. Önceki yıllarda sıkça sorulan katlama ve çizime dayalı sorularsa bu yıl tercih edilmedi. Ayrıca uzayda doğru-düzlem denklemleri konusundan sorulan iki sorunun müfredat dışı olabilir. Soruların yayınlanmasından sonra bu durum netlik kazanacak.
Uğur Okulları uzmanları:
AÇIK UÇLU SORULARDAN BİRİ İNTEGRAL
LYS-1 Matematik sınavında, ilk defa bu sene matematik ve geometri soruları aynı kitapçık içinde yer aldı. Ayrıca üç tane açık uçlu soru soruldu. Öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, sorulan açık uçlu soruların ilki üçgende açı, ikincisi bölünebilme, üçüncüsü ise integral konularından geldi. Müfredat dışı sorular olduğu da belirtiliyor.
Kültür Eğitim Kurumları uzmanlarının yorumları:
ZOR VE SEÇİCİ SORULARIN OLDUĞU BİR SINAVDI
Matematik sınavında bu yıl yapılan değişiklikle matematik ve geometri sorularının aynı kitapçıkta yer aldı. Soru sayılarında bir değişim olmadı. Yine bu yıl ilk defa açık uçlu soru sorulmaya başlandı ve matematikten 2, geometriden de 1 tane olmak üzere matematik testinde toplam 3 açık uçlu soru yöneltildi. Optik formda kodlama için 3 kutucuklu yer ayrılmasına rağmen bulunan cevaplardan bazılarının 2 haneli çıkması cevabı sağa yanaşık mı yoksa sola yanaşık mı yazılacağı konusunda belirsizlik yarattı. Zira kitapçık ve optikte buna dair bir uyarının yer almaması sıkıntı yarattı. Geometri soruları içinde müfredattan çıkarılan ‘Uzayda Doğru ve Düzlem Denklemleri’ konusundan iki soru soruldu. Bu konunun 12’nci sınıf MEB kitabında bulunmuyor ve sorular yeniden incelenerek iptal edilmeli. Matematik testindeki ilk 15 soru kolay ve rahatlıkla cevaplanabilecek sorulardan oluşuyor. Olasılık, trigonometri ve polinom konularından seçici sorular soruldu. Testin geri kalan kısmında direkt formülün uygulanması yerine soruda verilenleri yorumlama gerektiren ve işlem kalabalığı içeren sorular sorulduğundan öğrenciler zamanı verimli kullanma ve yetiştirme noktasında sıkıntı yaşadı. Özetle bu yıl da matematik testinin öğrencileri zorladı.