Olumsuz hava koşulları balıkçıların denize açılmasını engelleyince olan balık fiyatlarına oldu. Yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen ise lüfer balığı oldu. Geçtiğimiz hafta kilo fiyatı 150 liraya çıkan lüferin fiyatı olumsuz hava ile 200 liraya kadar ulaştı.
#Son Dakikaİri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#PalamutDenizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali'nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı.
#GürpınarAnkara’da balık restoranlarının ne kadar iddialı olduğunu herkes bilir. Etrafında deniz olmamasına rağmen balığın en tazesi ve lezzetlisi genelde önce Ankara’ya gönderiliyor. Ulaştığı gibi de işinin ehli restoranlarda layıkıyla pişiriliyor, doğru servis ediliyor. Şehirde yaşayan diplomatlardan ünlülere müdavimi bol balıkçılar hangileri, jürimize sorduk; başkentin en iyi balıkçılarını seçtiler...
#BalıkGastroantep Festivali tüm hızıyla başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımı ile Batalhöyük üzerinde Gastromoni Festivali’ne özel olarak hazırlanan alanda fıstık hasadı ve şire yapımı gerçekleştirildi. Yetişmesi ile, ‘nazlı’ meyveleri ile ‘alımlı’ antepfıstığının hasadı festivale katılan protokol ve davetlilerle birlikte yapıldı. Daha sonra alanda şire yapımı için üzüm tepelenerek suyu kaynatıldı ve cevizli sucuk yapıldı.
#GaziantepTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıSofrayı rengârenk donatan mezeler, baştan çıkarıcı lezzette ara sıcaklar ve mevsiminde, tazecik, kurumadan pişirilmiş balıklar... Ülkemizde balık restoranına gidip mest eden bir manzaraya karşı keyif yapmanın yeri bir başka! Peki, Türkiye’nin en iyi balık restoranları hangileri? Jürimiz, favori adreslerini paylaştı.
#TürkiyeKradeniz'de deniz suyu sıcaklığının mevsim normalinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hamsi sürüleri, daha soğuk olan Gürcistan ve Rusya kıyılarına yöneldi. Sezon başında bolca avlanan ve balıkçıların yüzünü güldüren hamsi, bu sezon erken tükendi. Karadeniz’in güneyinde avcılığı dibe vuran hamsinin az miktarda avlanması ile kilo fiyatı 10 TL'den 40'TL'ye çıkarken, çoğu tezgahlarda ise hamsi kalmadı.
#HamsiBalık sezonunun en verimli aylarına girdik. Lüferi, hamsisi, istavriti derken kasım boyunca lezzetli ve yağlanmış balıklar yiyeceğiz. En taze balıkları usulünce pişiren, kendi spesiyalleriyle fark yaratan ama bir o kadar da rahat hissettiğimiz salaş balıkçıları jürimize sorduk.
#KızartmaYunanistan ve Bulgaristan'dan günübirlik alışveriş için Edirne'ye gelen turistler, balık ihtiyaçlarını da kentten karşılıyor. Yunanların palamut, Bulgarların ise çipura ve levrek tercih edildiğini söyleyen balıkçı Yasem Eren, bazen toplan balık sattıklarını da söyledi.
#BalıkYunanistan ve Bulgaristan'dan günübirlik alışveriş için Edirne'ye gelen turistler, balık ihtiyaçlarını da kentten karşılıyor. Yunanların palamut, Bulgarların ise çipura ve levrek tercih edildiğini söyleyen balıkçı Yasem Eren, bazen toplan balık sattıklarını da söyledi.
#Balık Fiyatları