Türk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiBalık sezonunda sizlere adı kadar tadıyla da fark yaratan bir tarif hazırladım: Floransa usulü balık! En güzel ve lezzetli balıklar daima çok taze olanlardır. Lüfer balığı ile hazırladığım bu tarifi özel kılan sosu ve Hindistan cevizini çok beğeneceğinizi umuyor ve havalar soğurken şifa olmasını diliyorum. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun...
#Balıkİstanbul'da çinekopun yasal limit olan 18 santimetre altında satıldığı şikayetlerinin artması üzerine İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri balık tezgahlarını tek tek denetledi. Boyları ölçülerek satılan balıkların kanuna uygun olup olmadığı kontrol edildi. Yapılan denetimlerde, yarım kasa lüferin 18 santimetre olması gerekirken 14-15 santimetre olduğu tespit edildi. Satıcıya 7 bin 500 lira idari para cezası uygulandı. İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Bilimsel kurallara göre onlara ömründe bir kere üreme hakkı vermemiz gerek. Çünkü sürdürülebilirlik çok önemli. Hem balıkçılarımız hem de tüketicilerimiz küçük boyutlarda balık almazlarsa ve herhangi olumsuzluk olduğunda alo 174 gıda hattını ararlarsa onlara dönmekle mükellefiz" dedi.
#Balık SatışıÜlkemiz tam bir balık cennetidir. Ülkemizde Eti yenen ve yenmeyen pek çok balık türü bulunuyor. Lüfer Pomatomidae familyasına sahip olan bir balık türüdür. Aynı zamanda balıkların babası olarak da bilinir. Etçil bir balık türüdür. Vücudu çok uzundur. İki adet sırt yüzgeci vardır. Lüfer Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
1995 yılından bu yana Oscar ödül törenlerinin yemek mönüsünü hazırlayan şef Wolfgang Puck’ın “Türk mutfağında kebap dışında bir sürü lezzet var. Artık kebap dışında Türk lezzetlerini sunan restoranlar açılmalı” sözlerine Türk şef ve yemek yazarlarından destek geldi.
#GastronomiLale, erguvan gibi yüzyıllardır İstanbul'un simgelerinden olan hatta 19. yüzyılın ikinci dönemine de ismini veren lüfer balığı, son yıllarda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2000'lerin başında, yok olmaması için uğruna kampanyalar düzenlenen lüferin kaderi, Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj ile değişti. İşte lüferin yeniden aramıza dönüşünün öyküsü ve onu tekrar kaybetmemek için yapmamız gerekenler
#Marmara DeniziLüfer, yanlış avlanma ve kirlilik nedeniyle zor günler geçiriyor. 25 cm boyuna geldiğinde üremeye başlayan lüferin avlama sınırının 18 cm olmasına dikkat çeken uzmanlar “Balıklar üremeden yakalanıyor, stokları çok azaldı” dedi. Balık pazarlarında lüferin tanesi 60-80 liradan satılıyor.
#GazetehaberleriAkçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, "Hava şartları iyi gittiği takdirde kıyı balıkçılığı ve salyangoz avcılığı başlayacaktır. 10-15 gün sonra lüfer balığı gelecektir. Onun yanında çinekop balığı da gelecektir" açıklamasında bulundu.
#ÇinekopLüferler, mayıs ayının sonuyla birlikte üreme dönemine girerler ve haziran aynın ilk iki haftasına kadar bu süreç devam eder. Eylül sonu ekim başı gibi Karadeniz'de yumurtlayan balıklar İstanbul boğazından çıkmaya başlarlar. Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini bol miktarda içeren lüfer balığının antioksidan özelliği vardır. Peki, lüfer nasıl pişirilir?
#Lüfer Nasıl PişirilirOlumsuz hava koşulları balıkçıların denize açılmasını engelleyince olan balık fiyatlarına oldu. Yaşanan gelişmelerden en çok etkilenen ise lüfer balığı oldu. Geçtiğimiz hafta kilo fiyatı 150 liraya çıkan lüferin fiyatı olumsuz hava ile 200 liraya kadar ulaştı.
#Son DakikaYaşanan palamut bolluğu, hem satıcıları hem vatandaşları mutlu ediyor. Ancak bu bolluk, arkasından gelecek kıtlığın da habercisi. Balıkçılar, her 5-6 yılda böyle bolluk yaşandığını, ardından da kıtlığa girildiğini belirtti. Bilim adamları da yakalanan palamutların henüz üremediklerini, çok fazla avlandığı için önümüzdeki dönemde üreyecek balık sayısının azalacağını, bunun da palamut sayısını düşüreceğini söyledi.
#Palamut“Yemeğe lezzet veren elin ayarıdır” derler, ayarı tutturmanın en güzel yoluysa işin ustasına sormak. Mutfak Sanatları Akademisi’nden (MSA) Özge Köse ve Hakan Şen, kolları sıvayıp her damağa uygun tabaklar hazırladı. Uzakdoğu usulü lüfer, bir Ortadoğu klasiği falafel wrap, kilosuna dikkat edenler için şekersiz hazırlanan hurmalı-elmalı kek ve kışa hazırlık için sarmısak konservesi.
#MSAEti lezzetli, besin değeri yüksek olduğu için en fazla rağbet gören balıklar arasında yer alan lüfer, bu sene Çanakkale Boğazı'nda sezonu erken açıldığı için olta balıkçıları tarafından teknelerle avlanıyor. Lüferin tanesi 7 ila 10 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.
Kumkapı Balık Hali’ne kısa süre önce yapılan son baskında boyu 24 santimden küçük yüzlerce kasa lüfer balığına el konulmasının ardından, lüferle aynı aileden ancak daha küçük boylusu olan çinakop avı yasağına yönelik tartışma yeniden gündeme geldi. Tartışmanın temelini çinakopun henüz üreme olgunluğuna erişmeden avlanması oluştururken, balık türleri arasındaki farkın vatandaş tarafından çok iyi bilinmemesi de sorunun en büyük nedeni olarak ortaya çıkıyor.