Ayla GÜNERHAN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2014 01:23
“Yemeğe lezzet veren elin ayarıdır” derler, ayarı tutturmanın en güzel yoluysa işin ustasına sormak. Mutfak Sanatları Akademisi’nden (MSA) Özge Köse ve Hakan Şen, kolları sıvayıp her damağa uygun tabaklar hazırladı. Uzakdoğu usulü lüfer, bir Ortadoğu klasiği falafel wrap, kilosuna dikkat edenler için şekersiz hazırlanan hurmalı-elmalı kek ve kışa hazırlık için sarmısak konservesi.
UZAKDOĞU USULÜ LÜFER
Bir adet lüfer balığı (içi temizlenmiş ve pulları alınmış)
İki adet kırmızı meksikabiberi (ince kıyılmış)
30 gr taze zencefil (ince kıyılmış)
İki diş sarmısak (ince kıyılmış)
40 gr tatlı acı sos
10 gr bal
20 ml soya sosu
20 ml su
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
* Soya sosu, bal ve suyu bir kapta karıştırın ve kenarda bekletin.
* Taze zencefil, sarmısak ve meksikabiberini bir kapta karıştırın.
* Kullanacağınız tavada biraz zeytinyağı gezdirin ve tavayı ısıtın.
* Balığı bütün olarak tavaya alın ve her iki tarafı renklenene dek pişirin.
* Soya soslu karışımı tavaya ilave edin ve tavayı ateşten alın.
* Balığı fırın tepsisine alın ve üzerini zencefil sarmısak ve meksikabiberi karışımıyla kaplayın.
* Üzerine tatlı acı sosu eşit bir şekilde yayın.
* Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 5-6 dakika pişirin ve servis edin.
HURMA VE KEÇİBOYNUZLU KEK, ELMALI FROSTING
10 adet yumuşak hurma
100 gr kek un
50 gr keçiboynuzu
Bir çorba kaşığı tahin
Yarım çay kaşığı karbonat
Dört çorba kaşığı pekmez
İki yumurta
120 gr yumuşak tereyağı
Frosting için;
100 gr krem beyaz peynir
100 gr tereyağı
Üç çorba kaşığı elma tozu veya golden elma püresi
Bir çorba kaşığı bal
Tarçın
Hazırlanışı:
* Hurmaların çekirdeklerini çıkartın ve sıcak suda 10-15 dakika bekletin.
*Yumuşayan hurmaları tahin ve pekmezle çekerek macun kıvamına getirin.
* Tereyağını çırpın, içine yumurtaları teker teker ekleyin. Hurmalı macunu ekleyin ve bir dakika daha çırpın.
* Kuru malzemeleri ekleyin, yağlayıp unladığınız kalıba dökün. 170 derecede 20-25 dakika pişirin.
* Kekiniz oda sıcaklığına geldiğinde; tereyağı ve krem peyniri çırpın, kabarınca içine elma tozunu ve tarçını ekleyin, kekinizin üzerine sürün.
MSA'dan Hakan Şen ve Özge Köse
FALAFEL WRAP
* 200 gr nohut (haşlanmış ya da konserve)
* Yarım kuru soğan
* Dörtte bir bağ maydanoz
* Dört dal kişniş
* Üç gr pulbiber
* Üç gr diş sarmısak
* Üç gr kimyon
* Üç gr kabartma tozu
* 70 gr un
* İki adet lavaş veya tortilla
* Üç dört yaprak marul
* Bir adet domates, dilimlenmiş
* Bir adet kırmızı soğan (dilimlenmiş)
* Bir adet salatalık (dilimlenmiş)
* Tuz
* Karabiber
* Zeytinyağı
Sos için:
* 50 gr yoğurt
* 20 gr tahin
* Bir adet limon suyu Hazırlanışı:* Nohutu ve soğanları mutfak robotuna koyun. Maydanoz, kişniş, tuz, biber, sarmısak ve kimyonu ekleyin. Bütün malzemeyi karıştırın.
* Kabartma tozunu ve unu ekleyin. Elinize yapışmayan bir kıvama gelene kadar un eklemeye devam edin.
* Bu karışımı biraz beklettikten sonra köfte harcından küçük parçalar koparıp yuvarlayın. Kızgın yağda altın sarısı rengini alana kadar kızartın.
* Sos için tahin, yoğurt ve limon suyunu bir kapta karıştırın.
* Lavaşın içine salatalık, soğan, marul, domates ve köfteleri koyun ve sosu döküp lavaşı kapatın.