Beyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapı anormallikleri olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır ve bu durum beyin dokusunun hasar görmesine neden olabilir.
#RobotikYaşadığımız dijital çağda hemen hemen tüm alanlarda teknolojinin avantajlarından yararlanıyoruz. Bu alanlardan biri de sağlık sektörü olarak karşımıza çıkıyor. Omurilik yaralanmasına ya da çeşitli nedenlerden dolayı yürüyemeyen ya da yürüme bozukluğu çekenlere büyük avantajlar sağlayarak vatandaşların tekrar ayağa kalkmasına yardımcı olan Robotik Rehabilitasyon (Lokomat) cihazının avantajları nedir? Kimler kullanabilir? Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz anlatıyor.
#Robotik RehabilitasyonLokomat yani robotik rehabilitasyon, günümüzde pediatrik rehabilitasyonun bir parçası haline gelmiştir. Lokomat ile spina bifida, meningomyelosel, travmatik beyin hasarları, nöromüsküler hastalıklar gibi rahatsızlıklar rehabilite edilebilmektedir.
#LokomatFizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen: “Felçli hastaların tedavisinde eskiden sadece egzersizler uygulanıyordu. Kasların kuvvetlenmesinde sinir ve elektrik stimülasyonunun önemi saptandıktan ve yine robotik cerrahinin teknolojik gelişmeler ile ortaya çıkmasından sonra tedaviler daha hızlı gelişmeye başladı."
#Dr Gülçin GülşenArslan Gönenç, 68 yaşında, emekli bir mühendis. 2013 yılının Mayıs ayında beyin kanaması sonucu vücudunun sol yarısında felç gelişti. Erken dönemde yapılan tıbbı tedavilerinin ardından, 2013 Haziran ayında Bostancı Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk edildi.
Romatem Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Tıbbi Koordinatörü Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, uğradığı silahlı saldırıda yaralanan sanatçı İbrahim Tatlıses'in Almanya'daki Murnau Kliniğinde geçirdiği başarılı bir ameliyatla kafasındaki kemik dokusunun onarımının yapıldığını bildirdi.
Yakınlarıyla birlikte seyahat ettikleri otomobile çarpan saman dolu bir çuval, 17 yaşındaki Hale Necla Yıldız’ın yaşamını değiştirdi. Şarampole yuvanlandılar. Kazada aile fertlerinden kimsenin burnu bile kanamadı ama Hale Necla felç oldu. Hastanede anladı ki sadece gözlerini oynatabiliyordu. Bu şansızlık genç kızı pes ettirmedi. Yaşamıyla ilgili planlarını değiştirmedi, sadece erteledi. Azmi sayesinde yarattığı mucize doktorlarını bile şaşırtıyor.