Güncelleme Tarihi:
Omurilik yaralanmalı hastada yürüme robotu, kol-el robotu gibi fizik tedavi cihazları, elektrik stimülasyonu, denge cihazları gibi cihazlarla kişinin günlük yaşamına adaptasyon süresi hem kısalmakta hem de kas gücünü ve iskelet direncini artırmak kısa sürede ve yüksek oranlarda mümkün olabilmektedir. Teknolojik gelişmeye uygun cihazlar, kas ve iskelet sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra cihazlar aracılığı ile yapılan uyarılarla beyin dokusunun iyileşmesi de sağlamaktadır.
FELÇ TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
Rehabilitasyon, hastanın günlük yaşama adaptasyonunu sağlayan tedavilere denir. Kol ve bacaklarında güçsüzlük olan, omurgasındaki yetersizlik nedeniyle ayakta duramayan, belirli hareketleri yapamayan kişilerin günlük yaşama adaptasyonunu sağlayan hareketler ve hareketlerin yanı sıra kuvvetlendirmeler, denge çalışmaları gibi günlük yaşamda kişinin yeterince hareketli olabilmesini, istediği hareketleri yapabilmesini sağlayan tedavi yöntemleridir.
FELÇ TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ KİŞİNİN DURUMUNA GÖRE PLANLANIR
Felç sonrası vücudun sağ ya da sol yarısında güçsüzlük, bazen beyinde pıhtı atan veya kanama geçirilen bölgeye göre buna eşlik eden konuşma, yutma, çiğneme bozuklukları, solunum güçlükleri gibi problemler ortaya çıkabilir. Kısacası felç, hastada nasıl bir soruna yol açtıysa ona uygun tedavi planlaması yapılır. Yürüme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, denge bozukluğu ve konuşma, çiğneme, yutma bozuklukları veya görme bozuklukları gibi her türlü sorunun tedavisi inme tedavisi ismi altında yapılır.
FELÇ TEDAVİSİNE GEÇ KALINMAMALI
İnme tedavisinde akut dönemde müdahale çok önemlidir. Bu anlamda örneğin, bir beyin kanaması sonucu inme gerçekleştiyse, bu tedavide ilk 15-20 gün içerisinde çok dikkatli bir şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu dönemde çok ağır kanamalı hastalarda yoğun egzersiz yerine fizik tedavi cihazlarıyla güçlendirme çalışmaları daha önemlidir. Pıhtı atma sonucu oluşan felç durumunda ise inme oluşur oluşmaz fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalıdır. İnme tedavisindeki kombine tedavide, fizik tedavi cihazları ile kas kuvvetlendirme yapılır; denge cihazları, yürüme robotları, kol ve el robotları kullanılır. Bu durumda hastanın düzenli bir tedaviye ihtiyacı vardır. Bu, kimi zaman haftada üç gün yeterli olurken, kimi zaman da fizik tedavi merkezinde yatarak her gün tedavi olması gerekebilir.
Robotik tedavide örneğin denge cihazlarıyla hem beyne giden sinyallerin artması ve denge merkezinin çalışmasını sağlayarak kişinin koordinasyonunun daha iyi olması sağlanır. Böylece kişi daha kolay yürür, günlük yaşama daha kolay ve çabuk adapte olur. El robotunda ise kişinin kendisi elinin iyileşmesine katkıda bulunarak beyinden gelen sinyalleri eline gönderebilmektedir. Elden çıkan uyarılar da beyne giderek, elin aktif olarak kullanılmasını ve daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Yürüme robotu yani lokomat ise kişinin yürüyemediği veya kısıtlı ya da az yürüyebildiği her durumda başarılı bir şekilde kullanılabilir.
arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.