Sedyeyle geldi yürüyerek çıktı

Güncelleme Tarihi:

Sedyeyle geldi yürüyerek çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2014 00:00

Arslan Gönenç, 68 yaşında, emekli bir mühendis. 2013 yılının Mayıs ayında beyin kanaması sonucu vücudunun sol yarısında felç gelişti. Erken dönemde yapılan tıbbı tedavilerinin ardından, 2013 Haziran ayında Bostancı Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne sevk edildi.

Haberin Devamı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, hastaya yapılan muayenede sol kolunda biraz hareket olmasına karşın, sol bacağında ve ayağında hiç hareket gözlenmediğini belirtiyor. Kol ve bacakta istemsiz kasılmalar vardı. Aslında bu, çoğu kez görülenin tersine bir durumdur; genellikle bacakta hareket olduğu halde kolda ve elde hareket kaybı daha fazla olur. Hastamız zorlukla konuşmakta ve konuşmaları zor anlaşılmaktaydı. Hareket kabiliyetini tamamen yitirmiş olduğundan tekerlekli iskemleye bağımlıydı. Oturma ve ayakta durma dengesi yoktu. Günlük yaşantısında tam bağımlı durumdaydı.

SEDYEYLE GELDİ YÜRÜYEREK ÇIKTI

Prof.Dr. Tunç Alp Kalyon, yapılan değerlendirmenin ardından hastaya kapsamlı bir rehabilitasyon uygulandığını kaydediyor. ‘Hastaya, nörorehabilitasyon egzersizleri PNF (Proprioseptif Nöromüsküler Fasilitasyon) egzersizleri, oturma ve ayakta durma denge eğitimi, el ve kol becerilerini geliştirmek için ergoterapi eğitimi, kol ve parmak robotu, yürüme ile ilgili robotik rehabilitasyon (Lokomat tedavisi ), ayak için uygun destek cihazı (ortez), konuşma tedavisi, havuz içinde Akuatik Rehabilitasyon egzersizleri uygulandı’
Arslan Gönenç ise; “Geçtiğimiz yıl yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması sonucu tek taraflı felç oldum. 2 haftalık yoğun bakım sürecinden sonra Bostancı Romatem’e getirildim. İlk gelmemde boyum uzun olduğu için battaniyeye sarılı olarak sedye ile getirildim. Prof. Tunç Alp Kalyon’un yönetiminde Fizyoterapistim Emre Erdem’in yoğun uyguladığı tedavi programıyla hayal edemeyeceğim bir noktaya ulaştım. Buraya ilk geldiğimde beni 4 kişi zor taşıyordu şimdi ise kimsenin desteği olmadan yürüyor ve kendim gidip gelebiliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, bu tür rahatsızlıklardan sonra beyin dokusu bir taraftan kendini onarmaya ve kaybolan fonksiyonları kazanmaya çalışırken, uygun tedavilerin yapılması, gerekli hareket uyarılarının verilmesi ve hastanın çevreyle iletişiminin artırılmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. ‘Bu sayede beyin hücrelerinin iyileşmesi ve beynin yeni duruma adaptasyonu hızlanmış olur ve hasta kaybettiği fonksiyonları yavaş yavaş kazanmaya başlar.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!