Yeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğini insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla masaya yatırdık…
#Lohusalık20. yüzyılın başında Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud'un yaptığı çalışmalar, psikolojik hastalıkların teşhis ve tasnif edilmesinde önemli rol oynadı. Psikanaliz biliminde ilerleme kaydedilmesi, hem obsesif - kompulsif bozuklukların hem de kişilik bozukluklarının hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağladı. Psikolojik hastalıklar nelerdir? Sizin için hem Latince hem de Türkçe isimlerini derledik.
Prolaktin ya da halk arasında bilinen adıyla süt hormonu, PRL geni tarafından üretilir ve hipofiz bezinin ön lobundan salgılanır. Peki, prolaktin hormonu yüksekliği neden olur? Prolaktin hormonu yüksekliği adet gecikmesine yol açar mı? Prolaktin hormonu yüksekliği kısırlığa neden olur mu? Merak edilenleri Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.
#Prolaktin Yüksekliği HamilelikYeni annelerin doğumdan sonraki ortalama 6 haftalık dönemi olarak tanımlanan lohusalık, kadınların en hassas, en kırılgan olduğu zamanların başında geliyor. Bu süreçte başta en yakınları olmak üzere aile üyelerinin ve çevrelerinin yeni annelere ilgi, şefkat ve anlayışla yaklaşması şart. Bu dönemde yaşananların kadınlarda ne derin yaralar açabildiğine insan hikayeleri ve uzman yorumlarıyla bir bakalım.
#LohusalıkBaba olmak pek çok erkek için mükemmel bir deneyim ama bazıları için beklenmedik kaygı, stres ve suçluluk duygularını da beraberinde getirebiliyor. Yaşanan bu duygu elbette çok doğal ancak erkeklerin yaşadığı doğum sonrası depresyonuyla ilgili daha az farkındalık var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu meseleyi babalar ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#BSFKahverengi leke gelince oruç bozulur mu sorusu, Ramazan ayında ibadetlerini yerine getirmek isteyen pek çok kadının aklındaki soru işareti oldu. Adet döneminin başladığına işaret eden kahverengi lekenin hükmüne Diyanet tarafından açıklık getirildi. Peki, kahverengi leke (adet lekesi) orucu bozar mı? İşte yanıtı...
#Kahverengi Lekeİslam için temizlik önemli konular arasında yer aldığından, namaz kılınmadan önce mutlaka abdest alınmaktadır. Fakat bazı durumlarda abdest bozulabilmektedir. Bu durumların bilinmesi ve gerekli olması durumunda, tekrar abdest alınması gerekmektedir. Allah'ın emrettiği şekilde tertemiz olabilmek için abdesti ve guslü bozan durumlar iyi bir şekilde bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#KadınAnadolu'da yaygın olarak kullanılan loğ kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. Bazı kaynaklarda ise bu kelimenin Ermenice ya da Farsçadan dilimize geçtiği belirtilir. Anadolu'da topraktan yapılan damları yağmur ve kardan korumak amacıyla yapılan silindirlere loğ denir. Damların daha sağlam olması için genellikle taştan yapılan silindirler kullanılır. Loğ ile başlayan en kısa ve en uzun kelimeleri sizin için derledik.
#EğitimKadınların adet dönemleri, oruç ve namaz ibadetlerinde tereddüt yaşanan durumlar arasında yer alıyor. Regl başlangıcı ve bitişinde oluşan adet lekesi olarak adlandırılan kahverengi leke orucu bozar mı da en çok sorulan sorulardan biri oldu. Diyanet konuyla ilgili resmi sitesinde konuya açıklık getirdi. Peki, adet döneminden önce başlayan lekelenmenin hükmü nedir, orucu bozar mı? İşte, Diyanet yanıtı...
#Kahverengi Leke Orucu Bozar MıKadınlar bazı özel dönemlerinde kişisel bakım ve ihtiyaçlarına ara verevilirler. Halk arasında adetliyken yapılabilen ve yapılamayan bazı durumlar için yayılan sölentilerden biri de "adetliyken tırnak kesilmez" inancıdır. Peki, adetliyken tırnak kesilir mi? İşte Diyanet açıklaması...
#Adetliyken Tırnak Kesilir MiPostpartum özellikle doğu sonrasında birçok kişide görülmektedir. Doğum sonrasında görülen doğal bir dönem olarak da bilinen Postpartum dönemini atlatmak için uygulanan bir takım tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Postpartum dönemi depresyon dönemi olarak da bilinmektedir. Özellikle gebelik sonrasında birçok kişi tarafından Postpartum dönemi araştırılmaktadır. Peki Postpartum nedir? Postpartum ne demek? Postpartum depresyon ne zaman görülür? İşte Postpartum dönemi ile ilgili tüm detayları derledik.
Regl iken (Adetliyken) bazı temizlik ve bakım işlemlerinin yapılmasında tereddüt oluşturan durumlar söz konusudur. Bunlardan biri de regl iken saç kesilir mi sorusu. Kadınlar regl dönemlerinde saç boyanır mı, tırnak kesilir mi gibi konuların yanında saç kesilir mi araştırmaları yaparlar. Peki Diyanet bu konuda ne diyor, regl iken saç kestirilir mi? İşte konuyla ilgili merak edilenler…
#Regl İken Saç Kesilir MiAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim İnanç Mendilcioğlu, “Anne sütünde Covid-19 nadiren de olsa saptandı ama emzirmeyi yasaklamayı gerektirmiyor. Anneden geçen antikorlar, bebekte belli bir süre koruyuculuk sağlayacaktır" dedi.
#Prof. Dr. İbrahim İnanç MendilcioğluDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa DepresyonuBağışıklık sisteminizi etkileyen vitaminlerden, hamilelik döneminde mutlaka tüketmeniz gereken takviyelere kadar aklınıza gelen pek çok soruyu Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir sizler için yanıtladı.
#HamilelikhamileliktebeslenmeTravmatik bir süreç olan doğum, her annede derin izler bırakabiliyor. Ancak asıl sorunlar doğum sonrası süreçte başlıyor ve anneler, en çok desteğe ihtiyaç duyduğu bu dönemde yalnızlık yaşıyor. Evde Bakım Hekimi Dr. Tayyar Vardar, anne adaylarına tavsiyelerde bulunurken bu süreçte lohusa koçlarından destek alınabileceğinin altını çizdi.
#Doğum Sonrası