Zeynep Demirtaş, özellikle basen bölgesinde yağlanma yaşıyor ve ne yaparsa yapsın kilo veremiyordu. Yıllarca diyet yapan Demirtaş, eşinin "Beni seviyorsan boğazını tut ve zayıfla" demesinin ardından çaresiz kaldı. Hastalığını ise tesadüfen öğrendikten sonra 45 günde 13 kilo verdi.
#LipödemSeda Diker Uğraş, 32 yaşında bir öğretmen. Ergenlikten itibaren giderek bacaklarının şiştiğini fark etti. İlk başlarda önemsemedi. Gece sonunda iyice şişen bacakları, sabahları düzelmiş oluyordu. Her geçen sene ve yapılan uzun yolculuklar sonrasında şişen bacakları bir hafta boyunca inmemeye başladı. Sorun sadece bacaklarının şişmesinde değildi, aynı zamanda şiddetli ağrılar da yaşamaya başladı. Özellikle de uçak yolculukları sonrasında kendi tabiri ile bacakları ‘‘davul gibi geriliyordu.’’
#Ağrılı Yağlanma SendromuArmut tipi vücut olarak bilinen fiziğe sahip kadınlarda daha fazla görülen lipödem yani ağrılı yağlanma sendromnu ileri yaşlarda yürümeyi engelleyecek duruma gelebilir. Doç. Dr. Yener Demirtaş, kilo ve estetik açıdan problem olarak görülen lipödemin genetik bir hastalık olduğunu belirtiyor.
Genellikle bacaklar, kalçalar ve bazen de kollar gibi vücudun alt kısımlarında anormal yağ birikimiyle karakterize edilen Lipödem hastalığı, eğer doğru teşhis konulamazsa büyük sorunlara gebe bırakabiliyor. Ağrı, hassasiyet, kolay morarma ve cilt altındaki yağ dokusunun sertleşmesi gibi belirtilerle kendini gösteren lipödem, hayat kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Lipödem hastası Esther Hollander, bir dönem 136 kiloya kadar çıkmış, bu durum sağlığına zarar vermeye başlayınca çaba sarf ederek 77 kilo vermeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra tekrar kilo almaya başladı. Üstelik bu kez aldığı kilolar bacaklarında toplanıyordu. Bacakları o kadar ağırlaşmıştı ki Hollander, “bacaklarında tuğla dolu torbalarla yürüyormuş gibi” hissediyordu. Peki, günlük yaşamda pek çok olumsuzluğa neden olan lipödem nedir, tedavisi var mı? Lipödem teşhisi nasıl konulur? Uzmana görünmeden teşhis koyanlar için önemli uyarılar
#LipödemEsther Hollander, bir dönem 136 kiloya kadar çıkmış, bu durum sağlığına zarar vermeye başlayınca çaba sarf ederek 77 kilo vermeyi başarmıştı. Ancak bir süre sonra tekrar kilo almaya başladı. Üstelik bu kez aldığı kilolar bacaklarında toplanıyordu. Bacakları o kadar ağırlaşmıştı ki Hollander, “bacaklarında tuğla dolu torbalarla yürüyormuş gibi” hissediyordu. Peki Esther Hollander'ın yaşadığı bu durumun sebebi neydi? İşte Hollander’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkLenf ödemin lenfatik sistemdeki bozukluk nedeniyle hücreler arası sıvıda meydana gelen artış olduğunu belirten kalp ve damar cerrahisi uzmanı Op. Dr. Ece Tonguç Koçkesen, lenf damarlarında genetik, enfeksiyon (özellikle mantar enfeksiyonları), travma, cerrahi ya da radyoterapi sonrası tıkanıklık oluşması sonucu kol ya da bacakta şişlikler meydana gelebildiğini söyledi.
#İzmirVücudumuzdaki dokularda toplanan sıvıyı drene eden ve bağışıklığı sağlayan hücreleri gereksinim duyulan bölgelere taşıyan lenf (beyaz kan) damarlarının tıkanmasına, ‘lenfatik tıkanıklık’ adı veriliyor. Prof. Dr. Semih Barlas, lenf kanallarından geçişin duraklaması sonucu ortaya çıkan şişlik yani ‘lenfödem’ olarak bilinen sorunu ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Lenfödem Neden Olur