İncelikli sözleri ve asırlardan süzülmüş makamlarıyla dinleyene zevk veren klasik Türk sanat müziği (TSM), önemli sanatsal değerlerimizden biri. Konservatuvar eğitiminin yanı sıra ustalardan çıraklara aktarılan bu müziği pek çok yetenekli müzisyen genç, artık gazinolarda değil, sosyal medyada icra ediyor. Böylece hem onlar güncel mecralarda daha çok kişiye ulaşıyor hem de yeni jenerasyon bu müziği tanıyıp seviyor. Son dönemde YouTube’dan Instagram’a sosyal medyada karşımıza çıkan genç TSM’cilerin en popülerleriyle konuştuk.
#Türk Sanat Müziği (TSM)Efsane besteci yorumcu Selami Şahin yeni şarkısı Beklenen Sensin’i dinleyicisiyle buluşturdu. Sevgilisinden yeni ayrılmış olanları şimdiden uyarayım bu şarkıyı dinleyip gözyaşlarına boğulabilirsiniz benden söylemesi. Yazıda bahsettiğim diğer yeni şarkıları da çok seveceğinizi düşünüyorum. Umarım yanılmıyorumdur.
#LavtaKoronavirüs salgını önlemleri nedeniyle ara verilen etkinlikler yeniden başlarken, kültürel aktiviteleri özleyenler salonları doldurmaya başladı. Klasik Türk Müziğini yurt dışında tanıtmak amacıyla 2013 yılında kurulan ‘Hoş Seda Korosu’, Londra’da müzikseverleri yeni konserinde buluşturdu.
#LondraGünlük hayatımızda cümle içerisinde pek çok kelime kullanmaktayız. Bu kelimeler farklı harfler ile başlamakta ve farklı harfler ile bitmektedir. Bu kelimelerden bazıları ise lav ile başlayan kelimelerdir. Lav ile başlayan kelimeleri Türk Dil Kurumundan bulmak ve anlamlarını öğrenmek mümkündür. Peki lav ile başlayan kelimeler nelerdir? 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli lav ile başlayan Türkçe kelimeleri sizlere detaylıca derledik.
#EğitimTürklerin milli çalgısı olan Kopuz, hakkında ilk bilgiler Çince, Uygurca ve Divanü Lugati't-Türk'ün yazdığı metinlerden gelmektedir. Türk müziğinin erken döneminde Hunlar, Göktürkler, Uygurlar olmak üzere siyasi ve kültürel bağları olan diğer milletler arasında sevilen bir çalgıdır. Peki, Kopuz nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kopuz NedirGoogle, kullanıcılarını bugün Johann Sebastian Bach için hazırladığı doodle tasarımı ile karşıladı. Johann Sebastian Bach’a özel doodle tasarımına tıklayan kullanıcılar, kendi armonilerini oluşturabiliyor. Peki, Johann Sebastian Bach kimdir, neden doodle oldu?
#Johann Sebastian BachMüzik dünyamızda öyle adlar vardır ki onların hayatını yazdığımızda Doğu-Batı sarmalında Türkiye’deki müzik tarihinin de önemli olaylarını, kişilerini, dönemeçlerini yazmış oluruz. Onlardan biri de Mesud Cemil’dir. Hüseyin Kıyak’ın hazırladığı ‘Mızrabı, Yayı ve Kalemiyle Mesud Cemil’ kitabı bu gerekçeyle önem taşıyor.
#Mesud CemilKlasik kemençenin Atinalı virtüozu Sokratis Sinopoulos ile İstanbullu üstadı Derya Türkan’ın yolu tam 30 yıl önce kesişmişti. İkili 1997’de ABD’de yayımlanan ilk ikili albümleri ‘İstanbul’dan Mektup’tan 21 yıl sonra, aynı isimle, farklı bir repertuvarla dinleyici karşısına çıkıyor. Sinopoulos, “Tanburi Cemil Bey’e ve onun Langa, Kumkapı meyhanelerinde dinlediği, etkilendiği Giritli, Midillili, Sakızlı virtüozlara, yani İstanbul halk müziğinin isimsiz kahramanlarına saygılarımızı sunduk” diyor.
#Sokratis SinopoulosTanburi Cemil Bey, müzikteki yeteneğiyle bir döneme damgasını vurmuştur. Klasik kemençe, lavta ve viyolonseli ustalıkla kullanabilen Tanburi Cemil Bey, icra ettiği sanatında bir ekol haline gelmiştir. Peki, Tanburi Cemil Bey kimdir ve hayatı nasıl ilerlemiştir? İşte, kısaca tüm detaylar
#Tanburi Cemil BeyTanburi Cemil ve Necdet Yaşar’ın yolundan yürüyen Murat Aydemir, 2011’de yayımlanan ‘Trio’ albümünde kontrbasçı Volkan Hürsever’le etkileyici bir düete imza atmıştı. Yeni yayımlanan, kızına ithaf ettiği ve onun adını verdiği ‘Masal’da bu fikri bir adım ileriye taşıdı. Aydemir “Volkan’la hayalimiz Pat Metheny-Charlie Haden ikilisi gibi bir albüm kaydetmek” diyor.
#Kitapsanat