Güney Doğu Anadolu’nun en çok tüketilen yemeklerinden biri olan çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Peki, çiğ köfte nasıl yapılır? Çiğ köfte yapılırken bulgurun şişmemesi için özellikle yaz aylarında çiğ köftenin içine ne konulur?
#Çiğ Köfte Nasıl YapılırÜlkemizde sevilen sokak lezzetlerinden olan tantuniyi Mersinli ustaların ellerinden yemek gibisi yoktur. Genellikle etle yapılan tantuni bilinirken, son zamanlarda alternatif bir tat olarak tavuk tantuni de hem kolay yapımı hem de daha hafif tadımıyla dikkat çekiyor. Siz de evinizde tavuk tantuni yapmaya karar verdiyseniz, işte ev yapımı kolay tantuni malzemeleri, tarifi ve yapım aşamaları…
#Tavuk TantuniGünlük hayatta yaşadıklarımızın bir yansıması olan rüyalar, içerdikleri bir takım sembollerle ne anlamlara geldiği merak edilenler arasında yer alıyor. Rüyalardan anlamlar çıkarmak isteyen vatandaşlar özellikle rüyada ekmek yapmanın ne anlama geldiğini merak ediyor. Rüyada ekmek almanın ve görmenin tabiri vatandaşlarca merak ediliyor. Peki, rüyada ekmek görmek ne anlama gelir?
#Rüyada Ekmek Görmek Ne Anlama Gelir?Mersin Türkiye'nin en çok gezilen şehirleri arasında yer almaktadır. Durum böyle olunca Mersin'e gelmeden önce bu şehri gezenlerin sayısı da bir hayli fazladır. Mersin yemekleri de hem lezzetli hem de damak tadına hitap etmektedir. Son günlerde Mersin yemekleri ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki Mersin yemekleri nelerdir? Mersin'de ne yenir? Mersin mutfağına özgü olan yemekler nelerdir? İşte Mersin yemekleri ile ilgili tüm bilgiler.
#Mersin YemekleriKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
On bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı. İlk sahur yarın yapılacak. 2 Nisan Cumartesi günü de ilk oruç tutulmuş olacak. Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Masaya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez, her bir lokmanın değeri bilinir. Sadece evlerde değil, lezzet duraklarında da 30 gün boyunca tatlı bir koşturmaca yaşanır. Bu aya özel hazırlıklar yapılır, lezzetler sunulur. Bugün sizi bu mekanlardan biriyle, Lezzet-i Alâ ile tanıştırmak istiyorum.
#1İyi bir gastro-bistro, gastronomik açıdan ‘fine dining’ kadar iddialı gözükmese bile iyi icra edildiğinde damak zevki olan müşteriye emsalsiz keyif verir. Bunun için şefin iyi olması yetmez. Ne yapmak istediğini bilmesi ve yaptığını sevmesi gerekir. Aynen Deniz Temel’in Alaf’ta yaptığı gibi!
#YazarÖnümüzdeki salı, ramazanın ilk günü. Bu ramazanı da pandemiye paralel yaşayacağız. Koronavirüse karşı bağışıklık sistemimizi sağlam tutmamız gerektiğini unutmamalı, oruç tutarken beslenme düzenimizi buna göre ayarlamalıyız. Özellikle gün boyu enerjimizin yüksek olması için sahurda iyi ve dengeli beslenmek önemli. Uzmanlardan sahur için menü tavsiyeleri ve sağlıklı beslenme tüyoları, şeflerden de besleyici, lezzetli ve pratik tariflerini istedik.
#RamazanMersin mutfağına ait olan tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden. Genel olarak etle hazırlanan tantuniyi, tavuk ile denemeye ne dersiniz? Eğer düşünürseniz hazırlanışı oldukça pratik. Bu nefis lezzetin tadını evinizde de çıkarabilirsiniz. İşte tavuk tantuninin malzemeleri ve yapımı...
#Tavuk Tantuni TarifiSanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, temmuzda 1200 yatırım teşvik belgesi verildi. Belge verilen projelerin sabit yatırım tutarı 22 milyar 467 milyon TL olarak hesaplanırken, bu yatırımların gerçekleştirilmesiyle 33 bin 174 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Teşvik belgesi alanlar arasında yazılım tesisi, cep telefonu fabrikası ve maske üretim tesisi gibi yatırımlar bulunuyor.
#GazetehaberleriTürkiye’de gezmediğim il kalmamıştır herhalde…Adıyaman diğer adıyla Komegene Krallığı’nı ve Nemrut harabelerini gezdiğimde buranın dünyanın en ilginç yerlerinden biri olduğunu gözlerimle gördüm. Nemrut Dağı’nın yüksekliği 2134 metre. Dağın tepesine çıktığınızda güneşin doğuşunu ve batışını ayrı ayrı selamlayan dev heykeller, görenleri şaşkına uğratıyor.
#BursaRamazan geldi, iftar sofralarınızın baştacı olacak mis gibi çörekotlu klasik pide tariflerimiz var. Hazır eli hamura değdirmişken mönülerinize lezzet katacak lahmacunu ve Bafra pidesini de ekledik. Ünlü şefler ve yemek blogger’ları en lezzetli tariflerini bizimle paylaştı.
#LahmacunYemeğin başlama saatine neredeyse yarım saat var ama herkes çoktan gelmiş, hatta koyu bir sohbete dalmış bile. Yılda bir kez, aralık ayında buluşup hem anıları yad ediyor hem de hayatlarındaki yenilikleri konuşuyorlar. Kimin torunu olmuş, kim kitap yazmış, kim bağ bahçeyle ilgileniyor, kim artık resim yapıyor... Onlar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ya da en bilinen adıyla Mülkiye’nin 1984 mezunları. Mülkiyeliler Birliği her yıl okulun kuruluş tarihi olan 4 Aralık’ta bütün mezunlar için bir balo düzenliyor ama ‘84 mezunları son dokuz yıldır bir ‘kaz partisi’nde de buluşuyor. Bu yemekte ‘iyi çiftçi’, ‘yılın şairi’ gibi ödüller vererek birbirlerini mutlu ediyor, eğitime destek olmayı da unutmuyorlar. Maddi imkânı yetersiz Siyasal Bilgiler öğrencilerine burs veren ekibin geçen pazar günkü yemeğine Mülkiye’nin 160’ıncı yaşı vesilesiyle biz de konuk olduk. Mezunlardan Erdal Batmaz, Cahit Yılmaz ve Nejla Anıl’a fakültenin geleneklerini, temsil ettiklerini, toplumda bıraktığı izleri sorduk. Mülkiye’nin neden ve nasıl efsaneleştiğini, Türk modernleşmesinde nerede durduğunu öğrendik.
#Ünsal OskayŞanlıurfa yöresine ait bir lezzet olan çiğ köfte, Türkiye’nin dört bir yanında, 7’den 70’e çok sevilen ve tüketilen bir yiyecek. Her ne kadar artık her köşe başında bir çiğ köfteciye rastlansa da evde yapılan çiğ köftenin yerini hiçbir şey tutmaz. Peki, evde çiğ köfte nasıl yapılır? İşte çiğ köfte yapmanın püf noktaları
#Çiğ Köfte Nasıl YapılırErzurum’dan tüm ülkeye yayılan, genelde lavaş ekmeği ve soğanla servis edilen cağ kebabının lezzetli olması için püf noktalarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden cağ kebabı restoranı sahibi Erol Boztepe, bu kebap türünde en önemli unsurun odun ateşinde pişirilmesi olduğunu belirtti.
#Cağ KebabıAntalya'da bir restoranın yaptığı yarışmaya katılan Ceren Yılmaz (21), 46 dakikada 315 çöp şiş yiyerek yeni bir rekora imza attı. Daha önce de 255 çöp şiş yiyerek rekor kıran Yılmaz, kendi rekorunu yeniledi. Yılmaz'ın, yarışma sonunda 3 kilo aldığı görüldü.
#ÜniversiteFatih’teki tarihi Malta Çarşısı, son yıllarda Suriyelilerin art arda dükkân açmasıyla ‘Suriye çarşısı’na dönüştü. Neredeyse tüm tabelaların Arapça, fırıncısından lokantacısına, kuyumcusundan dondurmacısına kadar esnafın yarısından çoğunun da Suriyeli olduğu çarşıda, emlak fiyatları da 2-3 katına çıkmış durumda.
#GazetehaberleriSon zamanların en popüler şehri Kars... Özellikle Doğu Ekspresi ile seyahatin tekrar gündeme gelmesiyle birlikte Kars’ın turizminde tam anlamıyla bir patlama yaşanıyor. Yalnız size Kars’ın güzelliklerinden ziyade nefis lezzetlerinden bahsedeceğim… İşte size Kars’ın parmak ısırtan lezzetleri…
#Kars“Acımız büyük ama neşemiz yerinde” … Bu Urfa’da benim de jüri üyesi olarak katıldığım çiğ köfte yarışmasının sloganı. ‘Urfa İsot Festivali’ne Urfa Belediyesi tarafından davet edilince seve seve kabul ettim. Çok ‘acı’ meraklısı değilim ama acının lezzetlisinin de hastasıyım. Slogandaki gibi Urfa’nın acısı büyük ama gidenin de neşesine neşe katacak kadar mutfağı, kültürü zengin bir yer.
#Şanlıurfa