29 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuTarihi ve kültürel her ülke ve millet için mühim önem taşır. Tarihi yerler çok fazla farklılık ve çeşitlilik gösterir. Hele de Türk milleti gibi büyük bir tarihi olan millet için bu durum çok daha fazladır. Türk milletinin inanılmaz derece de bir tarihi yapısı, kültürel yerleri mevcut bulunmaktadır. Uşakizade Köşkü nerede ve nasıl gidilir? Uşakizade Köşkü tarihi, özellikleri ve giriş ücreti hakkında bilgiler nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve bu sorular ile ilgili bilgileri detayları ile derledik.
Bundan 81 yıl önce bugün saat 09.05’te, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hayata gözlerini yumdu. 10-16 Kasım tarihleri arası Atatürk Haftası olarak kabul ediliyor. Biz de ulu önderimizin aramızdan ayrıldığı bugünde yaşamı boyunca iz bıraktığı yerlerden bazılarını gazeteci, tarihçi ve yazarlara sorduk. Anadolu’nun dört köşesinden, farklı boyutlarıyla Atatürk’ü hissedebileceğiniz yerleri anlattılar.
#ATATÜRKİzmir’in en köklü okullarından biri olan İzmir Türk Koleji (İTK), Bahattin Tatış tarafından 1950’de 26 öğrenci ile kapılarını açtı. Bahattin Tatış sonrasında oğlu Oğuz Tatış ve şimdi de üçünçü kuşak Yiğit Tatış’a devretti. Şu anda üçüncü kuşak tarafından yönetilen İTK; Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir mirasa da ev sahipliği yapıyor. Uşakizade Köşkü’nü alan kolej, bir yıl sonra bu köşke taşındı. Kurum daha sonra Çiğli, Bornova, Marmaris ve Manisa kampüslerini açtı.
#Eğitimİsmet Paşa Lozan’daydı. Mustafa Kemal kendisini aradı. Latife Hanım ile nikâhlanacağını söyleyerek bir yüzük ısmarladı. O yüzüğün fotoğrafı ilk kez ‘Mustafa Kemal Atatürk/Mücadelesi ve Özel Hayatı’ kitabı için araştırma yapan İpek Çalışlar tarafından ortaya çıkarıldı. Çalışlar, fotoğrafı Hürriyet’le paylaştı ve hikâyesini anlattı.
#Mustafa Kemal AtatürkLatife Hanım, dizi ve sinema projelerine konu olmaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi olan Latife Hanım, Kültürlü, Avrupa görmüş, istiklal yanlısı, dirayetli, tüm bu özellikleriyle yeni kurulan cumhuriyetin örnek göstereceği, eğitimli ve bağımsız kadınlarından biri. İşte Atatürk’ün eşi Latife Hanım kimdir?
#Atatürk’Ün EşiMatematik öğretmeni Bahattin Tatış’ın 1950’de yabancıların açtığı özel okullar ayarında bir eğitim kurumu açma düşüncesiyle kurduğu İzmir Özel Türk Koleji (İTK), bugün 5 kampüste 22 okulla yoluna devam ediyor. Her iki yıla bir kampüs hedefleyen İzmir Özel Türk Koleji’nin gündeminde bir de üniversite bulunuyor.
#İzmirKONAK Belediyesi’nin çocuklara müze bilincini aşılamak ve yaşadıkları şehri daha yakından tanımalarını sağlamak amacıyla başlattığı kültür gezilerinin ilk dönemi sona erdi. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nce ilçe genelindeki ilkokullarda öğrenim gören 4. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen gezilere Yapıcıoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri katıldı.
#İzmirBasmane’deki Sadık Bey Konağı hem Latife Hanım, hem de babası Muammer Bey’in doğduğu evler. Yeni Sadık Bey Oteli olarak kullanılan bina bugün tanınmayacak hale gelmiş. İzinsiz tadilatla anılar, geçmiş tahrip edilmiş durumda. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş; bir gezi sırasında tesadüfen inşaata girip çalışmaları durdurmuş. Ama bu yetmez. Bu konağın; ya geçmişine yakışır bir otel olarak ama daha çok da bir Latife Hanım müzesi olarak kullanılması gerekir.