MasterChef ödül oyununu kazanan isim, 22 Eylül akşamı ekrana gelen bölümle belli oldu. Mücadelenin hız kesmeden devam ettiği MasterChef All Star 96. son bölümünde kırmızı ve mavi takım para ödülü için yarıştı. Denizli dış çekiminde en iyi yöresel yemekleri yapmak için karşı karşıya gelen iki takım Kuzu göbeği mantarı dolması, leğen böreği, çaput aşı, dişli balık ve kaşık helvası menüsünden oluşan tarifleri hazırladı. İlk etabın ardından mavi takım final turuna yükseldi. Heyecan dolu gecede finale ise Kıvanç ve Hasan kaldı. Şeflerin kararı ile en iyi tabağı yapan bir isim para ödülünün sahibi oldu. Peki, MasterChef 100 bin TL para ödülünü kim kazandı? Ödülü Hasan mı Kıvanç mı aldı? İşte, 22 Eylül Cuma MasterChef ödül oyununu kazanan yarışmacı ve son bölümde yaşananlar...
#Masterchef Kim KazandıYeme-içme severler, Sara Tabrizi adını 10 yıl önce kurucu şefi olduğu, bugün İstanbul’un önde gelen restoranları arasında olan Aheste’den hiç kuşkum yok biliyordur. Sara, genç bir ekibe teslim ettiği restoranın ortaklığından 2 yıl önce ayrılmış, Yan Mutfak ve Mutfaklarca adıyla online paket servis ve catering’e yoğunlaşmıştı.
#Müge AkgünRoma’yı birçok kez farklı nedenlerle ziyaret etmiştim. Pantheon, Trevi Çeşmesi, Collesium, İspanyol Merdivenleri, Campo de Fiori, Trajan’s Market, Palazzo Valentini gibi tarihi ve turistik yerleri de Lazio bölgesindeki faşist dönem mirası modern yapıları da, San Lorenzo’daki eski makarna fabrikasındaki sanatçı atölyelerini de dolaşmıştım.
#Müge AkgünYaz mevsimiyle özdeşleştirilen yerlere kışın, ilkbaharın başlangıcında ya da sonbaharda gitmeyi, sokaklarında dolaşmayı, hafiften üşümeyi, o boş ve terk edilmiş hallerini her zaman sevdim. Yerleşikler nasıl vakit geçirir, tüm yıl açık restoranlar nasıl ayakta kalır gibi detayları hep merak ederim...
#Müge AkgünDünyanın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi Türkiye'de içerisinde yetişen bir hayli fazla sayıda mantar bulunmaktadır. Ancak özelliklere bağlı şekilde bazı mantarlar zehirli olmaktadır. Bazı mantarlar ise yenebilir özelliğe sahiptir. Türkiye bu konu da bir hayli zengin potansiyele sahip ülkedir. Sizin için mantar türlerinin neler olduğunu, Türkiye'de hangi mantar türlerinin yetiştiğini ve mantarların özelliklerini sizin için derledik.
Mantarlar türleri bakımından pek çok çeşide ayrılmaktadır. Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz mantarlar pek çok yönden sağlığa faydası bulunmaktadır. Bazı mantarlar yenilebiliyorken bazıları zehirli türlerindendir. Bunlardan birisi de İmparator mantarıdır. Peki İmparator mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Sezar yumurta mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri nelerdir? Sizlere imparator mantarı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#İmparator Mantarı NedirMantarların birçok çeşidi bulunmaktadır. Pek çok mantar tüketilebilmektedir. Bu nedenle de insan sağlığı açısından da önemli bir yer tutmaktadır. Kuzu göbeği mantar türü de yenilebilen mantarlar arasında gelmektedir. Kuzu Göbeği nasıl yetişir? Kuzu Göbeği Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
Kuzu göbeği mantarı, bahar aylarında ortaya çıkan şifalı, doğal ve besleyici bir mantar çeşididir. Bu mantarlar, tek tek küçük mantarlar olarak yetiştirilir. Genellikle de kuzugöbeği mantarı; Akdeniz, Karadeniz ve Ege kıyılarında Mart ve Mayıs aylarında yetiştirilir. İşte Kuzu göbeği hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Kuzu Göbeği Mantarı Nedir?Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yaşayan Orhan Koşar, kuzu göbeği mantarı toplamak için gittiği Çiğşar Mahallesi'nde duvar kalıntıları buldu. Araştırmacı-Yazar Celil Çınkır, duvarın Hitit Dönemi'nde Asitavandas Krallığı'nca inşa edilmiş Andırın Seddi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Emin Toroğlu da, duvarın başka bir ülkenin saldırılarına karşı önlem almak için yapıldığı bir set olduğunu belirterek, "Çiğşar-Çokak Bölgesine baktığımızda burası tarih boyunca çeşitli milletler tarafından sınır bölgesi olarak anlaşıldığına göre uzunluğu ve yapı tarzına baktığımızda Çin Seddi'nin bir benzeri gibi. Yani bir ülkeyi başka bir ülkenin saldırılarından korumak üzere yapıldığı anlaşılıyor” dedi.
#MantarKahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yaşayan Orhan Koşar, kuzu göbeği mantarı toplamak için gittiği Çiğşar Mahallesi'nde duvar kalıntıları buldu. Araştırmacı-Yazar Celil Çınkır, duvarın Hitit Dönemi'nde Asitavandas Krallığı'nca inşa edilmiş Andırın Seddi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Emin Toroğlu da, duvarın başka bir ülkenin saldırılarına karşı önlem almak için yapıldığı bir set olduğunu belirterek, "Çiğşar-Çokak Bölgesine baktığımızda burası tarih boyunca çeşitli milletler tarafından sınır bölgesi olarak anlaşıldığına göre uzunluğu ve yapı tarzına baktığımızda Çin Seddi'nin bir benzeri gibi. Yani bir ülkeyi başka bir ülkenin saldırılarından korumak üzere yapıldığı anlaşılıyor” dedi.
#HaberErzincan’da bahar mevsimiyle birlikte hava sıcaklıklarının artmasının ardından vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen protein deposu mantarları topluyor. Uzmanlar bilinmeyen mantarların toplanmamasını, mantarların da sapından kesilerek toplanmasını istedi.
#MantarTürkiye'nin verimli orman arazilerinde yetişen ve halk arasında "kara elmas" diye nitelendirilen kuzu göbeği mantarı yurt dışında kilogramı 250 avrodan alıcı buluyor. Yemeklerle ikram edilen, çorba ve soslarda kullanılan mantarın bu türü, ilaç sanayisinde de tercih ediliyor.
#Kuzu KulağıEskişehir kuşkonmaz, Antakya zahter, Karaburun sarı kulak botarga, Kastamonu siyez, Mersin deniz yosunu ve havyarı, Fethiye ıstakoz, Manisa kuzu göbeği mantarı, Karayaka kuzu, Artvin Gorcola peyniri, Erzincan deri tulum, Edirne eski kaşar, Trakya, Kapadokya, Ankara ve Ege’den şaraplar, sanat yapıtı gibi kadehler... Ve güncel sanatın önde gelen isimlerinden Ardan Özmenoğlu’nun küçük bir sanat objesi olarak hazırladığı menü kartı.
#Müge Akgün