The Nature Conservancy (TNC) 2022 Küresel Fotoğraf Yarışması’nın kazananları belli oldu. 196 farklı ülke ve bölgeden 100 binden fazla başvuru alan yarışmada en iyi fotoğraflar altı kategoride belirlendi. Büyük ödülün sahibiyse, ‘Dallanmak’ isimli fotoğrafıyla Çin’den Li Ping oldu.
#The Nature ConservancyŞimal bir kurt, Ateş bir vaşak, Hazan da ayı… Sarıkamış Ormanları’nda onların izini süreceğiz. Normal koşullarda asla bize görünmek istemeyecekler ama bizim de uydu verici, tecrübe gibi sağlam kozlarımız var. Daha önce dünya gözüyle görmediğim vaşak için içimden ‘inşallah, inşallah’ diyerek dalıyorum ormanın derinliklerine…
#Sarıkamış OrmanlarıKars'ın Sarıkamış ilçesinde KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yürütülen 'Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi' kapsamında yapılan araştırma ile dünyada ilk kez boz ayıların göç ettiği ortaya çıktı.
#KarsKuzeydoğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda fotokapanla görüntülediği, Covid-19'un yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği değerlendirilen rakun köpeğinin Türkiye'deki ilk kaydı, bilimsel literatüre girdi. KuzeyDoğa Derneği ekibi: Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil. Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var.
#Rakun KöpeğiKuzeydoğa Derneği ekibinin Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda fotokapanla görüntülediği, Covid-19'un yaban hayatından insana geçişindeki ara tür olabileceği değerlendirilen rakun köpeğinin Türkiye'deki ilk kaydı, bilimsel literatüre girdi. KuzeyDoğa Derneği ekibi: Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme değil. Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç var.
#Covid-19KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yürütülen Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bazı boz ayılara uydu vericisi takılarak yapılan araştırma, dünya literatüründe göç eden ilk boz ayı popülasyonunu ortaya çıkardı.
#Boz AyıIĞDIR’da 258 kuş türünün kayıt altına alındığı Aras Nehri Kuş Cenneti’nin de olduğu Tuzluca İlçesi’nde akbaba katliamı doğaseverleri üzdü. Bölgede son bir haftada zehirlenmiş 7 akbaba bulundu. Akbabalardan 3’ü olay yerinde, 2’si yolda telef olurken, 2’si ise KuzeyDoğa Derneği görevlilerince kurtarıldı.
- KuzeyDoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu: - "Önem taşıyan yaban hayatı sorunlarını araştırmak için bize verilen devlet desteği ne yazık ki yeterli gelmiyor" - "Masraflarımızın yüzde 90'ı yurt dışı doğa koruma ve bilimsel araştırma fonlarından geliyor ancak taşıma suyla değirmen dönmez"
- Kuzeydoğa Derneği Başkanı Şekercioğlu: "Doğada sadece ayıların değil, diğer yaban hayvanlarının da yaşam alanları daralıyor. Buna bağlı birtakım sorunlar yaşanıyor, yaban hayatı-insan çatışmaları artıyor" - "Ayı saldırılarının bertaraf edilmesinde, ülkemizde en kolay ve en etkin kullanılabilecek teknik, elektro çit sistemidir"
- KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: - ''Yaşam alanlarına girilmesi nedeniyle son zamanlarda insan-ayı çatışmalarında büyük bir artış var" - "Kastamonu'da mezar açma olayları oldu. Bunun devamlı hale gelebileceğinden endişe ediyoruz. Zaten doğada ölü hayvanlarla beslenirler. Mezarlara alışırlarsa, alışkanlıklarını tekrarlama ihtiyacı duyarlar"
KUZEYDOĞA Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Zambiya’da dünyanın en büyük memeli göçünü görüntüledi. Doç.Dr. Şekercioğlu, 10 milyonu aşkın meyve yarasasının her kasım ortasında Orta Afrika’nın yağmur ormanlarından Zambiya’nın Kasanka Milli Parkı’na göç ettiğini belirtti.
National Geographic tarafından yaban hayatı üzerine yaptığı araştırmalarla dünyanın en fazla risk alan 22 kaşifinden biri seçilen KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, dünyanın en büyük memeli göçü olan 10 milyonu aşkın meyve yarasası göçünü görüntüledi. Yarasaların göçünü izlemek için geçen hafta Kasanka Milli Parkı'nda, büyük bir ağacın üzerinde, yerden 20 metre yukarıdaki platforma saat 04.00'te giden Doç. Dr. Şekercioğlu, Meyve yarasalarının 'Uçan tilki' olarak da bilindiği ve her biri küçük köpek büyüklüğündeki dünyanın en büyük yarasa türü olduğunu belirtti. Sayıları 10-15 milyonu bulan ve kanat açıklığı 1 metreye yaklaşan bu dev yarasaların birinin ağırlığı 300 gramı bulabiliyor. Bu göçün gördüğü en muhteşem 5 yaban hayatı sahnesinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, "Kelimenin tam anlamıyla nefes kesici ve insanın tüyleri ürperiyor. Milyonlarca yarasa son derece koordineli şekilde birbirlerine çarpmadan sadece 1 hektarlık alandan her gece ayrılıyor. Tüm gece beslenip sabah geri dönüyor. Tabi beslendikleri meyvenin tohumlarını da binlerce kilometrekarelik alana yayarak, bölgedeki ağaçların yetişmesinde çok kritik bir ekosistem hizmeti gerçekleştiriyor. Dünyadaki en muhteşem yaban hayatı sahnelerinden biri. Burada fil, sitatunga ve birçok memeli ve kuş türü de görülebiliyor. Mehmet ÇINAR-DHA
#Yarasa- KuzeyDoğa Derneği üyeleri, Türkiye'de ilk defa uydu vericisi taktığı bir atmacanın göçünü ve hareketlerini uydudan izlemeye aldı - Dernek Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: "Bu kuşların göçlerine devam ettiği varsayılsa da birkaç ay boyunca insan eliyle beslenen ve evcilleşen bu kuşların tekrar doğaya bırakıldıklarındaki davranış ve hareketlerini anlamamız için ayrıntılı araştırma ve uydu takip çalışmalarının yapılması şarttır"
KARS Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay İlçesi’ndeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi. 10 yıl önce Eylül ayında gölde 40 binden fazla kuşun olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yılın Eylül ayında ise 17 angut kuşu saydıklarını kaydetti. Kuyucuk Gölü Kuş cennetinde belirlenen 232 kuş türüne artık rastlamadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu "Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu" dedi. Bedir ALTUNOK / KARS, (DHA)
#KuşcennetiKARS Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay İlçesi’ndeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi. 10 yıl önce Eylül ayında gölde 40 binden fazla kuşun olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yılın Eylül ayında ise 17 angut kuşu saydıklarını kaydetti. Kuyucuk Gölü Kuş cennetinde belirlenen 232 kuş türüne artık rastlamadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu "Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu" dedi.