Güncelleme Tarihi:
İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki çöplüğe hava karardıktan sonra gelen ayılar, burada atıkları karıştırarak yiyecek bir şeyler bulmaya çalışıyor.
Ayıların çöplüğe inişiyle alana gelen meraklı vatandaşlar da karanlık ortama rağmen ayıların yiyecek bulma mücadelesini izliyor.
KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, yaptığı açıklamada, dernek olarak Sarıkamış çöplüğünü ve ormanlarını 2004 yılından bu yana ziyaret ettiklerini söyledi.
Şekercioğlu, 2009 yılından itibaren Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile imzaladıkları "Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma" Projesi protokolü kapsamında bölgedeki bozayı, kurt, vaşak ve diğer yaban hayatını araştırıp koruma projeleri gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Sarıkamış'ta, yaban hayatı için en önemli sorunlardan birinin çöplük olduğuna vurgu yapan Şekercioğlu, "Bu çöplük, hayvanlar için hazır yiyecek kaynağı. Bölgede insan varlığı arttıkça, hayvanların yaşam alanları daraldıkça bu çöplüğün kullanılması da artıyor. Özellikle boz ayılar bu çöplüğü kullanıyor. Bir gecede gidip iki düzine boz ayı görmek hele de sonbaharda neredeyse birçok gün görmek mümkün" dedi.
Kendisinin de bir gecede maksimum 26 ayı gördüğüne dikkati çeken Şekercioğlu, şunları kaydetti:
"Ayılar bazen katlediliyor. Kafkas Üniversitesi'nde içi doldurularak sergilenen boz ayının cesedini 2011 yılı sonbaharında çöplüğün karşısındaki yamaçta bulduk. Bir gece önce çöplükte görmüştük ve sırtından vurulmuş, hayvan oraya kadar sürünüp ölmüş. 2011 yılında Türkiye'nin kaydedilmiş en büyük ayısıydı, 300 kilo civarındaydı. Sarıkamış çöplüğünde öldürüldü. Hayvanlar için bir bakıma ekolojik tuzak. Bir açıdan da çöplük bu hayvanlar için besin kaynağı. Besin açısından da faydası var diyebiliriz doğal almasa da..."
"Yaban hayatı için tehdit söz konusu"
Şekercioğlu, bunun kolay çözülebilecek bir sorun olmadığını dile getirerek, bölgenin doğasının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na 2008 yılında önerdikleri ve Bakan Veysel Eroğlu'nun kabul edip 2012 yılında Meclis'te duyurduğu "Türkiye'nin İlk Yaban Hayatı Koridoru" Projesi'nin bu çözümün en önemli parçası olduğuna değinen Şekercioğlu, "Bu projeyle izole kalmış Sarıkamış ormanı, 2 bin 500 hektarın ağaçlandırılmasıyla kuzeydeki Göle, Şavşat, Ardahan ve Posof ormanlarıyla bağlanacak. 162 kilometre uzunluğunda orman şeridi oluşacak. 28 bin 543 hektarlık yeni bir muhafaza ormanı ilan ediliyor" ifadelerini kullandı.
Bu sayede yeni bir yaşam alanı oluşturulacağını anlatan Şekercioğlu, şöyle devam etti:
"Çöplüğün kapanması çözümün bir parçası fakat çöplüğü hazırlıksız şekilde aniden kapatırsanız, bu boz ayılar Sarıkamış'ın köylerine girecektir. Bunun garantisini verebiliyorum çünkü bu başka yerlerde tekrar tekrar olmuş. Çöplüğe alışan bir ayının çöplüğü kolay kolay bırakması zor ve bunlar diğer çöplüklere gidecek. Koku alma duyuları da çok iyi. Köylerin ve kasabaların çöplüğüne gidecek.
Şekercioğlu, "Vericili bozayıların en az dördü yaban hayatı koridorunun bizim önerdiğimiz güzergahı aynen kullanarak Artvin ormanlarına gidip beslenip geri dönüyorlar. Sonbahar döneminde ayılar özellikle aç çünkü kış uykusu için yağ depoluyorlar. Sonbaharda ayıların besin ihtiyacı doruk noktasındadır. O yüzden çöplüğü özellikle daha fazla kullanırlar. En çok besin ihtiyacı sonbahardadır. Genel anlamda Sarıkamış'ta yaban hayatının bir kısmı maalesef azaldığı için geyik yok edilmiş, karaca tek tük. Besin kaynağı oluşturacak otçul hayvanlar az, ayı daha çok" şeklinde konuştu.