Dünyada bir ilk! Kars'ta keşfedildi

Güncelleme Tarihi:

Dünyada bir ilk Karsta keşfedildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2016 13:34

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu liderliğinde yürütülen Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bazı boz ayılara uydu vericisi takılarak yapılan araştırma, dünya literatüründe göç eden ilk boz ayı popülasyonunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

KuzeyDoğa Derneği tarafından dernek başkanlığının yanı sıra ABD'nin Utah Üniversitesi'nde Şekercioğlu liderliğindeki çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının katılımıyla Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle 2009 yılından beri yürütülen Doğu Anadolu'nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi'nde önemli bir sonuca ulaşıldı.

Proje kapsamında Şekercioğlu liderliğindeki Zürih, Kafkas, Zagreb ve Boğaziçi üniversitelerinden araştırmacılarca Sarıkamış'taki boz ayı popülasyonundan seçilen örnek ayılara takılan uydu vericilerle ayıların hareketliliği tespit için yapılan çalışmada, Sarıkamış'taki sarıçam ormanlarında yaşayan boz ayıların, kış öncesi yaklaşık 250 kilometre mesafe katederek Artvin Şavşat'a göç ettikleri ve kış uykusu için geri döndükleri tespit edildi.
Boz ayılarda dünya literatüründe ortaya çıkarılan göçü ortaya koyan araştırmanın bilimsel makalesi, İngiltere'de Journal of Zoology'de yayımlandı.

"Daha önce dünyada göç eden bir boz ayı popülasyonuna rastlayamadık"

Şekercioğlu, Sarıkamış'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu’nun Yaban Hayatını Araştırma ve Koruma Projesi kapsamında uydu vericileriyle yaptıkları takip çalışmasının çok önemli sonuçlar ortaya koyduğunu ifade etti.  Projede bugüne kadar düzinelerce boz ayıya uydu vericisi takılarak yapılan takiple dünyada bugüne kadar göç eden ilk boz ayı popülasyonunun ortaya çıkarıldığını dile getiren Şekercioğlu, şunları kaydetti: "Uydu vericileriyle takip ettiğimiz boz ayıların sonbaharda Sarıkamış'tan Şavşat'a göç ettiklerini, Şavşat'ın verimli ormanlarında meyvelerle ve meşe palamutlarıyla beslenen ayıların yağ depolayıp Sarıkamış'a dönüp kış uykusuna yattıklarını tespit ettik. Bu, 250 kilometrelik bir gidiş dönüş göçü demek ve bir boz ayı için etkileyici bir rakam. Yapılan geniş çaplı araştırmalarda dünyada daha önce tespit edilmiş göç eden bir boz ayı popülasyonuna rastlayamadık. Yani bunlar dünyanın bilinen ilk göçmen boz ayıları. Bu da Sarıkamış'a, Kars'a, Türkiye'ye nasip oldu. Bu boz ayılar sonbahar başında Sarıkamış'tan Şavşat'ın, Karadeniz'in, Kaçkarların bereketli daha çok yağış alan ormanlarına gidiyor, burada orman altı bitki örtüsüyle özellikle meşe palamutlarıyla ve kuşburnu gibi meyvelerle beslenip, yağ depolayıp sonra Sarıkamış'a tekrar dönüp kış uykusuna yağlanmış bir şekilde yatıyorlar. Bu yağ depoları olmadan kış uykusundan sağ çıkamazlar. Bu göç 250 kilometreyi buluyor. Her sene birçok ayı bu göçü gerçekleştiriyor." 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!