Atmacalar uydudan takip edilecek

Güncelleme Tarihi:

Atmacalar uydudan takip edilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2014 10:16

- KuzeyDoğa Derneği üyeleri, Türkiye'de ilk defa uydu vericisi taktığı bir atmacanın göçünü ve hareketlerini uydudan izlemeye aldı - Dernek Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu: "Bu kuşların göçlerine devam ettiği varsayılsa da birkaç ay boyunca insan eliyle beslenen ve evcilleşen bu kuşların tekrar doğaya bırakıldıklarındaki davranış ve hareketlerini anlamamız için ayrıntılı araştırma ve uydu takip çalışmalarının yapılması şarttır"

Haberin Devamı

KARS (AA) - KuzeyDoğa Derneği üyeleri, Türkiye'de ilk defa uydu vericisi taktığı bir atmacanın göçünü ve hareketlerini uydudan izlemeye aldı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Arhavi Avcılar ve Atmacacılar Derneği ile Artvin'in Arhavi ilçesinde düzenlenen atmaca salma ve halkalama şenliğinde dernek olarak Türkiye'de bir ilke imza atıldığı belirtildi.

Düzenleme komitesinin izniyle bir atmacaya (Accipiter nisus) uydu vericisi takan dernek ekibinin, atmacanın göçünü ve hareketlerini dakika dakika uydudan izlemeye aldığı kaydedildi.

Açıklamada, "Atmacaların ülkemiz üzerinden göçleri devam ederken, atmacacılığın geleneksel bir faaliyet olduğu bu bölgede, atmacalar artık halkalanıyor ve uydu vericisi ile takip ediliyor. ‎Atmacaların göçe nasıl uyum sağladıkları uydudan gelecek veriler ile belirlenecek" denildi.

Haberin Devamı

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli yırtıcı kuş türleri arasında yer alan ve özellikle Doğu Karadeniz kültüründe çok önemli yeri olan atmacaların ülkede şimdiye kadar vericilerle takip edilmediğini bildirdi.

Uydu takibinin, uzun mesafe göçmeni olan bu kuşların göç rotalarını, konaklama yerlerini, kışladıkları ve üredikleri yerleri belirlemek, bu kuşların popülasyonlarını korumak için de büyük önem taşıdığına dikkati çeken Şekercioğlu, "Bunun yanında, atmacacılar tarafından göç zamanında yakalanıp göç sezonunun sonunda salınan atmacaların akıbetini belirlemek de kritik önem taşımaktadır. Bu kuşların göçlerine devam ettiği varsayılsa da birkaç ay boyunca insan eliyle beslenen ve evcilleşen bu kuşların tekrar doğaya bırakıldıklarındaki davranış ve hareketlerini anlamamız için ayrıntılı araştırma ve uydu takip çalışmalarının yapılması şarttır" dedi.

Bölgede her yıl binlercesi yakalanıp çoğu salınan atmacaların ve diğer yırtıcı kuşların bilimsel olarak halkalanmasının ve ölçümlerinin alınmasının şart olduğuna vurgu yapan Şekercioğlu, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bunun uzun vadeli ve kapsamlı bir projenin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz. Bu şekilde, geleneksel atmacacılarla ornitologlar (kuş bilimciler) arasında da önemli bir işbirliği olacaktır ve bölgedeki atmacacılara kuş bilimine de katkıda bulunacaktır. Atmacacılık esnasında yakalan kuşların çoğu hemen serbest bırakılmaktadır. Bunlar, atmaca dışındaki türler, erkek atmacalar ve bir yaşın üzerindeki bireylerdir. Bu kuşların serbest bırakılmadan ölçülmesi ve halkalanması çok önemlidir. Sezon sonunda doğaya geri bırakılan atmacaların da halkalanıp bırakılması şarttır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!