Kuşkonmaz, mart ayının başlarından itibaren pazar tezgahlarındaki yerini almaya başladı. Vitamin ve mineral deposu kuşkonmazın, insan sağlığına yaptığı katkı saymakla bitmiyor ancak ülkemizde hakkettiği değeri görmüyor. Peki, kuşkonmaz nedir, faydaları neler?
#KuşkonmazMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirSiyah sarımsak mutfaklarımızda çok fazla kullanılan bir ürün olmasa da saça ve vücuda faydalarıyla bilinir. Ancak evinizde siyah sarımsağı kahvaltıdan yemeğe, salatadan atıştırmalıklara pek çok şeyde kullanabilirsiniz. Peki, siyah sarımsak nasıl, hangi yemeklerde kullanılır? İşte, siyah sarımsaklı tarifler...
#Siyah SarımsakGlutatyon faydalı ve son derece güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. İşte bazı bitkilerde, hayvanlarda, mantar türlerinde ve bakterilerde bulunan glutatyonun vücuda olan faydaları için tüm detaylar
#GlutatyonPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkYaz aylarında özellikle pazar alanlarında sıkça görülen sarmaşık otu, şifalı bitkiler içerisinde bulunuyor. Acı bir tadı olsa bile farklı kullanım yöntemleriyle, faydalarından yararlanılabiliyor. Sarmaşık otu nedir, ne işe yarar, nerelerde yetişir, nasıl kullanılır, faydası nedir, nasıl kullanılmalıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sarmaşık OtuKuşkonmaz içerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller sayesinde 'bitkisel bir antibiyotik' olarak biliniyor. Izgarada kısa süre pişirip etin ya da balığın yanında servis edilen kuşkonmaz, çorbalara da çok yakışan bir sebze. Peki, kuşkonmaz çorbası nasıl yapılır? İşte kuşkonmaz çorbası tarifi...
#KuşkonmazKlorofil, fotosentez durumunun en önemli yapılarından biri olarak bilinir. Fotosentez, yaşamın devam etmesi için olması gereken en önemli döngü arasında bulunur. Bu açıdan bakıldığında da klorofil önemli bir yapı olarak tanımlanabilir. Yaşamın en temel taşları arasında yer alan klorofil, pek çok amaç ve özelliği içerisinde bulundurur. Peki, klorofil nedir, ne işe yarar? Nerelerde bulunur ve faydaları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Klorofil Nedir?Zambak ailesinden gelen kuşkonmaz, vitamin ve mineral deposu bir sebze. Kalorisi düşük ve besin değeri oldukça yüksek ve kalorisi de düşük olan bu besin kalp hastalıklarından kemik erimesine kadar pek çok şeye iyi geliyor. Peki kuşkonmazın faydaları nelerdir? İşte besin değeri yüksek olan kuşkonmazın sağlığa yararları...
#Kuşkonmazın FaydalarıKuşkonmaz çiçeği rüzgar akımının olan yerlerde zarar görebilen bir çiçektir. Bu sebeple böyle yerlerden uzak tutulması gereken bir bitkidir. Kış aylarında ise bu çiçeğin bulunmakta olduğu ortam sıcaklığının 14 ile 15 derecenin altına düşmemesi önemlidir. Sizin için Kuşkonmaz çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Kuşkonmaz çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği derledik.
#Kuşkonmaz ÇiçeğiOrta Asya'da sıkça tüketilen bir bitki olan kuşkonmaz, ülkemizde henüz çok bilinmese de faydaları ile dikkat çekmeyi başarıyor. Ülkemizin bulunduğu iklim koşulları, kuşkonmaz yetiştiriciliğini mümkün kılıyor. Kuşkonmaz, yabani olarak pek çok farklı bölgede yetiştirilmeye uygun ve şifa deposu bir bitkidir. Kuşkonmaz tohumu nasıl ve zaman ekilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hint okyanusu iklimine uygun olan Ejderha kanı ağacı, her mevsim yeşil kalabilen bir ağaç türüdür. İnsan sağlığına faydaları ile bilinen bu ağaç, yaralandığı zaman gövdesinden kırmızı bir sıvı akar. Bu nedenle ağaca ejder ağacı, çıkan sıvıya ise ejderha kanı denmiştir. Ejderha kanı ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Sizler için derledik.
Folik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitKış aylarında vücudumuzun direnci azalıyor ve hastalıklara yatkın hale geliyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları artıyor. Uzmanlar, bu dönemde soğuk algınlığı ve gribe karşı dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki bu süreçte hangi besinler tüketilmeli?
#GripKuşkonmaz maalesef ülkemizde çok sık tüketilen bir sebze değil. Birçok kişinin ön yargı ile baktığı kuşkonmaz aslında oldukça lezzetli bir sebzedir. Lezzetinin yanı sıra sağlığa da sayısız faydası bulunur. Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, kuşkonmazın pek de bilinmeyen faydalarını anlattı.
#KuşkonmazKuşkonmaz mutfağımızda çok bilinmeyen ancak faydaları saymakla bitmeyen bir sebze. Kuşkonmazınızı haşlayarak, ızgarada ya da fırında pişirerek tüketebileceğiniz gibi çiğ de yiyebilirsiniz. Kuşkonmaz omlet gibi yemeklere de çok yakışır. Peki, kuşkonmaz nedir, nasıl temizlenir? İşte kuşkonmaz tarifi...
#Kuşkonmaz NedirRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, ramazan’da çilek, yaban mersini, kırmızı biber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabileceğimizi söyledi. Peki başka hangi besinleri tüketmeliyiz?
#KoronavirüsRamazan ayı bu yıl koronavirüs salgını gölgesinde geçerken oruç tutanlar bir yandan bağışıklık sistemini de güçlü tutacak besinler tüketmeye çalışıyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı renkli meyve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek koronavirüse karşı önlem alabiliriz” dedi.
#Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park BahçelievlerSağlığa olan yararları ile adından sıkça söz ettiren kuşkonmaz, vitamin ve mineral açısından çok zengin bir sebze... Böyle yararlı bir besinin faydalarını siz de öğrenin istedik ve konuyla ilgili önemli bilgileri Diyetisyen Buket Adanç'tan aldık.
#Mineral