Et ve Süt Kurumu kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Ramazan ayında kırmızı et, kuşbaşı et ve kıyma fiyatları vatandaşların gündemine gelirken, canlı yayında gündeme yönelik değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Spekülatif artışların önüne kesinlikle geçeceğiz. Et ve Süt Kurumu kıyma ve kuşbaşı miktarını iki katına çıkaracak." dedi. Peki, kıyma ve kuşbaşı et fiyatları ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Et Fiyatları 2023Ette şimdi de, “Et Balık’ın depolarındaki et" tartışması yaşanıyor. Konuyu önceki gün, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt gündeme taşıdı. Meclis’deki basın toplantısına beraberinde bir dana but da getiren Öğüt, Et balık depolarındaki etin bilinçli olarak piyasa sürülmediğini öne sürdü. hurriyet.com.tr, konuyu sektör temsilcilerine sordu. Kaynaklar, 4 ayı aşkın bir süreden beri et ithalatı yapılmadığını bildirdi. Aynı kaynaklar, Et Balık’ın 15 milyar liralık et piyasasını yönlendirme gücüne de sahip olmadığına dikkat çekti.
Yükselen et fiyatları nedeniyle beyaz ete talep artınca özellikle hafta sonu ve bayramlarda tavuk kanadı bulmak zorlaştı. Geçen 9 günlük bayram tatilinin son günlerinde, kasap ve marketlerde tavuk ürünü bulunamadı. Tavuğa 5 ayda yüzde 200 zam gelmesine rağmen talebin azalmadığını belirten İstanbul Kasaplar Esnaf Odası üyesi Veysel Günal, “Bayramda vatandaşlar çoğu kasapta, çoğu markette kanat bulamadı” dedi.
#Kasapİstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" ifadelerini kullandı.
#İSTANBULKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#Kebapİstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Amaçlarının vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını ama ticari faaliyete de izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
#İstanbulİstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER) Başkanı Faruk Güzeldere, Ramazan ayı boyunca bazı et ürünlerinde fiyat sabitleme kararı aldıklarını açıkladı. Güzeldere, Ramazan'da kırmızı etin avantajlı fiyatlarla ulaştırılmasının amaçlandığını belirterek "Aynı zamanda spekülatif artışların bu hamlelerle bertaraf edilmesini bekliyoruz" dedi.
#RamazanEt fiyatlarına zam olacak tartışması Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik ile Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ’ı karşı karşıya getirdi. Çelik, “Ete yeni zam gelmesi gerekmiyor. 150 TL’ye kuşbaşı satıyorlar. Fiyatı aslında 110 TL olmalı” dedi. Yalçındağ ise, “Maliyetler artıyor. Et alındığı gibi satılmıyor. Çok istiyorsa gelsin kasap olsun” diye konuştu.
#Kırmızı EtSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıAlkolsüz steak house konseptiyle geçtiğimiz yıl İngiltere’de “En İyi Alkolsüz Steak House Restoran” ödülünü alan ve 6 ülkede hizmet veren Etçi Mehmet’in kurucularından Mehmet Dağ, Bahçelievler’den uluslararası arenaya ulaşan başarı hikayesini Hürriyet’e anlattı. “Bir Türk markası olarak pandemiye rağmen büyümeye ve ülkemizi yurt dışında gururla temsil etmeye devam ediyoruz” diyen Dağ, yıl başına kadar 2 ülkede daha hizmet vereceklerini söyledi: “2022 olmadan önce Fas Kazablanka’da ardından Katar’dayız...”
#Alkolsüz Steak HouseTezgahlarda 500 liradan yerini alan erik çağlasının fiyatı dudak uçuklatıyor. Gram ile satılan erik sipariş üzerine getiriliyor. Bir kilo erik çağlasıyla 100 kilo domates, 100 adet marul, 500 demet maydanoz, 14 kilo kuşbaşı et alınabiliyor.
#Erik ÇağlasıBesilik dana ve et ithalatına talebin azalması da eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 TL’ye kadar geriledi. Besiciler 24 TL’ye bile hayvanlarını kestiremediklerini, zarar ettiklerini iddia ediyor. Ancak kasap ve market reyonlarında fiyatlar düşmüyor. Kasap da, besici de para kazanamadığını ileri sürüyor. Sektör temsilcilerine göre ‘bu işin kaymağını aracılar yiyor.’
#EtBesilik hayvan ithalatının artması, balık sezonunun açılması, tavuk etine olan talebin artması kırmızı etin fiyatını da etkiledi. Bunlara bir de Et ve Süt Kurumu’nun üreticiden 28 liradan aldığı karkas eti marketlere ucuz et sağlanması için 20 liradan sanayiciye vermesi eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 liraya kadar düştü.
#GazetehaberleriGıda Tarım ve Hayvancılık Ahmet Eşref Fakıbaba, seçim öncesi kilosu 6 liraya çıkan patates fiyatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hali hazırda 3 lira seviyesine inen patates fiyatının önümüzdeki hafta tamamen normal seviyesine geleceğini açıkladı.
#Cnn TürkSon dönemlerde artan nişasta bazlı şeker (NBŞ) tartışmalarına değinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Ben bir hekimim ve tatlı ile unlunun fazla tüketilmesini doğru bulmuyorum. Kaldı ki, nişasta bazlı şekere tam karşıyım. Zaten kotalarını azalttık” dedi.
#NBŞ