Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 2022 yılında yapılan yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmeleri sonucunda hazırlanan “2022 Yılı Yükseköğretim Değerlendirme ve Kalite Güvencesi Durum Raporu” yayımlandı. Rapora göre; önerilen iyileştirme çalışmalarını akreditasyon bekleyen 43 kurumun sadece yüzde 7’si gerçekleştirdi. Yüzde 24’ünde ise iyileştirmelere ilişkin hiçbir çalışma yapılmadı.
#YÖKAKYükseköğretim Kalite Kurulu'nun Akreditasyon Programı'nda kurumsal akreditasyon alan 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi'ne “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” düzenlenen törenle verildi. Rektör Özlenen Özkan'a belgeyi, YÖKAK Başkanı Muzaffer Elmas verdi.
#YÖKAKTED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Türkiye’de yükseköğretim alanında ilk kez uygulanan ‘Kurumsal Akreditasyon Programı’ kapsamında, beş yıl süre ile kurumsal akreditasyon almaya hak kazanan ilk üç vakıf üniversitesinden biri oldu.
#TEDÜlkemizde yükseköğretim alanında kalite güvence sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, 2015 yılında Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bağlı olarak kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), YÖK’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi. Dünyada geçmişi çok uzun yıllara dayalı kalite kuruluşları bulunuyor. YÖKAK bu anlamda genç ve dinamik bir kuruluş olup, kısa bir sürede dünya ile uyumlu, ülkemiz şartlarını da dikkate alan bir kalite kurulu haline geldi.
#EgeÜlkemizde yükseköğretim alanında kalite güvencesi sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2015 yılında kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), yine YÖK’ün çabalarıyla 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi.
#YükseköğretimTürkiye’de en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116 oldu. Akredite lisans program sayısı ortalaması 2018’de yüzde 6,89 iken 2023 yılında 10,42’ye ulaştı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, “Doktora programı açmak üzere başvuran üniversitelerimize akredite program sahibi olma şartı getirmiş bulunuyoruz. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz” dedi.
#YÖKYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazarİslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 39. Bakanlar Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda Gazze kasabı olan Netanyahu, bir savaş suçlusu olmanın ötesinde kesinlikle Gazze kasabı olarak aynı Miloseviç nasıl yargılandıysa, bu yargılanacaktır. Gazze'nin yeniden imarıyla ilgili hazırlıklara da şimdiden başlamalıyız. İsrail'in Gazze'yi insansızlaştırma politikalarına karşı da çok net bir duruş sergilemeliyiz. Farklı hevesler peşinde koşan İsrailli yöneticilere şu gerçeği bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Gazze, bir Filistin toprağıdır. Gazze Filistinlilerindir, ebediyen de öyle kalacaktır" dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türk yükseköğretim sistemi, bugün küresel iddia taşıyan üniversiteleri ve aynı zamanda üstün nitelikli bilim insanlarını içinde barındıran bir konuma ulaşmıştır." dedi.
#Yükseköğretim Kuruluİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yeni kurulan Polis Arama Kurtarma biriminin tanıtım programına katıldı. 2021 yılının afet eğitim yılı ilan edildiğini belirten Bakan Soylu ayrıca, ‘’Polis Arama Kurtarma birimi, afet yönetim stratejimizin bilinçli bir projesidir. Toplam 2240 personele eğitim verilmesini planladık ve şu ana kadar bin kişinin eğitimi tamamlandı.’’ açıklamasında bulundu.
#DepremYÖK tarafından, beş ana gösterge ve 45 alt gösterge doğrultusunda Türkiye'deki 172 üniversiteye ait ‘Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’ erişime açıldı - Rapora göre; geçen yıl 115 üniversite 1683 patent faydalı model veya tasarım başvurusu yaptı, 152 üniversite ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarca desteklenen 5 bin 770 Ar-Ge projesi yürüttü. Öğrenci başına yapılan cari harcama miktarı ortalaması 12 bin 735 lira oldu. 152 üniversite, bütçelerinin ortalama yüzde 4'ünü Ar-Ge kapsamında harcadıklarını beyan etti.
#YökYÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, British Council işbirliğiyle düzenlenen ‘Türkiyede ve Birleşik Krallıkta Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Çalıştayı’nda YÖKAK’ın yükseköğretim kurumlarında kalite kültürünün oluşmasını ve gelişmesini sağlayarak, ülke hedefleriyle uyumlu, dünyadaki kalite ajanslarıyla konuşan, sade, esnek ve dinamik bir kalite güvencesi sistemi oluşturmayı amaçladığını söyledi.
#YökakTürkiye ile Kazakistan arasında ekonomi, yük taşımacılığı ve helal akreditasyon alanında anlaşmalar imzalandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşmasına imza koydu.
#KazakistanTürkiye'nin uluslararası yatırımlar açısından cazip hale gelmesi için yatırımcı güvenini pekiştirecek, aleyhe hükümlerin geçmişe yürümezliğini garanti altına alacak, yatırımların hızlanmasının önündeki engelleri kaldıracak kapsamlı bir kanun çalışması yapılacak.
#Yatırımcı2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, okullarda her öğrenci için kişisel ‘Kariyer Gelişim Dosyası’ oluşturulacak ve öğrencilerin e-dosyalarıyla ilişkilendirilecek. Liselerde, akademisyenlerin yer aldığı danışma kurulları oluşturulacak. Eğitimde ‘Kalite Güvence Sistemi’ hayata geçirilecek, okul ve diğer eğitim kurumlarının öz ve dış değerlendirmeleri yapılacak. Özel yetenekli çocuklar için ‘Eğitim, Bilim ve Değerlendirme Kurulu’ kurulacak.
#EğitimTürkiye'nin ihtiyaç duyduğu teknolojik gelişime katkı sağlayacak yatırım projeleri, uçtan uca yönetişim ve destek modeliyle Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında hayata geçirilecek. Program kapsamında tanımlanan destekler, Öncelikli Ürün Listesi'ndeki ürünlerin üretilmesine ilişkin yatırım projelerine münhasıran kullandırılacak. Destek başvurusu yapılan yatırım projelerini değerlendirmek, desteklenmesine dair karar almak ve projelerin destek sürecini izlemek ve izleme sürecinde karar almak üzere komite oluşturulacak.
#Sanayi Ve Teknoloji Stratejisi