Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 2022 yılında yapılan yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmeleri sonucunda hazırlanan “2022 Yılı Yükseköğretim Değerlendirme ve Kalite Güvencesi Durum Raporu” yayımlandı. Rapora göre; önerilen iyileştirme çalışmalarını akreditasyon bekleyen 43 kurumun sadece yüzde 7’si gerçekleştirdi. Yüzde 24’ünde ise iyileştirmelere ilişkin hiçbir çalışma yapılmadı.
#YÖKAKSürekli değişen ve gelişen, bilimsel ve teknolojik açıdan yeniliklere uyum sağlamaya çalıştığımız bir dünyada yaşıyoruz. Araştırma ve geliştirme, inovatif büyümenin merkezi konumundaki yükseköğretim kurumları da bu süreçten hem etkilenmekte hem de sürecin devam edebilmesi için adeta bir lokomotif görevi üstleniyor. Yükseköğretimin bu küreselleşen ve yeniliklere maruz kalan ekosisteminde uluslararasılaşma ve kalite süreçleri de büyük önem taşıyor. Bir ülkenin yükseköğretim sisteminin uluslararası ölçekte rekabet edebilirliği, o ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için belirleyici bir unsur. Bu açıdan bakıldığında, üniversitelerin uluslararasılaşması ve uluslararası tanınırlığı, yükseköğretim kurumlarının başarısı ve sürdürülebilirliği noktasında oldukça kritik bir rol oynar.
#Konuk YazarYükseköğretim Kalite Kurulu'nun Akreditasyon Programı'nda kurumsal akreditasyon alan 6 devlet üniversitesinden biri olan Akdeniz Üniversitesi'ne “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” düzenlenen törenle verildi. Rektör Özlenen Özkan'a belgeyi, YÖKAK Başkanı Muzaffer Elmas verdi.
#YÖKAKYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Türk yükseköğretim sistemi, bugün küresel iddia taşıyan üniversiteleri ve aynı zamanda üstün nitelikli bilim insanlarını içinde barındıran bir konuma ulaşmıştır." dedi.
#Yükseköğretim KuruluTED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Türkiye’de yükseköğretim alanında ilk kez uygulanan ‘Kurumsal Akreditasyon Programı’ kapsamında, beş yıl süre ile kurumsal akreditasyon almaya hak kazanan ilk üç vakıf üniversitesinden biri oldu.
#TEDİstanbul Bilgi Üniversitesi, dahil olduğu akreditasyon süreci sonucunda dünyanın önemli akreditasyon kuruluşlarından olan WASC Senior College and University Commission (WSCUC) tarafından Türkiye’de akredite edilen ilk yükseköğretim kurumu oldu. Üniversite, bu başarıyla aynı zamanda Türkiye’de kurumsal düzeyde uluslararası akreditasyon alan ilk yükseköğretim kurumu oldu.
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiÜlkemizde yükseköğretim alanında kalite güvence sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, 2015 yılında Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bağlı olarak kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), YÖK’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi. Dünyada geçmişi çok uzun yıllara dayalı kalite kuruluşları bulunuyor. YÖKAK bu anlamda genç ve dinamik bir kuruluş olup, kısa bir sürede dünya ile uyumlu, ülkemiz şartlarını da dikkate alan bir kalite kurulu haline geldi.
#EgeKoç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İşletme Enstitüsü, küresel akreditasyon kuruluşu AACSB International’dan, (İşletme Yüksek Okullarını Geliştirme Derneği) akreditasyon aldı. Daha önce AMBA ve EQUIS akreditasyonlarına da sahip olan üniversite, bu akreditasyonla birlikte Türkiye’den “Triple Crown” (Üçlü Akreditasyon) unvanına sahip ilk akademik kuruluş oldu.
#Koç ÜniversitesiÜlkemizde yükseköğretim alanında kalite güvencesi sisteminin güçlendirilmesi amacıyla, Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün yetki devri çalışmaları kapsamında 2015 yılında kurulan Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), yine YÖK’ün çabalarıyla 2017 yılında idari ve mali açıdan bağımsız bir kuruluş haline geldi.
#YükseköğretimDışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şengen vizesine ilişkin "Vize başvurumuz yüzde 36 artmasına karşın, ret oranı binde 4 oranında artmıştır. Başvuru 278 bin 476 kişi, ret de 48 bin 638 kişi artmış" dedi. Bakan Fidan, BRICS'in kurumsal bir başvuru ve kabul mekanizmasının bulunmadığını belirterek, "Öyle bir kurumsallaşması yok. Üyeler bir araya geliyorlar, birilerini davet ediyorlar. Ama sizin de bir şekilde ilginizi ifade etmeniz gerekiyor. Biz ilgimizi ifade ettiğimizi söyledik" dedi.
#Hakan FidanYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “200 ülkeden 350 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz. Yakın gelecekte bu sayıyı 500 bine, sonra 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Özvar ayrıca uluslararası öğrenci kabulünün sadece Yükseköğrenim Görecek Yabancı Uyruklu Öğrencilere İlişkin Sınav (TR-YÖS) ile yapılacağını hatırlattı.
#Erol ÖzvarYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazarİslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 39. Bakanlar Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu anda Gazze kasabı olan Netanyahu, bir savaş suçlusu olmanın ötesinde kesinlikle Gazze kasabı olarak aynı Miloseviç nasıl yargılandıysa, bu yargılanacaktır. Gazze'nin yeniden imarıyla ilgili hazırlıklara da şimdiden başlamalıyız. İsrail'in Gazze'yi insansızlaştırma politikalarına karşı da çok net bir duruş sergilemeliyiz. Farklı hevesler peşinde koşan İsrailli yöneticilere şu gerçeği bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Gazze, bir Filistin toprağıdır. Gazze Filistinlilerindir, ebediyen de öyle kalacaktır" dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan