BALIKESİR’in Balya Belediye Başkanı MHP’li Osman Kılıç, 1900’lü yıllarda kentte kurşun madenleri işleterek geriye milyonlarca ton zehirli posa ve cüruf bıraktıkları gerekçesiyle Fransızlar’a tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Kılıç, "Doğal kaynaklarımızı alıp götürdü, zehri bize bıraktılar. Gelip temizlesinler" dedi.
#BalıkesirÇANAKKALE’nin Çan İlçesi’ne bağlı Dondurma Köyü’nde, Koza Madencilik A.Ş.’nin Karaçakıl Mevkisi’nde, açmak istediği altın, gümüş ve kurşun madeni için düzenlenen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) toplantısı köylülerin protestosu ve tepkileri üzerine yapılamadı. Köylüler, madencileri davul zurna ile uğurladı.
ÇANAKKALE'nin Çan İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerindeki Dondurma Köyü Karaçakıl Mevkisi'nde, Koza Altın A.Ş. tarafından açılması planlanan altın, gümüş ve kurşun madeni için ÇED süreci başladı. Hemen hemen her evde bir emekli madencinin yaşadığı Dondurma Köyü sakinleri ve çevreciler açılacak altın madenine tepki gösterdi.
Biri, Anafartalar kahramanı Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki subay kılıcı. Üstünde eski yazıyla “Miralay Mustafa Kemal” yazıyor. Diğeri, gece Boğaz’a gizlice döşediği mayınlarla düşman donanmasına ağır kayıplar verdiren Nusret gemisinin Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi’nin silahı. Bu iki nadide eser Hisart Canlı Tarih Müzesi’nde sergileniyor.
#Çanakkale SavaşıSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, maden sektörünün büyüme ivmesinin artarak devam ettiğini ve ihracatın 6,5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “2028 için Türkiye’nin belirlenen ihracat hedefi ise 400 milyar dolar oldu. Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için, maden ihracatının en az iki katına çıkması gerekiyor. Maden sektörü bunu başarabilecek kapasiteye sahip. Ülke olarak sanayileşmeye devam ederken madene, tarıma hepsine ihtiyacımız var. Yerin 300 metre altından söylemek istiyorum. Umarım hep birlikte yeni rekorlar kıracağız” dedi.
#TİMArkeolojik çalışmalarda insan atıkları, hayvanlara ait kalıntılar, hatta dışkıları, bulundukları döneme ve günlük yaşamlarına dair önemli ipuçları veriyor. Ayrıca bu biyolojik kalıntılar yüzyıllar boyunca doğada kalabiliyor. İşte son çalışmalarda kazılarda bulunan 6 arkeolojik hazine…
#Arkeolojik Kazılarda Bulunan EserlerEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez "Pazartesi günü Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde lityum karbonat üretimine başlıyoruz. Başlangıçta yıllık 10 ton olacak pilot üretimimiz kısa süre içinde yıllık 600 tona çıkacak. Bu üretim yerli elektrikli otomobilin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacak" dedi.
#Fatih Dönmez