Tükettiğiniz baldan şüphe mi ediyorsunuz?

Güncelleme Tarihi:

Tükettiğiniz baldan şüphe mi ediyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2012 16:00

Balda sağlığa zararlı madde olup olmadığını öğrenmek için bu numarayı arayın!

Haberin Devamı

Şifa bulma niyetiyle arı ürünleri kullanan tüketiciler, kullandıkları ürünlerde sağlığa zararlı madde olup olmadığını ya da varsa miktarlarını ‘Alo 174 Gıda Hattı’nı arayarak öğrenebilirler.

Genel merkezi Eskişehir'de bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği'nin (TÜKDES) Araştırma Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rıfat Bozkurt, yaptığı açıklamada, arıların nektar toplama alanı olarak, kovanlardan itibaren 3 kilometre yarıçaplı bir bölgenin kabul edildiğini bildirdi.

Bu bölgedeki çiçek ve bitkilere, bulundukları alandan rüzgar ve yağmur gibi atmosferik olaylarla mineral tozlarının taşındığını savunan Prof. Dr. Bozkurt, şöyle konuştu:

''Mineral tozları, bölgenin kayaç ve madenlerinin bozuşmalarıyla oluşur. Bölgede kireç taşları hakimse kalsiyum içerikli mineraller, asit volkanik kayaçlar hakimse potasyum, sodyum ve alüminyum içerikli mineraller hakimdir. Bölgede maden varlıkları mevcutsa, örneğin bir bakır madeni varsa bakır, kurşun madeni varsa kurşun içerikli mineraller gözlenir. Örneğin, beslenme alanında kireç taşı, dolomit, gibi kayaçlar hakimse (Muğla yöresi) kalsiyum ve magnezyum, asit volkanik kayaçlar hakimse (Doğu Karadeniz), potasyum, sodyum ve alüminyum mineralleri, kurşun, çinko, maden oluşumları bulunuyorsa (Biga Yarımadası) kurşun ve çinko mineralleri bulunur.''

Haberin Devamı

''Beslenme bölgesinde ağır metal mineralleri içeren oluşumlar varsa, ağır metal tehlikesi oluşabilir'' iddiasında bulunan Prof. Dr. Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ''İlk çağlardan beri çeşitli medeniyetlerin yaşam sürecinden geçtiği Anadolu'da, maden işletmeleri oldukça yaygındır. Örneğin, Biga Yarımadası'nda kurşun, çinko maden oluşumları geniş alanları kaplar. Bu gibi bölgelerde beslenme yapılırsa, kurşun ve çinko minerallerinin arı ürünlerinde bulunması yüksek olasılıktadır. Arı ürünlerinde kurşun, çinko, bakır, nikel, kadmiyum gibi ağır metaller, arsenik ve cıvanın belli değerleri geçmesi durumunda insan sağlığına zararlıdır. Şifa bulma niyetiyle arı ürünleri kullanan tüketicilere, kullandıkları ürünlerde sağlığa zararlı madde olup olmadığını, ya da varsa miktarlarını, 'Alo 174 Gıda Hattı'nı arayarak öğrenmelerini öneriyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da özellikle ağır metallerle arsenik ve cıva gibi maddelerin arı ürünlerine karışabileceği bölgeleri saptamaları yönünde çalışmalar yaparak, bu bölgelerde bal üretimini engellemelidir.''

Haberin Devamı

Bozkurt, konuyla ilgili yazdıkları dilekçeyi bugün bakanlığa göndereceklerini sözlerine ekledi.

A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!