Hilmi DUYAR / DHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 00:00
KÜTAHYA’da Gümüşköy ETİ Gümüş A.Ş. tesislerinde siyanürlü atıkları depolayan iki setin yıkılması ile gündeme gelen tehlike, Balıkesir’in Balya İlçesi’nde bulunan kurşun madeninde Fransızların 75 yıl önce terk ettiği 4 milyon ton siyanürlü atığı hatırlattı.
Tehlike saçıyor
Balya Belediye Başkanı CHP’li Dündar Cengiz, Simli Kurşun Madeni tesislerinden arda kalan posa ve curufların depolandığı atık alanının yıllardır tehlike saçtığını, bunu önlemeye belediyenin gücünün yetmediğini söyledi. İmren Aykut’un Çevre Bakanı olduğu dönemde Balya’ya gelerek, incelemelerde bulunduğunu belirten Cengiz, o günden beri hiçbir sonuç alınamadığını söyledi. Cengiz şöyle devam etti: “Belediye Başkanı olunca konuyu sayın Valimize götürdüm. 4 milyon ton atığı, belediyenin bütçesiyle, araçlarıyla ne temizlemeye ne de kaldırmaya gücümüz var. Buraya devletin eli gerekli. Yardım bekliyoruz. Bu atıklar yağmur suları ile dereye karıştığında balıklar ölüyor. Yakın zamanda koyunlar öldü. Bu ölümlerin kurşun zehirlenmesinden olduğu saptandı.”
Hâlâ koyunlar telef oluyor
FRANSIZLAR, 1920’lerin başında Simli Kurşun Madenlerini işletmeye başladı. Binlerce ton kurşun çıkaran Fransızlar, 1935’te geride 4 milyon ton cüruf ve posa bırakarak gittikten sonra tesisleri bir süre Etibank işletti. Ardından maden kapandı. Fakat ormanla kaplı alanlar, ay krateri gibi kaldı. Zaman içinde yağmur, kar ve güneş, atık deposunu çevreleyen bir metreden kalın duvarları yıprattı. Zaman zaman taşan Maden Deresi de duvarı yıktı. Böylece tehlikeli kimyasallar yağmur suları ile Maden Deresi’ne, buradan da Manyas Barajı’na karışmaya başladı. Bölgede geçen yıl 70 koyun telef oldu, 85 koyun doğurganlığını yitirdi. Koyunlardan alınan doku örneğinde kurşun kalıntısı saptandı. Balıkesir Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Kaymakamlık ve İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yazı göndererek, bölgede hayvan otlatılmasının yasaklanmasını istedi.