Güncelleme Tarihi:
Araştırmacı yazar Necati Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında devlet tarafından bastırılan resmi madalyaların yanı sıra çeşitli kurumlar tarafından bastırılan gayri resmi hatıra madalyaları da olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz günlerde Fransa'da yaşayan bir Türk vatandaşı tarafından bir antikacıda bulunan ve kendisine getirilen madalyonun ilk kez görüldüğünü bildiren Doğan, yurt dışında ve kurşun madeni üzerine plaket şeklinde bastırılan madalyonun ön yüzünde Osmanlıca 29 Ekim 1923 tarihinin yazılı olduğunu, ayrıca büyük ve kalın gövdeli kurumuş bir meşe ağacının üzerinde yeni filizlenmiş palamudun, bunun hemen önünde de Atatürk portresinin tasvir edildiğini anlattı.
Atatürk resminin hemen altında büyükçe bir hilal ve içinde Osmanlıca ve Fransızca olarak, “Türkiye Cumhuriyeti'nin Banisi (kurucusu) Mustafa Kemal Paşa” yazılı olduğunu kaydeden Doğan, bu yazının sağında ve solunda buğday başakları bulunduğunu, bunların hemen altında da örs ve çekicin resmedildiğini söyledi.
Doğan, madalyonun arka tarafında ise Sakarya Demiryolu Hattı (Geyve Boğazı) ile hemen yanında uçak ve kağnı resminin bulunduğunu ifade ederek, bu figürlerin hemen altında bitkisel motifler içinde dört satırlık bir şiir bulunduğunu dile getirdi.
Şiirin kısmen silinmiş olması nedeniyle tam okunamadığını, ancak Atatürk'ü öven ifadeler yer aldığını belirten Doğan, “Yıllardır Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi madalya ve nişanlarıyla ilgili inceleme ve araştırmalar yapıyorum. Benzerleri ile karşılaşmadığım madalyonu görünce büyük heyecan yaşadım. Cumhuriyetin kuruluşu anısına yaptırıldığını tahmin ediyorum. Madalyonun resmi, önümüzdeki günlerde çıkacak olan “Doğan Koleksiyon Para 2013” kitabımın kapağında yer alacak” dedi.