Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu, "Bir danışmanlık şirketinin yaptığı araştırmaya göre 2020'ye kadar dünya ekonomisinin yüzde 25'i dijital olacak, dijital ekonomi üzerinden hareket edecek. Bu kapsamda hem şirketlerimizin hem de kamu kurumlarımızın dijital dönüşüm stratejisinin olması gerekli." dedi.
#MicrosoftMicrosoft Kurumsal Çözümler Zirvesi’nde geleceğin fırsatlarını yakalamak ve yeni rekabet ortamında öne çıkmak isteyen kurumlar bir araya geldi. İki bin kişinin katıldığı zirve 28 Şubat Salı günü İstanbul Swiss Otel’de gerçekleştirildi. Zirvede Büyük Veri, Yapay Zeka, Akıllı Sistemler, Nesnelerin İnterneti (IoT), Üretkenlik Çözümleri, İş Analitiği gibi konuların yanısıra Microsoft Dynamics 365 lansmanı da yapıldı.
#MicrosoftKoç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, ödüllü bilim insanları Aziz Sancar ve Kamil Uğurbil’i örnek göstererek “Üzülüyorum; çünkü buluş, icat, patent ve devrimler bulundukları ülkenin hanesine yazıyor, bizim hanemize yazmıyor. Umarım ülkemizde benzer şartlar yaratabiliriz bu beyinler Türkiye’de kalırlar” dedi.
#NobelTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, "Türkiye'de şu anda şirket kuracaklar için finansman sorunu olduğunu düşünmüyorum. Çünkü neredeyse kapımızı çalan herkese para veriyoruz. Öyle bürokrasi falan da yok, sadece bize yapacağı iki paragraflık bir sunumla başlıyor olay" dedi.
Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve TÜSİAD ile Sabancı Üniversitesi-Rekabet Forumu (REF) Türkiye’nin dış ticaretteki rekabet gücünü kıyaslamaya imkân sağlayan bir endeks oluşturdu. 48 ülkenin sektör sektör ihracattaki payı dünya ticaretiyle karşılaştırıldı. Buna göre, Çin dahil tekstilde rakiplerine açık ara fark atan Türkiye, hazır giyimde ise Fas, Tunus ve Ürdün’e yenildi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, “Özelleştirme uygulamalarının hacmi 2002 yılında 536 milyon dolar iken, 2005 yılında 12 milyar 490 milyon dolar, 2006 yılında 8 milyar 96 milyon dolar oldu” dedi.Babacan, Yatırım Danışma Konseyi Dördüncü Toplantısı'nda, konsey üyeleri için verdiği kahvaltıda “Türkiye Ekonomisi: Son Ekonomik Gelişmeler ve Doğrudan Yabancı Yatırım Performansı” başlıklı sunum yaptı.Bakan Babacan, basına kapalı olarak gerçekleştirdiği sunumunu, “Türkiye Ekonomisindeki Son Gelişmeler” ve “Doğrudan Yabancı Yatırım Performansı” adlı iki bölümde anlattı.
Dünya Ekonomik Forumu’nun 125 ülkeyi kapsayan Küresel Rekabet Endeksi’ne göre, Türkiye 12 basamak birden yükselerek 59’uncu sırada yer aldı. Türkiye böylece AB sürecindeki Romanya ve Bulgaristan’ı geride bıraktı. İsviçre, Finlandiya ve İsveç ilk sıraları alırken, ABD birincilikten 6’ncılığa geriledi.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından hazırlanan ''Yeni Rekabet Stratejileri ve Türk Sanayisi'' başlıklı raporda, Türkiye'nin, bir taraftan eksikliklerini giderirken, diğer taraftan geleceği kazanmasını sağlayacak köklü bir yeniden yapılanma projesini de gerçekleştirmek zorunda olduğu belirtildi.
Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu; Batı Balkanlar, Ukrayna ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke için genişleme raporlarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada " 2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddediyoruz. " ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki siyasi engellerin kaldırılmasının beklendiği vurgulandı.
#Dışişleri BakanlığıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2025 yılında 17 bin 28 dolar olmasını beklediğimiz kişi başına gelirin 2027 yılına gelindiğinde 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkması tahmin edilmektedir." dedi. Yılmaz, "Dünya ile kıyaslandığında, Türkiye ekonomisi bu zorlu koşulların üstesinden gelerek çok daha etkileyici bir büyüme performansı sergileyerek kümülatif olarak yüzde 25,9 oranında büyüme kaydetmiştir. 2025 yılında ekonomimizin üretim ve talep yönüyle dengeli görünümünü koruyarak, net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının ağırlığının arttığı, sürdürülebilir bir yapıyla yüzde 4 oranında büyüme kaydedilmesi beklenmektedir. Güçlü yapısı ve yüksek büyüme oranlarıyla milli gelir büyüklüğümüz Cumhuriyet'in 100’üncü yılı itibarıyla ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1,1 trilyon dolara ulaşmıştır." diye konuştu.
#Cevdet Yılmaz