Tekstilde fark attık hazır giyimde Çin’e değil Fas’a, Ürdün’e yenildik

Güncelleme Tarihi:

Tekstilde fark attık hazır giyimde Çin’e değil Fas’a, Ürdün’e yenildik
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 00:00

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve TÜSİAD ile Sabancı Üniversitesi-Rekabet Forumu (REF) Türkiye’nin dış ticaretteki rekabet gücünü kıyaslamaya imkân sağlayan bir endeks oluşturdu. 48 ülkenin sektör sektör ihracattaki payı dünya ticaretiyle karşılaştırıldı. Buna göre, Çin dahil tekstilde rakiplerine açık ara fark atan Türkiye, hazır giyimde ise Fas, Tunus ve Ürdün’e yenildi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin dış ticaretteki rekabet gücü haritası çıkarıldı. Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) ve TÜSİAD ile Sabancı Üniversitesi-Rekabet Forumu (REF) Türkiye’nin dış ticaretteki rekabet gücünü kıyaslamaya imkân sağlayan bir endeks oluşturdu. 48 ülkenin sektör sektör ihracattaki payı dünya ticaretiyle karşılaştırıldı. Buna göre, Çin dahil tekstilde rakiplerine açık ara fark atan Türkiye, hazır giyimde ise Fas, Tunus ve Ürdün’e yenildi. Tekstilcilerin korkulu rüyası Çin, sadece deri sektöründe az bir farkla Türkiye’yi geçti. Türkiye, demir-çelik sektöründe Ukrayna ve Lüksemburg’u geçemedi. Motorlu kara taşıtlarında Avrupa’nın birçok ülkesini geride bırakan Türkiye kimyada sınıfta kaldı. Gıdada ise 30 ülkeyi geçtik. Yeni Zelanda gıda ihracatındaki en rekabetçi ülke oldu. Belli bir sektörün ihracatının ülke ihracatı içindeki payının, o sektörün dünyadaki ihracatının dünya toplam ihracatındaki payına oranlanarak oluşturulan ‘Göreli İhracat Avantajı Endeksi’ 1995-2007 dönemine ait uluslar arası ticaret istatistiklerini kapsıyor. Endeks ile Türkiye’nin dış ticareti 48 ülke, 257 ürün grubuyla karşılaştırılabiliyor.
Çin değil Fas
Endekste yer alan tekstil, giyim ve deri sektörü verilerinden yapılan hesaplamalara göre, Türkiye tekstilde rakiplerimine fark atıyor. Bu konuda 47 ülkeden hiçbiri Türkiye’yi geçemedi. Türkiye’yi yakalamak üzere olan tek ülke Hindistan. Hazır giyimde ise AB dahil birçok ülkeye karşı rekabetçilik avantajı sağlayan Türkiye’nin Çin’e değil Fas, Tunus ve Ürdün’e yenildiği görüldü. Deri sektöründe ise aralarında Çin, İtalya, Güney Kore, İspanya’nın da bulunduğu 18 ülke Türkiye’yi geçti.
Gıdada 30 ülkeyi geçtik
Endekse göre, gıda sektöründe Türkiye aralarında Almanya, ABD, Bulgaristan, Çin, Güney Kore, İsrail, Japonya’nın da bulunduğu 30 ülkeyi geçmiş durumda. Türkiye’yi geçen ülkeleri arasında ise komşu Yunanistan, Ürdün, Tayland, Mısır, Polonya, İspanya gibi ülkeler bulunuyor. Gıda ihracatında Yeni Zelanda en rekabetçi ülke konumunda. Rekabette dezavantaj ise Finlandiya ve Rusya’da. Gıdadaki rekabetçi avantajı Türkiye kimya sektöründe sağlayamadığı görüldü. Kimya sektöründe AB dahil birçok ülke ihracatta Türkiye’den daha rekabetçi  konuma geldi. Aralarında Almanya, ABD, Belçika, Çin, Fransa, Güney Kore, Japonya, Yeni Zelanda, Yunanistan, Rusya, Tayland’ın da bulunduğu 39 ülke bizi geçti. Endekse göre kimya sektörü ihracatında en çok rekabet avantajını elinde bulunduran ülke İrlanda oldu.

Haberin Devamı

Rekabet konseyleri oluşturacağız

Haberin Devamı

SEDEFED ve TÜSİAD ile Sabancı Üniversitesi-Rekabet Forumu (REF) tarafından düzenlenecek 5. Rekabet Kongresi öncesinde derneğin başkanı Çetin Nuhoğlu, WEF Direktörü Dilek Çetindamar, Doğuş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Füsun Uluengin ile birlikte sohbet toplantısı düzenledi. Nuhoğlu, rekabet konseyleri oluşturulması konusunda çalışmalara başlayacaklarını duyurdu. İlk etapta SEDEFED üyelerinin oluşturduğu 13 sektörle ilgili konsey kurulacağını söyleyen Nuhoğlu, daha sonra Telekomonikasyon konusunda konsey oluşturmak istediklerini belirtti. Rekabet Kongresi hakkında da bilgi veren Nuhoğlu, kongrenin 2005’ten bu yana düzenlendiğine dikkat çekerken, bu yıldan itibaren iki yeni raporla yola devam edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Demirçelik ve otomotivde rekabet gücümüz yerinde

VERİLER, Türkiye’nin demirçelik ve motorlu kara taşıtlar ihracatında rekabetçi gücünü ortaya koydu. Buna göre, demir çelik sektörü ihracatında Türkiye, Lüksemburg ve Ukrayna dışında 45 ülkeyi açık ara solladı. Motorlu kara taşıtları sektöründe de Türkiye’nin birçok ülkeden daha rekabetçi olduğu belirlendi. Bu sektörde, Türkiye otomobil devlerinin olduğu Almanya, ABD, İtalya, Fransa’da dahil 42 ülkeyi geçti. Türkiye’nin rekabetçilik avantajını kaptırdığı ülkeler ise Çek Cumhuriyeti, İspanya, Kanada, Meksika, Japonya, Slovakya oldu.

Bankalar çok da sağlam değilmiş!

SEDEFED-REF işbirliği ile hazırlanan “WEF Küresel Rekabet Raporu 2009-2010, Türkiye için bir değerlendirme” raporunda ise Türkiye 133 ülkeyle karşılaştırıldı. Rapor, Türkiye’nin  son 3 yılda kurumsal yapı, inovasyon ve ürün piyasalarının etkinliği konusunda son 3 yıldır sürekli gerilediğini ortaya koydu. Raporda ilginç bir veri de kafaları karıştırdı. Finansal piyasaların gelişmişliğinin yer aldığı bölümde, bankaların sağlamlığı konusunda Türkiye’nin 133 ülke arasında 89’uncu sırada yer aldığı belirtildi. Kriz döneminde ABD ve AB’de birçok banka batarken, Türk bankaları krizden sağlam çıkmıştı. Gerek hükümet gerekse bankacılık sektörü kriz döneminde sürekli buna vurgu yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!