İngiltere Meteoroloji Ofisi tarafından yürütülen bir araştırma, küresel ısınma kaynaklı oluşan ısı stresinin bazı organların durmasına yol açabileceğini ortaya koydu. Ani ısı değişiminin insan sağlığını ciddi oranda etkilediğini ifade eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Taner Has, “Birçok organ bu değişimden etkilenir. İnsanın vücut direnci düştüğü için bakteriyel ve viral enfeksiyon riski artmaktadır” dedi.
#Küresel IsınmaMuğla tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığı 2021 yılında, Bodrum’da da birçok noktada yangın çıkmıştı. Yangın sonrası yanan alanların bazı şirketlere tahsisi yapıldığı iddiaları üzerine Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Orman Genel Müdürlüğü bu yanan alanların bazı şirketlere tahsisinin söz konusu olmadığını açıkladı.
#Orman Genel MüdürlüğüKONYA'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları her geçen gün artarken, kuraklık nedeniyle derinliği 5 metreyi bulan yüzey yarıkları oluşmaya başladı. Konya Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Delikan, “Bölgenin ortasında çökeller kalın, kenarlarındaki genç çökellerin biraz daha ince olmasından kaynaklanan bir durumdur bu. Orta kesimdeki fazla çökme, havza kenarları bunu karşılamadığı zaman havza kenarlarından itibaren yarıklar başlıyor. Maalesef bu kuraklık devam ettiği sürece yüzey deformasyonları Konya Hotamış, Konya merkezde, Zazadın Hanı, Aşağıpınarbaşı, Tuzlukçu bölgesi, Çumra bölgesinde 4-5 metre derinliğe ulaşan yarıklar oluşuyor, oluşmaya devam edecek” dedi.
#KonyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak'taki Madenci Anıtı'nda düzenlenen mitingde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enerjide tam bağımsızlığı yakalamak en önemli hedefimizdir. Gabar'daki petrolün günlük üretimi, müjdeye dikkat, 35 bin varili geçti. 2024 sonunda 100 bin varile çıkmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığının 2024 bütçesi üzerine konuştu. Bayraktar, Karadeniz’de keşfedilen doğalgazın 2024 Mayıs ayına kadar 25 metreküplük doğalgazın vatandaşa bedelsiz olarak verilmeye devam edeceğini belirtti. Öte yandan Bakan Bayraktar ayrıca, enerji gelirlerinin gençler için kullanılacağını duyurdu.
#Alparslan BayraktarCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Erdoğan, "Netanyahu adını tarihe şimdiden Gazze kasabı olarak yazdırdı." dedi. Deprem bölgesindeki fırsatçıları sert dille uyaran Erdoğan, fahiş fiyatlarda cezaların 10 kat artırılacağını belirtti.
#Recep Tayyip ErdoğanOrtalama hava sıcaklıkları geçtiğimiz hafta içerisinde 3 kez üst üste rekor kırdı; küresel ortalama sıcaklığın 17.23 derece olduğu 6 Temmuz, “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bitti mi? Hayır. Son 13 gündür tarihin en sıcak günlerini yaşıyoruz. Peki bitecek mi? Bir hayır da buna gelsin. Bugün dünü, dün evvelsi günü aratacak. Elbette ‘kış kışlığını yaz yazlığını yapacak’ ancak ne oldu da daha yaşarken cehenneme düştük derseniz de cevabını Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz veriyor: “Bu daha fragman. Sene sonuna daha 170 gün var ve en az yarısına yakını ‘en sıcak gün’ olacak. Sebebini bence sen de herkes de gayet iyi biliyor: Küresel Isınma ve İklim Değişikliği.”
#Sıcak HavaKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#JeomühendislikDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarSamsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, "Ortalamanın altında seyreden yağışlar ve üzerindeki sıcaklıklar 'El Nino' etkisiyle daha da uç değerlere ulaşacağı öngörülüyor. Bu nedenle 2023 yılı özellikle tarım ve su kaynakları açısından ciddi problemler yaratabilir" dedi.
#Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesiİngiltere’de yer alan Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), salgın hastalıklara hazırlıksız yakalanmamak için dünyadaki salgın tehditlerini sürekli olarak izliyor. Koronavirüs dışında en tehlikeli salgın hastalıklar arasında listenin başında Ebola ve Nipah başı çekiyor olsa da bulaşıcı hastalık uzmanları, küresel ısınma arttıkça bazı ‘mantarların’ daha yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde adapte olacağını öne sürüyor. Peki bir sonraki tehdit, virüslerden sonra mantarlar mı? Mercek altına aldık…
#MantarBilim insanları Arktika'daki permafrostun çözülmesiyle açığa çıkan 48.500 yıllık bir 'zombi virüs'ün, halen enfeksiyona neden olabildiğini laboratuvar ortamında kanıtladı. Araştırmayı yürüten uzman "Biz bu virüsleri, permafrosttan çıkabilecek diğer tüm virüslerin temsilcisi olarak görüyoruz" diyor. Peki bu insanlık için neden önemli?
#PermafrostUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Düzce’de TIR ve kamyon şoförleriyle bir araya gelip, soba başında çay içerek sohbet etti. Karaismailoğlu, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek Türkiye'nin altyapısı, bu kara yolu altyapısı ve bunun üzerindeki lojistik hareketliliktir. Lojistik hareketliliği sağlayanlar TIR'cı, kamyoncu kardeşlerimizdir. Onlarla inşallah daha büyük ve güçlü Türkiye yolunda hedefe adımlarımızı atmaya devam edeceğiz” dedi.
#Adil KaraismailoğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Düzce’de TIR ve kamyon şoförleriyle bir araya gelip, soba başında çay içerek sohbet etti. Karaismailoğlu, “Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girecek Türkiye'nin altyapısı, bu kara yolu altyapısı ve bunun üzerindeki lojistik hareketliliktir. Lojistik hareketliliği sağlayanlar TIR'cı, kamyoncu kardeşlerimizdir. Onlarla inşallah daha büyük ve güçlü Türkiye yolunda hedefe adımlarımızı atmaya devam edeceğiz” dedi.
#Adil KaraismailoğluHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İzmir'de İş Dünyası ile Buluşma programına katıldı. Bakan Nebati, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelerde 48 eşit taksitle ödeme yapılacağını söyledi. Daha kısa sürede ödemek isteyenlere de avantajlar sağlanacak.
#Hazine Ve Maliye BakanıAK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş CNN Türk’te açıkladı; “AK parti seçim çalışmalarına çoktan başladı. Ekim 2021’den bu yana strateji heyeti toplantımız var. Partinin önemli isimleri var. Bendenizin başkanlığında süren strateji heyeti toplantılarımız var. Büyük bir külliyat oluştu toplantılar içinde. Halkın gözünde çok iyi anlaşılacak bir seçim beyannamesi oluşturulacak. Ana çerçevesini oluşturduk. Seçim beyannamesi konusunda ilk hareket eden parti biziz. Kampanya seçim ilan edildikten sonra başlayacak.”
#1Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazda son 20 yılda adeta devrim yaşadıklarını, petrol de ise hedeflerinin günlük 100 bin varil olduğunu belirterek, Gabar bölgesinde yeni keşiflerin geleceğinin müjdesini verdi.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trakya’da kurulacak doğal gaz ticaret merkezine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Trakya’da kurmayı planladığımız doğalgaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasını kısa sürede netleştireceğiz." ifadelerini kullandı.
#Fatih DönmezYörüngeden güneş enerjisi toplama yöntemi, ilk önce Çin’in gündeme getirdiği fütüristik bir projeydi. Uzay araştırmalarının giderek gerekli hale gelmesiyle birlikte yatırımlar çoğaldı ve güneş enerjisini ‘yerinde’ toplamak gerçekçi bir fikre dönüşmeye başladı.
#Umut Fırat EroğluTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Rusya- Ukrayna savaşı sırasında gıda krizi paniği yaşandığını belirterek, "Türkiye tarafları masaya oturttu. Yanına BM'yi aldı ve 22 Temmuz itibarıyla bir İstanbul Mutabakatı ve İstanbul'da bir merkezin kurulmasına karar verildi. Dün itibarıyla 442 gemi buradan geçti. Tahıl ve diğer gıda ürünleri bu gemilerde Ukrayna'dan dışarı çıkarıldı. Ve devamında da istikamet olarak bunun yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa'ya, yüzde 21,5'i Asya'ya yüzde 13 gibi bir kısmı Afrika'ya bir de Orta Doğu'ya giden var, 5,5- 6'lık bir kısım" dedi.
#Vahit Kirişci