Torba yasa çıkış tarihi ve maddeleri son dakika gelişmeler ile 10 Ocak 2024 tarihinde takip ediliyor. Ekonomiye yönelik düzenlemeleri içeren 80 maddelik torba kanun görüşmeleri Meclis'te gerçekleşti. Taşeron işçiye kadro, kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, Bağkur primleri için beklentiler torba yasa maddelerine yöneldi. Son gelişmeye göre TBMM Genel Kurulu’nda, çalışan emeklilere 5 bin TL verilmesini de içeren torba yasa teklifi onaylandı. Torba yasa teklifiyle vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2028'e uzatılıyor. Teklifte, Kur Koruma Mevduat Hesaplarına ilişkin de bir düzenleme yapıldı. Peki, torba yasa ne zaman çıkacak? Torba yasa Resmi Gazete'de yayımlandı mı, içeriği ne? İşte, 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, taşerona kadronun yer almasının beklendiği torba yasa içeriği ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Torba Yasa MaddeleriMerkez Bankası, yılın ilk enflasyon raporunda 2023 hedefini sabit tuttu. Raporun detaylarını açıklayan Başkan Şahap Kavcıoğlu, “2023 enflasyon tahminimiz yüzde 22.3. 2024 için de yüzde 8.8 seviyesinde tuttuk. Yüksek fiyat artışları için zemin kalmamıştır” diye konuştu.
#Merkez BankasıKabine sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesi’nin başlatıldığını duyurdu. Erdoğan “Dar gelirlilerin kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlayacak bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların düşmesine de yol açacaktır” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dar gelirliye konut projesinin müjdesini vererek, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz. Bu adım son dönemde ciddi şikayet konusu olan kiraların düşmesine de yol açacaktır" ifadelerini kullandı. "Fiyatlarda durulma eğilimi başlamıştır" diyen Erdoğan, "Yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz" dedi. Öte yandan Türkiye'nin %11 büyüme ile G20 ülkeleri içinde ilk sıraya yükseldiğini belirten Erdoğan, "IMF dünyanın büyüme rakamını aşağı yönlü, ülkemizin büyüme oranını yukarı doğru güncellemiştir" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Son 4 ayda 26 puandan fazla enflasyon oranında bir düşüş oldu. Bunun da önümüzdeki süreçlerde devam etmesini bekliyoruz ve gelecek yıl sonu itibarıyla yüzde 20'nin altında bir enflasyonu hedefliyoruz." dedi.
#Cevdet YılmazPiyasalarda seçim sonrasında iyimser hava hâkim. Borsa’da haftalık bazda prim yüzde 2’yi aştı. Kurlarda hafif olsa da bir gerileme, gösterge tahvil faizinde ise düşüş var. Ekonomi yönetimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomik programın devam edeceğini altını çizerek vurgulaması iyimserlikle karşılandı. Özellikle yabancı yatırımcılar ve finans çevrelerinin bakışı olumlu. Bunu 300 seviyesinin altına inen CDS’lerde de görmek mümkün.
#Merkez BankasıMerkez Bankası’nın mart enflasyonu ve yerel seçimleri beklemeden yaptığı faiz artırım hamlesi, ‘piyasa dostu’ olarak görüldü ve iyimserlikle karşılandı. Perşembe günü TCMB’nin faiz artırımıyla birlikte Borsa İstanbul’a gelen alım dalgasında yabancı yatırımcıların payının olması çok muhtemel. Ayrıca CDS’deki düşüş yabancı finans çevrelerinin olumlu tepkisi olarak da görülebilir. Seçim sonrası mevcut sıkı para politikasının devamı konusunda kararlı duruş mesajı gelirse ayrıca motivasyon sağlar.
#Merkez BankasıDalgalı seyir izleyen piyasalarda yatırımcılar daha seçici davranmaya başladı. Yaklaşan yerel seçimler, yüksek enflasyondan korunmak için uygun adreste bulunma isteği ve dış piyasalardaki gelişmeler karar vermeyi zorlaştıran etkenler. İleriye yönelik daha net projeksiyonlar yapılacak ortamlar oluşana kadar güvenli limanlarda demirlemek de seçenek olarak öne çıkabilir.
#BIST100Borsa İstanbul’da iyimser hava devam ediyor. Yılbaşından bu yana BIST100 Endeksi, getiride alternatif yatırım araçlarıyla arayı açtı. Yüzde 25’lere varan getiri ve yükselen prim söz konusu ama henüz borsada ‘yükseklik korkusundan’ söz etmek için erken denilebilir. Olağan dışı bir gelişme olursa piyasa şartları ve yatırım araçlarının durumu tekrar gözden geçirilebilir.
#BIST100 EndeksiBorsa İstanbul’da işlem hacminin artması, yabancı alımların sürüyor olması olumlu havanın devam etmesine neden oluyor. Ama asıl etkili olan yerli yatırımcıların artan ilgisi. Alternatif piyasalardaki durgunluk yerli yatırımcıyı tekrar borsaya döndürdü. Son dönemde yerli yatırımcıların BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe katkısı yabancının önüne geçti. Bu da iyimserliğin sürmesinin ana nedeni olarak görülüyor.
#BORSA İstanbulİç piyasaların gündemi Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi. Devletin ve ekonominin en önemli kuruluşlarından biri olması nedeniyle bu değişiklik önemli. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gelişmelerden sonraki açıklamaları soru işaretlerini azalttı. Pazartesi günü kısa süreli bir dalgalanma olsa da değişikliğin piyasalar ve ekonomi üzerinde ciddi bir etki yaratması beklenmiyor. Şimdi piyasalarda ekonomi politikasında bir değişim olup olmayacağı takip edilecek.
#Ekonomi ProgramıTL Vadeli Mevduat Hesabının, hem TL olarak faiz kazandığı, hem de vade sonunda Dolar, Euro gibi dövizlerde kur farkından kaynaklanan olası değer kayıplarına karşı koruma sunan vadeli mevduat üründür olan KKM için yeni bir karar alındı. Merkez Bankası tarafından alınan Kur Korumalı Mevduat kararı sonrası 2024 yılında yeni hesap açılamayacak. Peki, KKM kalktı mı, bitti mi, sona mı erdi?
#KKM Kalktı MıMerkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, 1211 sayılı TCMB Kanunu gereğince TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerini ve kamuyu bilgilendirmek amacıyla sunum yaptı. Erkan, 128 milyar doların 'arka kapıdan bozdurulduğuna' dair iddialara yönelik olarak "Benden önceki dönemde TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı arasında yapılan bir protokol var. Yapılan işlemin mevzuatsal dayanağı var. Maalesef, sanki TCMB’deki döviz rezervleri gizli-saklı bir şekilde belirli kurum ya da kişilere aktarılmış gibi bir algı var. Türkiye ciddi bir bürokratik geçmişe sahip kurumları olan bir ülkedir. Böyle bir ülkede iletişim ve bilgi teknolojilerinin bu kadar geliştiği bir çağda Merkez Bankası gibi dünyaya açık bir kurumda rezervler ne oldu şeklinde bir tartışmayı, kurumumuza da ülkemize de yakıştıramam" ifadelerini kullandı.
#Hafize Gaye ErkanTürkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bilgilendirme sunumu başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan "Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz" dedi.
#TCMBBankalardaki Kur Korumalı Mevduatın (KKM) 3.4 trilyon liraya dayanması ve devlete faturanın her geçen gün artması Merkez Bankası’nı harekete geçirdi. Yeni bir tebliğ yayınlayan Merkez Bankası bankalara vadesi dolan KKM hesaplarını TL mevduata dönüştürme için hedef getirdi, cazibe yaratmak için de TL mevduat faizini yükseltmelerinin önünü açtı. Hedefi tutturamayan banka düşük faizli tahvil alıp fatura ödemek zorunda kalacak.
#Kur Korumalı MevduatıMerkez Bankası, Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı azaltacak düzenlemeye gitti. Sadeleşme süreci kapsamında, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.
#Merkez BankasıMerkez Bankası, Türk lirası mevduatları artıracak, Kur Korumalı Mevduat'ı azaltacak düzenlemeye gitti. Sadeleşme süreci kapsamında, yabancı para mevduattan KKM'ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.
#Merkez BankasıEnflasyon raporu sunumunda ciddi ve gerçekçi revizyona işaret, iyi bir sözlü yönlendirme ve piyasalarla sağlıklı iletişim kurma kredibilite açısından olumlu algılandı. Başkan ayrıca, parasal sıkılaşmanın devam edeceği yönünde mesajlar verdi. Kadro ve yasal düzenlemelerle yapılan hazırlık sonrası artık sıra icraatlarda demek yerinde olacak. Devamlılığı konusunda uygulamalar önem kazanacak. Ayrıca faiz artışları ve sıkı para politikasının genel ekonomi üzerinde yavaşlatıcı bir etkisi olması muhtemel.
#TCMBPiyasalar nasıl bir yıl geçirdi? Hemen hemen her sene sonu gerçekleşen ve sert yükselişlere sahne olan ‘Noel Baba Rallisi’ yaşanacak mı? Hangi gelişmeler kritik olabilir? Allbatross Portföy Fon Yöneticisi Gökhan Uskuay ve InvestAZ Araştırma Direktörü Tuğberk Çitilci piyasaları değerlendirirken, senaryoları hurriyet.com.tr'ye analiz etti.
#Noel Baba RallisiCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak yılbaşından sonra ülkemizdeki enflasyonun hızlı şekilde inişine şahitlik edeceğiz. Önce 40’lı ardından 30’lu yıl sonuna doğru 20’li rakamlardaki enflasyonla ülkemizi bu tehdidin gölgesinden çıkarmayı planlıyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMerkez Bankası Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) için internet sitesi açtı. Yurtdışında yaşayanların tasarruflarını Türkiye’de değerlendirmelerini sağlamak amacıyla uygulamaya başlanan ‘YUVAM hesabı’nda vadelere göre ilave getiri imkânı da veriliyor. 12 ay vadeli 1000 Euro yatırılması halinde Merkez Bankası yüzde 3 ilave getiri sağlıyor ve kur farkı dışında geri ödeme 1.030 Euro oluyor.
#YUVAM HesabıKuveyt Türk, yurt dışındaki yerleşik vatandaşlara ve mavi kart sahiplerinin Amerikan doları, euro ve İngiliz sterlini cinsinden hesaplarını Türk lirasına çevirerek açabileceği yeni ‘Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar TL Katılma Hesabı’ hizmetini duyurdu.
#Almanya-TürkiyeHazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından başlatılan, döviz tevdiat hesaplarının TL’ye dönüşümünü desteklemeye yönelik uygulamalar kapsamında Halkbank, bu kez yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına hitap eden yeni mevduat ürününü hayata geçirdi.
#HalkbankHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Bakan Nebati yastıkaltı altınların ekonomiye nasıl kazandırılacağını açıkladı. Vatandaşlar fiziki altın tasarrufları kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecek. Bakan Nebati, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500’ün üzerindeki kuyumcunun dahil olacağı çalışmaların başladığını açıkladı. Toplam 60 milyar liralık 3 destek paketinin uygulamaya alınacağını söyleyen Bakan Nebati,"60 milyar liralık kefalet hacmi oluşturuyoruz. Bu bitince başlayacak paketlerin ilk adımı." dedi. Enflasyon ile ilgili olarak 'Enflasyon İle Mücadele Timi' oluşturacaklarını söyleyen Bakan Nebati, döviz kurlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin de azaltılacağını söyledi.
#Nureddin NebatiJapon haber ajansı Nikkei’ye konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye’nin ciddi bir enflasyon problemi olduğunu ancak enflasyonun bu yıl büyük ölçüde halledileceğini vurguladı. Bakan Nebati, “Enflasyonun nisana kadar yüzde 50’nin altında bir seviyede zirve yapmasını bekliyoruz. Aralık ayında baz etkisine bağlı olarak radikal bir düşüş gösterecek” diye konuştu.
#Hazine Ve Maliye Bakanı