Kökeni Suriye ve Lübnan’a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay’ın meşhur lezzetlerinden. Hatay’ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır. “Kaliteli künefe, uzayıp giden peynirinden belli olur” derler…
#KünefeTürk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilen Kilis’e özgü cennet çamuru tatlısını bir yiyen bir daha unutamıyor. Baklavacı Mehmet Yılmaz Ayoğlu "Herkesi bu lezzeti tatmaya davet ediyoruz. Eğer beğenmezlerse tatlı bizim ikramımız" dedi
#KilisŞUNCA zamandır yazıp çiziyorum:<br><br>Başbakan aleyhinde yazdım, Cumhurbaşkanları aleyhinde yazdım, bakanlar-milletvekilleri aleyhinde yazdım, generaller aleyhinde yazdım, yazar-çizerler aleyhine yazdım, işadamları aleyhinde yazdım, magazin figürleri aleyhinde yazdım...
IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapTürkiye'nin yemek konusunda öncü illerine bu hafta da devam ediyoruz. Türkiye’nin “lezzet başkenti” Gaziantep’in mutfağı UNESCO tarafından tescilli. Binlerce yıl öncesine dayanan geçmişini zengin Anadolu gelenekleri ve mutfağıyla harmanlayarak bir araya getirmiş Gaziantep, şu anda sofralarımızdaki birçok ünlü lezzetin çıkış noktası olan bir gastronomi şehri. Gaziantep’e gittiğinizde nokta atışı yapabileceğiniz en nefis lezzetlerin ve en ünlü mekanların listesini aşağıda sizler için derledim.
#GaziantepAlalah antik kentindeki çalışma15’inci yılına giriyor. Kazıların geldiği nokta kritik. Bu aşamadan sonra antik kent sanattan kültüre, yeme içmeden giyim kuşama kadar birçok konuda tarih kitaplarını değiştirecek bir seyir izliyor. Şimdiye dek çıkanların şöhretiyse sınırları aşmış durumda.
#HatayDeniz kasabası olan Bodrum’un, tüm Ege’de kendini hissettiren mutfak kültürünün yanı sıra kendine has yemekleri var. Çok yakınındaki Yunan adaları nedeniyle Rum mutfağından da etkilenmiş. Elbette Bodrum sofralarının baş lezzetleri balık ve yöresel otlar. Balıktan her şey yapılıyor burada: Çorba, pastırma, börek, salata... Hardal otu, ilmik otu, baldıran otu yörenin belli başlı yemek malzemeleri.
Surların içindeki hazine Diyarbakır, taşın konuştuğu kent Mardin, son telkari ustalarının sanatlarını sergilediği Midyat, suyun tehdit ettiği Hasankeyf, İncil’de bile bahsi geçen Dicle, Türkiye’nin görkemli projesi GAP, Tanrı heykellerinin süslediği Nemrut Dağı, binbir rengin şehri Şanlıurfa, Hz. İbrahim’in yaşadığı Harran, kelaynak kuşlarıyla ünlü Birecik, baraj suları altında kalan Halfeti, Zeugma’nın olağanüstü mozaikleri, çarşıları ve yemekleriyle meşhur Gaziantep, dinler mozaiği Antakya, birbirini görmeyen pencereli evler, köşkler, hanlar, manastırlar...
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.