Güneş Sistemi’nin soğuk ve karanlık bölgelerinde gizlenen, tamamlanması 20 bin yıl sürebilecek kadar geniş bir yörüngede büyük bir gezegen mi var? Bu soru, astronominin en merak uyandıran ve cevaplanması en güç soruları arasında geliyor. Ancak yeni bir çalışma, gizemli dokuzuncu gezegenin var olabileceğine dair gözlemler yapılmış olabileceğini öne sürüyor.
#Güneş SistemiPlüton, güneş sistemindeki en gizemli ve tartışmalı gök cisimlerinden biridir. Bilim adamlarını ve yıldız gözlemcilerini bu cüce gezegen hakkında daha köklü bir araştırma yapmak için kolları sıvamıştır. Peki, geçmişten günümüze Plüton hakkında neler keşfedildi ve neden gezegen statüsünden çıkarıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PlütonPlüto gerçekten bir gezegen mi yoksa cüce gezegen mi olduğu tartışmalarına İstanbul Aydın Üniversitesi Gök Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı’dan da yanıt geldi. Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, Eris’in keşfinin Plüton’un gezegenliğine şüphe düşürdüğünü söyledi.
#PlütonMeteoritten büyük, gezegenlerden küçük ve buz yerine kayadan oluşan Güneş Sistemi cisimleri için astreoid terimi kullanılmaktadır. Astreoitleri sınıflandırmanın bir yolu büyüklükleridir. Bazen yörüngeye gönderilen Mariner IV gibi insansız uzay araçları için suni asteroid terimi kullanılır. İşte, asteroit hakkında diğer bilinmesi gerekenler….
#AsteroitDünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayNASA, uzay çalışmalarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. 29 Temmuz 1958 tarihinde kurulan NASA, bu kez Güneş Sistemi’nde var olduğu iddia edilen 9. gezegen hakkındaki açıklamalarıyla gündeme geldi. Kurumun tarihi, çalışmaları ve açılımı gibi konular yeniden merak konusu oldu. Peki NASA nedir?
#NasaGüneş Sistemi’nde kaç gezegen var? Bu soru eğer size 2006 yılından önce sorulmuş olsaydı yanıtı 9 olurdu. Ancak 2006 yılında minik Pluton gezegen kategorisinden cüce-gezegen kategorisine alınınca kozmik mahallemizdeki gezegen sayısı birden 8’e düşmüştü. Yeni çalışmalar ise 9. hatta 10. başka gezegenin mahallemizde olabileceğini öngörüyor.
#10. GezegenGezegenleri tanıtan dev panolarla çevrili bir oda... Tam ortaya Sihirli Küre konmuş. Bu küre, bir tuşa basmanızla, Güneş Sistemimizdeki her gezegene dönüşebiliyor. Meraklı çocuklar bu kürenin etrafında oturmuş, ilgiyle eğitmenlerini dinliyor. Burası, İstanbul Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi’nin Astronomi Atölyesi.
#ÇOCUKBu gezegen üzerinde yaklaşık 200.000 yıldır yürüyen homo sapiens sapiens türü, gezegenin atmosferini aştı, başka bir gök cismi üzerinde yürüdü bile. Gönderdiği uzay araçları ile ziyaret edilmedik gezegen bırakmadı. Diğer gezegenlerin uydularına, asteroidlere, cüce gezegenlere ve kuyrukluyıldıza araçlar gönderdi. Hatta evinden 20 milyar km öteye giderek Güneş Sistemi'nin dışına bile çıktı. İnsanoğlu uzayda yayılmaya devam ediyor. Bu yazıda evreni tanımamıza çok katkısı olan harika uzay görevlerinden bir derleme bulacaksınız.
#UzayBilim insanları Güneş Sistemi’nin dış ucunda bulunuyor olabileceğine inanılan ancak varlığı henüz kanıtlanmamış olan gizemli bir gezegenin Dünya’da yaklaşık olarak 27 milyon yılda bir kez gerçekleşen periyodik soy tükenme olaylarından sorumlu olabileceğini iddia etti.
#Dinozorİnsanlığın 1930'da tanıdığı Plüton'un gerçek yüzünü tam 85 yıl sonra bugün gördük. Hatta Google bugüne özel bir doodle bile hazırladı. 2006’da uzaya fırlatılan New Horizons uzay aracı, Plüton ve Uydusu Charon’a yakın geçişini yaptı. Artık gezegen olarak sayılmayan Plüton'dan gelen ilk fotoğraflar heyecan yarattı. İşte Plüton'dan gelen ilk fotoğraf, ve hakkında ilginç bilgiler.
#Pluton