Sokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanKuduz belirtileri ile hastalığın ilk semptomları gündemde yer alan haberlerle öne çıkan başlıklardan oldu. Bitlis'te sokak köpeklerinin ısırması sonucu bir çocuğa kuduz teşhisi konulmasının ardından, kuduz nasıl bulaşır ve kuduz belirtileri nelerdir, sorularının yanıtına gözler çevrildi. İnsan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olurken, bulaşıcılık enfekte salyanın bulaşması, tırmalama gibi mekanik ya da gıda yoluyla gerçekleşiyor. Ancak aşı ile önlenebilen viral zoonotik bir hastalık olan kuduzun tedavisi ise merak konusu. Peki, kuduz nedir, tedavisi var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.
#KuduzKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerTürkiye'de özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları kuduz şüphesini gündeme getirirken, ölümcül olması nedeniyle en çok korkulan hastalıkların başında geldiğini belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, "2030-2040 yıllarında Türkiye'nin nüfusuna eş değer bir sokak hayvanıyla karşı karşıya kalabileceğimiz öngörülüyor. Bu korkunç bir rakam" dedi.
#Sokak HayvanlarıABD'li bir çiftin sokakta bulup sahiplendiği yavru kedi öldükten sonra tüm ülkeyi ayağa kaldırdı. Sonuç Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC)hayvandaki virüsün kontrol altına alınamaması durumunda 7 milyon kişiyi etkileyebileceğini belirtiyor.
#AbdŞanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, köpeğin saldırısına uğrayan ve kuduz teşhisi konulduktan sonra hayatını kaybeden mimar Lütfü Seray'ın (28) yakınları yanlış tedavi uygulandığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Hayatını kaybeden mimarın ağabeyi Kenan Seray, kardeşine köpek ısırmasından 20 gün sonra kuduz teşhisi konulduğunu ve geç müdahalenin ölüme yol açtığını iddia etti.
#KuduzMimar Lütfü Seray, kuduz nedeniyle 12 Temmuz’da hayatını kaybetti. Ölümünün ardından Hürriyet’e konuşan abisi Kenan Seray, kardeşinin kuduz aşısını yapan doktora kolunun uyuştuğunu, ışıktan ve sesten korktuğunu anlattığında “Psikolojik olabilir. Bir şeyin yok” denilerek eve gönderildiğini söyledi.
#ŞanlıurfaKuduz hastalığı son günlerde çıkan vakalarla birlikte gündeme geldi. Kuduz belirtileri ile erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, korunmanın yolları konusunda da uyarıyor. Peki, kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte kuduz hastalığı hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler...
#KuduzVektörler birçok hastalığın bulaşmasında çok önemli rol oynarlar. Vektörlerin çoğu kan emici haşarattır; bu böcekler enfekte olmuş bir canlının (hayvan ya da insan) kanını emerken hastalık yapan bir mikroorganizma da kaparlar ve daha sonra başka bir canlıdan kan emerken bu mikroorganizmayı o canlıya bulaştırırlar. Sinekler önemli hastalık taşıyıcı haşaratlardandır ve bazı hastalıklar kan emici sinekler yoluyla geçer. Buna ek olarak, kene ve bazı su salyangozları da hastalık döngüsü ve bulaşmasında rol alır.
#HastalıkGÜMÜŞHANE'nin Kelkit İlçesi'ne bağlı Yukarı Özlüce Köyü'nde 24 Ekim'de kurt saldırısına uğrayan ve 10 gün Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra taburcu edilen 3 çocuk annesi 32 yaşındaki Leyla Nur Duran, önceki gece kuduz tanısıyla sevk edildiği Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.
G?M?ŞHANE'nin Kelkit İl?esi'ne bağlı Yukarı ?zlüce Köyü'nde 24 Ekim'de kurt saldırısına uğrayan ve 10 gün Erzincan Devlet Hastanesi'nde tedavi gördükten sonra taburcu edilen 3 ?ocuk annesi 32 yaşındaki Leyla Nur Duran, önceki gece kuduz tanısıyla sevk edildiği Trabzon Karadeniz Teknik ?niversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi.