Kronik hastalıklar listesi, koronavirüs pandemisinde risk teşkil ederken Sağlık Bakanlığı'ndan önemli açıklama geldi. Koronavirüs aşısına ilişkin alınan yeni karara göre kronik hastalığı olan 12 yaş üstüne aşı hakkı tanımlandı. Tekrarlayan hastalıklar arasında sayılan bu sağlık sorunları yavaş gelişim göstermesi ile biliniyor. Düzenli olarak tıbbi müdahalenin gerektiği kronik rahatsızlıkların kesin tedavisi bulunmuyor. Sık gözlenen tansiyon, diyabet, böbrek hastalıkları da kronik hastalıklar arasında yer alıyor. Peki, kronik hastalıklar nelerdir? İşte, kronik hastalıklar hakkında bilgiler.
#Kronik Hastalık NedirKronik hastalıklar ile ilgili yapılan açıklamanın ardından e-nabız giriş ekranı yoğun ilgi görüyor. Okullarda yüz yüze eğitim 21 Eylül tarihinde yapılacak. Sağlık Bakanlığı e-Nabız Sistemi'nde kronik hastalıklar listesinde hastalığı yer alan resmi ve özel ilköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin uzaktan eğitime devam edebilmesi için yapması gereken işlemler açıklandı. Öğrencilerin e-Nabız Sistemi'nden veya Sağlık Bakanlığınca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvuru yapmaları gerekiyor.
#Kronik HastalıklarSağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 731 adet kronik hastalıklar listesi E Nabız üzerinden kamu çalışanlarının erişimine açıldı. İdari izinli sayılacak olan personeller için belirlenen E Nabız kronik hastalıklar sayfası üzerinden öncelikle kendi hastalığının durumunu öğrenebilecek olan vatandaşlar, buradan edinecekleri bilgi ile Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı E Nabız kronik hastalıklar listesi aracılığıyla kapsam içerisine girip girmediklerini görüntüleyebilecek. Şifre ile erişim sağlanan e-Nabız, sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm muayene, tetkik ve radyolojik görüntüleme sonuçları, yazılan reçeteler, ilaçlara ait yaşanmış yan etkiler ve ilaçlarının tüm detay bilgileri, alerji bilgileri, varsa geçmişe ait kişinin sisteme yüklediği sağlık bilgileri ve geçirilen operasyonlar gibi tüm sağlık kayıtlarına erişme imkanı sunuyor. Peki, e Nabız şifresi nasıl alınır? İşte e Nabız giriş sayfası
#E-NabızCorona virüsü normalleşme sürecinde, kronik hastalığı bulunanların işe dönüş tarihi gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın sürecinde, kamu çalışanları için idari izne esas olacak hastalıkları belirledi. Sağlık Bakanlığınca belirlenen hastalıklar içerisinde yer alanlar söz konusu belgeyi e-nabız sistemi üzerinden temin edebilecek. Peki, kronik hastalar ne zaman işe dönecek?
#Kronik Hastalar Ne Zaman İşe DönecekSağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın sürecinde, kamu çalışanları için idari izne esas olacak hastalıkları belirledi. Kronik hastalıkların listesi bu açıklamanın ardından araştırılan konular arasında yerini aldı. Bakanlığın açıkladığı liste içerisinde halen immünsüpressif tedavi alanlar, metastatik veya kemoterapi, radyoterapi alan kanser hastaları, kornea nakli hariç solid organ nakli, kemik iliği-kök hücre nakli yapılan hastalar, kronik obstrüktif veya destrüktif akciğer hastalığı da bulunuyor. İşte detaylar..
#Kronik HastalıklarSağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 731 adet kronik hastalıklar listesi E Nabız üzerinden kamu çalışanlarının erişimine açıldı. İdari izinli sayılacak olan personeller için belirlenen E Nabız kronik hastalıklar sayfası üzerinden öncelikle kendi hastalığının durumunu öğrenebilecek olan vatandaşlar, buradan edinecekleri bilgi ile Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı E Nabız kronik hastalıklar listesi aracılığıyla kapsam içerisine girip girmediklerini görüntüleyebilecek. İşte, idari izinli sayılacak olan personeller hakkında detaylı bilgiler
#E NabızGıda takviyeleri son dönemde sağlıkla ilgili tartışmaların bir numaralı konusu. Vücudumuzda ve beslenmemizde yetersiz kalan çeşitli vitamin ve minerallerin yerini doldurmak için alınan bu takviyeler arasında şu an en popüleri magnezyum. Özellikle sosyal medyada herkesin mutlaka magnezyum takviyesi alması gerektiğine dair paylaşımlar öne çıkıyor. Ama gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı? Daha da önemlisi magnezyum takviyeleri iddia edildiği gibi her derdin devası olabilir mi?
#SağlıkÇağımızda genetik hastalıklar oldukça fazladır. Genetik hastalıkların tam olarak neyden kaynaklandığı tıp dünyasında araştırılan konular arasına girmiştir. Genetik hastalıkların kimden geçtiği ya da kalıtsal olup olmadığı da merak edilmektedir. Son yıllarda genetik hastalıklar ile ilgili olarak araştırmalar aynı doğrultuda artmıştır. Peki, genetik hastalıklar nelerdir? Genetik hastalıklar neden olur ve anneden geçer mi? Genetik hastalıklar kalıtsal mıdır? İşte genetik hastalıklar ile ilgili tüm bilgileri derledik.
#SağlıkAltı kez kanseri atlattı, iki kardeşini bu hastalıktan kaybetti. Üroonkoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Erözenci, doktor, hasta ve hasta yakını olarak kanseri en iyi bilen isimlerden... Dünya Kanser Günü yaklaşırken hem hikâyesini dinlediğimiz hem de kansere bakışını konuştuğumuz Prof. Dr. Erözenci “Hissettiklerime korku diyemem. O anki duygularımın yaşamımı olumsuz etkilemesine izin vermedim” deyip ekliyor: “Kanser tanısı konan kişinin yaşama süresine değil, ne kadar kaliteli yaşadığına odaklanması gerektiğine inanıyorum.”
#KanserÇağımızda pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmı bulaşıcı iken bir kısmı da farklı kaynaklardan ortaya çıkar. Hastalıkların isimlerinin ne olduğunu merak edenler detaylı bir araştırma serüveni içerisine girmektedirler. Hastalıklar ve isimleri ile ilgili son günlerde araştırmalar artmıştır. Peki, hastalıkların isimleri nelerdir? Bu hastalıklar hangi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır? İşte hastalıkların isimlerine dair tüm detayları derledik.
Alzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#AlzheimerAlzheimer hastalığının en sık görülen demans türü olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Şebnem Usta, özellikle pandemi döneminde Alzheimer hastalarının insanlarla iletişimi, azaldıkça hastalık süreçlerinin hızlanma eğilimi gösterebileceğini dile getirdi. Usta, “Hastanın yaşam alanı mümkün olduğunca değiştirilmemelidir” uyarısında bulundu.
#Uzm. Dr. Şebnem UstaFibromiyalji, vücutta kas-iskelet ağrısı ile karakterize ve sıklıkla yorgunluk, uyku, hafıza sorunları ve ruhsal bozuklukların eşlik ettiği sık görülen bir durumdur. Hastalığın kesin nedeni bilinmiyor, merkezi sinir sisteminin ağrıyı düzgün bir şekilde değerlendiremediğinde fibromiyaljinin ortaya çıktığı sanılıyor.
#FibromiyaljiKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 9 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi. Şimdilik hakkında bildiklerimiz son derece kısıtlı ve koronavirüs gizemini koruyarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden gelen veriler toplanmaya başladıkça covid-19’a bağlı ölüm oranları ve oluşturduğu komplikasyonlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık.
#HamileAvrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Sağlık Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mete Düren, UEFA'da yaptıkları toplantılarda birçok konuda bilgi alışverişi yaptıklarını ifade ederek, "Futbolun içindeki birtakım konular söz konusu. Örneğin, salgı çıkarmamakla ilgili daha dikkatli davranılması konuşulurken, hakem düdüğünün bile bir problem olduğu ortaya çıktı. Hakemin düdüğünden saçılan tükürüklerinde böyle bir risk oluşturması nedeniyle elektronik düdük olma ihtimali bile var. Meselenin bu kadar ayrıntısına kadar girmek gerekebiliyor" dedi.
#Mete DürenSağlık Bakanlığı, salgın nedeniyle evde kalma süresinin uzamasının normalden fazla yemek yemeye neden olabileceğine dikkat çekti. Bakanlık, “Aldığınız kaloriyi kontrol edin, haftalık mönü planı yapın” sözleriyle vatandaşları uyardı ve örnek mönüler hazırladı.
#GazetehaberleriTürkiye’de sağlık sistemi içinde en önemli uygulamalardan biri ‘aile hekimliği.’ Halen 25 bin 800 aile sağlığı merkezinde (ASM), toplam 24 bin 350 aile hekimi görev yapıyor. Aile hekimi başına düşen kayıtlı ortalama nüfus ise 3 bin 350. Sistemin önemli sac ayağı olan aile hekimleri, hasta sayısının fazlalığı, her geçen gün listeye eklenen yeni görevler, şiddet, kirada adaletsizlik, çalışma güvencesizliği gibi birçok sorunla baş etmek zorunda. Aile hekimleri, “Biz süpermen değiliz” diyor. Söz şimdi hekimlerde:
#Aile HekimiWashington Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Beslenme ve Halk Sağlığı Merkezi Direktörü epidemiyoloji uzmanı Prof. Dr. Adam Drewnowski, “Akdeniz diyetleri içinde en iyisi Türkiye’nin” dedi. Prof. Dr. Drewnowski, obezitenin artık fakir ülke ve insanlarının sorunu olmaya başladığına dikkat çekti.
#Akdeniz DiyetiGünümüzde hemen hepimizin şikâyeti olan unutkanlık. Özellikle yaşlılığın önemli ve sık karşılaşılan sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Oysa sık sık şikayet ettiğimiz unutkanlık; normal unutkanlıktan ‘demans'a (bunamaya) kadar geniş bir yelpazesi var.
#HafızaCanan Karatay'ın gündeme düşen açıklamaları geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirmiş ve Bilim Kurulu toplanarak bazı konularla ilgili kararlar almıştı. Bunlardan bir tanesi "Gebelikte şeker yüklemesi testi zararlıdır" açıklamasıydı. Bakanlık bunun zararlı olmadığını ve her anne adayına önerildiğini belirtmişti.
#Canan Karatay