İngiliz müzik yazarı Hugh Ottaway’in “Devrimci değil, devrimin ta kendisi” diye nitelendirdiği Ludwig van Beethoven, 250. doğum yılında tüm dünyada anılıyor. 5-25 Haziran tarihlerinde düzenlenecek 48. İstanbul Müzik Festivali de bu yılki programıyla tüm zamanların en büyük bestecilerinden Beethoven’a saygı duruşunda bulunuyor. Biletleri 15 Şubat’ta satışa sunulacak festival programından kaçırılmayacak konserleri seçtik.
#48. İstanbul Müzik FestivaliKendine has kıyafetleri (rengârenk ekose kiltleri), viskisi, gaydası ile tüm dünyada tanınan İskoçya’nın 1.800.000 civarı nüfusuyla en büyük, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük şehri Glasgow, Birmingham’ın sanayi devrimiyle gelişmesinden önce (20.yüzyıl başlarında) Londra’dan hemen sonra gelmekteydi. Muhteşem doğal güzelliğe sahip İskoçya, yaklaşık 300 yıldır İngiltere’ye bağlı olsa da kendi “İskoç” kimliğini büyük bir gururla taşıyor. Kendi dilini konuşan, kendi parasını basan, kendi tarihi olan bu ülkenin bu güzel şehri Glasgow’da gezilecek çok sayıda yeri görürken aynı zamanda sımsıcak, esprili, misafirperver İskoçlarla da karşılaşacaksınız.
#İskoçyaKendine has kıyafetleri (rengârenk ekose kiltleri), viskisi, gaydası ile tüm dünyada tanınan İskoçya’nın 1.800.000 civarı nüfusuyla en büyük, Büyük Britanya’nın üçüncü büyük şehri Glasgow, Birmingham’ın sanayi devrimiyle gelişmesinden önce (20.yüzyıl başlarında) Londra’dan hemen sonra gelmekteydi. Muhteşem doğal güzelliğe sahip İskoçya, yaklaşık 300 yıldır İngiltere’ye bağlı olsa da kendi “İskoç” kimliğini büyük bir gururla taşıyor. Kendi dilini konuşan, kendi parasını basan, kendi tarihi olan bu ülkenin bu güzel şehri Glasgow’da gezilecek çok sayıda yeri görürken aynı zamanda sımsıcak, esprili, misafirperver İskoçlarla da karşılaşacaksınız.
#İskoçya45. İstanbul Müzik Festivali, 29 Mayıs’ta başlıyor. Günümüzün en büyük bestecilerinden Philip Glass’ın festivalin siparişiyle bestelediği ‘11. Senfoni’sinin Türkiye prömiyeri 16 Haziran’da yapılacak. Glass, aynı zamanda festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne değer görüldü. İstanbul’a gelemeyecek Glass’a ödülü 17 Mayıs’ta Londra Royal Festival Hall Sahnesi’ndeki konseri öncesinde İKSV ekibi tarafından verildi. Yekta Kopan da oradaydı...
#KitapsanatGelir. Hele söz konusu Sezen Aksu’ysa İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası gelir. Geçen hafta Polimeks Holding’in 20’nci yılı için düzenlenen ‘Royal Filarmoni Orkestrası Sezen Aksu Şarkıları’ konserinde ‘bizi biz yapan’ Sezen Aksu şarkıları ilk kez bir filarmoni orkestrası tarafından sahneye taşındı. Şarkıların aranjmanını Erdal Kızılçay yaptı, orkestrayı Marcello Rota yönetti. İşte o çok konuşulan konserin arka planı...
#Sezen AksuKraliyet Orkestrası’nın 20’nci yıllarına özel verdiği konser öncesinde bir konuşma yapan Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’nın işçilerine teşekkür etmesi ve insan haklarına vurgu yapması büyük alkış aldı. Tabanca konuşması sırasında Türkmenistan havaalanı inşaatında çalışan işçilerin fotoğrafını paylaştı.
#Kraliyet OrkestrasıHollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 400’üncü yıldönümü kapsamında düzenlenen kültürel etkinlikler, 10 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.00’de Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek şef Lorin Maazel yönetimindeki Kraliyet Concertgebouw Orkestrası’nın konseri ile devam ediyor.
“Bana viyolonsel almasa da, popçusunu benden üstün tutsa da, pasaportuyla vize kuyruklarında beklesem bile ülkemden vazgeçmem.” Bu sözler viyolonselin dahi çocuğu olarak bilinen Benyamin Sönmez’e ait. Geçirdiği ani kalp krizi dolayısıyla belki de hayatının en başarılı döneminde, 28 yaşında aramızdan ayrıldı.
Formula 1’in CEO’su Bernie Ecclestone, eski karısının en küçük kızı Petra Ecclestone’un düğünü için kendisinin haberi olmadan 12 milyon sterlin harcadığını söyledi. Eski Bayern Bank çalışanı Gerhard Gribowsky’ye rüşvet verdiği iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında, Almanya mahkemesinde hakim karşısına çıkan Ecclestone, dün yapılan duruşmada eski karısının, kızı için yaptığı düğün harcamasından kendisinin haberi olmadığını söyledi.
Sinan Akçıl (28) önce İzel için yazdığı şarkılarla tanındı. Aşk şarkıları ve yaptığı düzenlemelerle pop müzikte kendine bir yer edindi. Şimdiye kadar söz, müzik ve düzenleme olarak toplam 170 şarkı yaptı. İzel, Zeynep Casalini, Mustafa Sandal, Gülben Ergen, Ferhat Göçer onun şarkılarını söyledi.
Politik gündemde etkili ve yetkililer Kürtçe televizyona izin, Kürtçe eğitime yeşil ışık derken Kürt sanatçılar alıp başını yürüdü. Kürt sanatçılar son iki yıldır bir hayli mesafe aldı. Daha önce sadece militan oyunlar sahneleyen tiyatro grupları şimdi Moliere ve Harold Pinter oynuyor. Shakespeare ve Çehov üzerine çalışmalar sürüyor. Mem-u Zin klasiği opera ve bale olarak sahnelenmek üzere tartışılıyor. Kadın kılığındaki erkeklerin oynadığı oyun ise oldukça eğlenceli bir seyirlik.
20. yüzyılın en önemli sopranolarından, tüm dünyanın “La Diva Turca” olarak tanıdığı Leyla Gencer’in onuruna, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Borusan Sanat ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen Türkiye’nin uluslararası çaptaki tek şan yarışması Leyla Gencer Şan Yarışması’nın onuncusu 22 Eylül’de başlıyor.
#Leyla GencerDarmstadt Devlet Orkestrası’nın usta kemancılarından Emre Tamer, Türkiye’de başlayan Barok müzik sevgisini Almanya’da da sürdürüyor. Yüzlerce yıldır kütüphanelerin tozlu raflarında unutulan eserleri adeta bir ‘arkeolog’ gibi ortaya çıkarıyor ve 20 yıl önce kurduğu ‘Darmstadt Barok Solistleri’ grubuyla birlikte müzik dünyasına kazandırıyor.
#ALMANYA