Güncelleme Tarihi:
Bundan 1.5 sene öncesi... İtalyan tenor Andrea Bocelli ilk kez Türkiye’ye gelecek. Most Production’ın kurucusu Mustafa Oğuz, o konseri organize etmek için koştururken yakın arkadaşı, Polimeks Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca’yla bir araya geldi. Tabanca, bu buluşmada bir hayalinden söz etti. 40 yıl önce Beatles’ın Liverpool Filarmoni Orkestrası’yla yaptığı albüm kaydını dinlemişti ve o gün bu gündür “Bizim bir sanatçımız da böyle bir şey yapar mı” diye düşünüyordu. O buluşmada da Oğuz’a şöyle deyiverdi: “Polimeks’in 20’nci yılı... Sezen Aksu’yla, senfoni orkestralı, böyle bir proje hayal ediyorum.”
Sezen Aksu. Sadece bir müzisyen değil; her birimizin ciğer acısına sesiyle eşlik eden bir filozof aynı zamanda... Şarkılarını şimdiye kadar kimler kimler söyledi... Bu şarkılar geçen hafta da İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası tarafından sahneye taşındı, bu bir ilkti.
'BÜYÜK TESADÜF, SEZEN'İN DE 40'INCI YILI'
Hikâyenin temelinde, Mustafa Oğuz’un Erol Tabanca’yla konuştuktan sonra “Büyük tesadüf... Sezen’in de 40’ıncı yılı” diye düşünmesi yatıyor. Yani, projesi bir anlamda Sezen Aksu’ya da bir jest gibi olacaktı... Hemen orkestra alternatifleri düşünmeye başladılar. Akıllarına ilk gelen, İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası’ydı (The Royal Philharmonic Orchestra)... 1946’da kurulan orkestra, sadece klasik müzik değil, pop ve rock türlerinde de çalışmalar yapıyor. Pink Floyd, Oasis, Queen, George Michael, ABBA, Sting gibi isimlerin albümlerinde yer almışlıkları var.
‘OLMAYABİLİRDİ, BECEREMEYEBİLİRLERDİ’
Oğuz, orkestrayla Andrea Bocelli’nin menajeri vasıtasıyla iletişime geçti. O arada da proje Sezen Aksu’ya çıtlatıldı. Aksu’nun çok hoşuna gitti ama mevzunun nasıl gelişeceği konusunda pek bilgisi yoktu. Oğuz, konuyu Aksu’ya ancak biraz ilerleme kaydedildikten sonra açtı. Çünkü kendi deyişiyle “Olmayabilirdi, beceremeyebilirlerdi”.
Kraliyet Orkestrası’yla anlaşıldı ama onlar için orkestra şefinin kim olacağı ve aranjmanların kimin yapacağı konusu da çok önemliydi. Oğuz, bu konuya yakın arkadaşı, işadamı Jeffi Medina’yla kafa yordu. Erdal Kızılçay’a teklif götürüldü. Yanıt, olumluydu.
‘ÇAKKIDI'DA BİRAZ ÇILDIRDIM
Dünyanın en iyi basgitaristleri arasında gösterilen Kızılçay, profesyonel müzik yaşantısına 14 yaşında Turhan Eteke Orkestrası’yla başlamış. Konservatuvar eğitiminin ardından 19 yaşında İsveç Caz Okulu’na gidip kendi stüdyosunu kurmuş; David Bowie, Tina Turner, Freddie Mercury ve Roger Waters’la çalışmış. Kızılçay, işe Aksu’nun 1-2 parçasının orkestrasyonunu yapıp Oğuz ve Medina’ya göndererek başladı. İlki, ‘İstanbul İstanbul Olalı’ydı: “Şarkının orijinalinden çok uzaklaşmaktan korktum. Jeffi çok beğendi, Mustafa da... ‘Ama biraz daha çıldırman lazım’ dediler. Sonra ‘Çakkıdı’yı yaptım. İşte orada, galiba biraz çıldırdım. Yani daha ileriye gittim. Batılı bir armoni koydum ama hemen her şeyi değiştirdim. Şarkı nakarattan tanınabilirdi ama gerisi tamamen benim tarafımdan kompoze edildi.”
BATI ARMONİSİYLE TÜRK ENSTRÜMANLARI
O sıralarda, Oğuz da Andrea Bocelli’nin orkestra şefi olan Marcello Rota’ya şeflik teklifinde bulundu. Onun yanıtı da olumluydu.
Akabinde provalar ve şarkılar iyice oturunca ekibin artan neşesi... “Müzisyenler bayağı eğleniyordu” diyor Mustafa Oğuz. Bazı şarkılara etnik Türk enstrümanları da renk katabilirdi... Projeye 50 kişilik İstanbul Filarmoni Korosu da dahil edildi. Dahası; ut, klarnet ve yerli vurgulu sazlar da 72 kişilik filarmoninin sesine karışacaktı... Erdal Kızılçay, “50 senedir müzisyenim. Ve Türk’üm. Batı armonisiyle Türk enstrümanlarını birleştirmek için çok dengede gitmek lazımdı. Zamanında ‘Beatles Alaturka’ diye bir prodüksiyon yaptım. Oradaki gibi iyi bir denge tutturmam lazımdı. Türk enstrümanlarını bu yüzden zaten az tuttuk ve sadece altı şarkıda kullandık. Klasik müziğin rengini bastırmamak lazımdı” diyor.
‘HAYAT SANA TEŞEKKÜR EDERİM’
Gerisi mi? Londra’da, İstanbul’da son provalar ve nihayet sahne! Sezen Aksu da elbette oradaydı, mutluydu... Bir de şarkı söyledi: “Acılarım oldu herkes gibi elbet / Herkese kısmet olmayan sevinçlerim / Unutulmayı da göze aldım evet / Hayat sana teşekkür ederim...”
Zorlu PSM’deki konsere gidemediyseniz müjdeyi verelim: Universal Music Publishing Başkanı Andrew Jenkins ve Universal-EMI Record Avrupa Başkanı Adrian Cheesley de 2000 kişinin izlediği konserdeydi. Konserin CD ve DVD’sini 2016 yılının ocak ayında alabileceğiz. Kim bilir... Bakarsınız, ‘umduğumuzdan iyi geçer kış’.