Yanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
ABD uzay araştırmaları merkezi NASAnın Dünya Gözlemevi merkezi, geçtiğimiz hafta Endonezyada faaliyete geçen Krakatoa Yanardağını uzaydan görüntüledi. Faaliyete geçen yanardağın uzaydan çekilden görüntülerinde havaya beyaz dumanlar püskürtmeye başladığı görüldü.
#Krakatoa YanardağıABD uzay araştırmaları merkezi NASA’nın ‘Dünya Gözlemevi’ merkezi, geçtiğimiz hafta Endonezya’da faaliyete geçen Krakatoa Yanardağı’nı uzaydan görüntüledi. Faaliyete geçen yanardağın uzaydan çekilden görüntülerinde havaya beyaz dumanlar püskürtmeye başladığı görüldü.
#Krakatoa YanardağıABD uzay araştırmaları merkezi NASA’nın ‘Dünya Gözlemevi’ merkezi, geçtiğimiz hafta Endonezya’da faaliyete geçen Krakatoa Yanardağı’nı uzaydan görüntüledi. Faaliyete geçen yanardağın uzaydan çekilden görüntülerinde havaya beyaz dumanlar püskürtmeye başladığı görüldü.
#EndonezyaABD uzay araştırmaları merkezi NASA’nın ‘Dünya Gözlemevi’ merkezi, geçtiğimiz hafta Endonezya’da faaliyete geçen Krakatoa Yanardağı’nı uzaydan görüntüledi. Faaliyete geçen yanardağın uzaydan çekilden görüntülerinde havaya beyaz dumanlar püskürtmeye başladığı görüldü.
#EndonezyaYaşanan mali kriz, yeni bir çağın habercisi falan değil; sadece, kapitalizmin tarihi gidişatı üzerinde olağan bir durak. Bu krizden sosyalizm çıkacağını, şimdiye kadar alınan önlemlerin sosyalizmi andırdığını sananlar yanılıyorlar. Doğal afetlerin bile küreselleştiği postmodern çağda, felaketlere biraz da özlem duyuyoruz. Çünkü onlar, çağımızda hepten kaybolan “gerçeklik” hissini, bir yudum da olsa bize yeniden tattırıyorlar.
Alfred Hitchcock’un en iyi filmlerini seçseniz 1 numaraya Kuşlar’ı mı koyardınız yoksa Arka Pencere’yi mi? Peki, dünyanın en tuhaf fobisi hangisi? Ya en korkunç ölüm? Mutlaka yaptırmanız gereken 10 tıbbi kontrol, en depresif 10 rock şarkısı belki ilginizi çekmeyebilir. Ama bir yalancıyı tanımanın 10 yolunu bilmek işinize yarayabilir. Hangi 10 iblis bilim adamı dünyamızı cehenneme çevirdi, en komik 10 son sözde ne denildi?
Ünlü Norveçli ressam Edward Munch'ın, insanın ruhsal acılarının simgesi olan ''Çığlık'' adlı tablosundaki gökyüzünün neden kızıl olduğu yıllar sonra ortaya çıktı. Teksas Eyalet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Donald Olson ve meslektaşları, Endonezya'nın Krakatoa Yanardağı'nın neredeyse tüm dünyayı aydınlatan patlamasının Munch'a ilham verdiğini, yağlıboya resmin, tümüyle üstadın hayal gücüne dayanmadığını açıkladılar.
Kazara olma durumunun bilimsel keşifteki rolü nadiren kabul edilir. Ancak öngörülemeyen sonuçlar, geçen yüzyılın bazı önemli bilimsel ilerlemelerinin kalbinde yatıyor. Tıpkı Big Bang Teorisinin doğrulanması, Viagra üretimi ve "CRISPR"nin "genetik makas" olarak kullanılması gibi.
#Bilim