Güncelleme Tarihi:
SUMARTA ve Java Adaları arasındaki Sunda Boğazı’nda bulunan volkanik adalardan Anak Krakatau, önceki gün büyük bir gümbürtüyle patladıktan sonra gökyüzünü dev kara dumanlar kapladı ve volkanın içinden fışkıran kor halindeki kayalar yüzlerce metre yükseğe fırladı. Birkaç saat sonra nehir halinde lavlar ve amber gibi parlayan taşlar aşağı akmaya başladı. İnsanların yaşaması yasak olan adanın sessiz yanı bile kimsenin ayak basamayacağı kadar sıcak.
Volkanı izleyen bilim adamları Anak Krakatau’daki patlamanın tehlikeli olmadığını ve birkaç gün daha gürüldemeye devam edeceğini bildirdiler. Yine de dağın çevresine 3 kilometreden fazla yaklaşılmaması yolunda uyardılar. Pasifik "Ateş Çemberi" içindeki en tehlikeli volkanlardan biri olan Anak Krakatau en son 1988’de püskürmüş ancak patlamaları asla babası Krakatoa kadar korkunç seviyelere varmamıştı.
36 bin kişi ölmüştü
KRAKATOA, 27 Ağustos 1883’te patladığında, 80 km yükseğe 18 bin metreküp kül fışkırtmıştı. Kül bulutları rüzgarla New York semalarına kadar gitmişti. Neden olduğu 30 metre yüksekliğindeki tsunami sahillerdeki 295 köyü sulara gömmüş ve 36 bin kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı. Facia, 1969’da çekilen "Krakatoa, Java’nın Doğusu" adlı ünlü filme konu olmuştu. Krakatoa’nın çocuğu "Anak Krakatau" ise 1930’da denizden çıktı ve giderek büyüdü.