İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’in 17’inci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde gerçekleştirilen “2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası”, Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in ev sahipliğinde dijital platformda yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Şura’da konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kimya sektörü ekonomimizin harcı” dedi.
#İKMİBİnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz kozmetik ürünleri pazarlarda, ucuzluk mağazalarında kontrolsüz doludizgin satılmaya devam ediyor. Uzmanlar kanser ve diğer hastalıklara neden olabilecek kozmetik ürünlerin orijinallerini bile kullanım şekli ve şartlarına uyarak tüketmek gerektiğine dikkat çekiyor.
#Yeditepe Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Gülengül Duman250 milyon liralık hacme ulaşan sıvı sabunda klasik çiçek ve meyve kokuları yerini vişneli turta, mangolu dondurma, karamela şekeri, franbuazlı pasta, lolipop ve sıcak karamelaya bıraktı. Geliştirilen formüller sayesinde parfüm gibi cilt üzerinde uzun süre kalıcı olabilen bu kokulara ayrıca, dünyanın önde gelen kaplıcalarının ferahlıkları da eklendi.
Yapılan araştırmalara göre, kadınlar, kozmetik ürünleri yoluyla yılda ortalama vücutlarına 2 kilogram kimyasal alıyor. Son yıllarda gelişen yeşil hareket ve ekolojik bilinç, tüketiciyi organik ürünlere yöneltiyor. Rakamlar bu durumu doğruluyor; iki yıldır piyasadaki organik kozmetik ürünlerin sayısında hızlı bir artış var. Hepsi farklı iddialarla raflarda yer alıyor. Kimi etiketlerine “doğal”, kimi “yüzde 100 organik”, kimiyse “yüzde 95 doğal” yazıyor. Peki bu ürünleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz? Denetimleri nasıl yapılıyor? Yüzde yüz organik bir kozmetik ürünü mümkün mü?
Deodorant, saç spreyi gibi ürünlerde itici gaz olarak kullanılan LPG’ye de vergi ödeyerek çifte vergilendirmeyle karşılaşan kozmetikçiler iç pazarın yüzde 90’ını ithal ürüne kaptırdı. Akat Kozmetik’in sahibi Mehmet Akat, "Yabancı market zincirleri Türkiye’deki mağazalarına alımı dışardan yapıyor. İthal üründe bu sıkıntı yok. İç piyasa için üretim çevre ülkelere taşındı" dedi.
HAYAT Kimya Genel Koordinatörü Orhan İdil, başta deterjan olmak üzere temizlik ürünleri pazarında çok uluslu firmalarla rekabette krizlerin kendileri için avantaja döndüğünü söyledi. İdil, "Tüketici ’uygun fiyatlı’ ürün arayışına giriyor. Bu nedenle krizden pazar payımızı artırarak çıkacağımıza inanıyoruz. Bu yıl 700 milyon dolar ciro bekliyoruz" dedi.