İtici gazda çifte vergi sıkıştırdı, kozmetikçi üretimi dışarı kaydırdı

Güncelleme Tarihi:

İtici gazda çifte vergi sıkıştırdı, kozmetikçi üretimi dışarı kaydırdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:00

Deodorant, saç spreyi gibi ürünlerde itici gaz olarak kullanılan LPG’ye de vergi ödeyerek çifte vergilendirmeyle karşılaşan kozmetikçiler iç pazarın yüzde 90’ını ithal ürüne kaptırdı. Akat Kozmetik’in sahibi Mehmet Akat, "Yabancı market zincirleri Türkiye’deki mağazalarına alımı dışardan yapıyor. İthal üründe bu sıkıntı yok. İç piyasa için üretim çevre ülkelere taşındı" dedi.

DEODORANT, oda spreyi, saç spreyi gibi ürünlerde iki kere ÖTV ödeyen kozmetikçiler iç piyasayı ithal ürünlere kaptırdı. Söz konusu ürünlerde itici gaz olarak kullanılan LPG’yi alırken ÖTV ödeyen sektör, ürünleri satarken de ÖTV ödeyerek çifte vergilendirilmekten yakınıyor. KDV’nin de eklenmesiyle birlikte yerli bir ürünün maliyetinin, ithal ürüne kıyasla yüzde 23 daha fazla olmasının haksız rekabet yarattığını söyleyen Aerosol Sanayicileri Derneği (ASAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Akat Kozmetik’in sahibi Mehmet Akat, iç piyasanın yerli üreticilere kapandığını söyledi.

İç piyasa kapandı

2002’de pazarın yüzde 70’i yerli üretimden oluşurken çıkan ÖTV’ler nedeniyle şu anda pazarın yüzde 90’ının ithal ürünlerden oluştuğunu anlatan Mehmet Akat, "Yerli üretici ihracatla ayakta durmaya çalışıyor. Çifte vergi nedeniyle bizim için iç piyasa kapandı. Üretimini durduran firmalar var. Bazı firmalar da Türkiye’de ürünlerini satabilmek için çevre ülkelere taşıdı" diye konuştu. Çifte vergilendirme nedeniyle, Türk firmaların üretimlerini taşıdığı ülkelerin başında Bulgaristan, Romanya, Mısır bulunuyor.

Bulgaristan’a taşıyor

Sektörden örnekler veren Akat, "Ödül İlaç üretimini durdurdu. Eczacıbaşı eskiden Nivea ve 8x4 için Türkiye’de üretim yapardı. Artık yurtdışından getiriyor" dedi. Bulgaristan’da tesis kurarak, dolum işlemlerini orada gerçekleştirmeyi planladığını açıklayan Mehmet Akat, şunları söyledi: "ÖTV’nin yarattığı haksız rekabeti aşabilmek için üretimi başka bir ülkeye taşıyorum. Ülkede ürettiğimi ise ihraç ediyorum. Başka ülkede ürettiğimi kendi ülkeme ithal ediyorum. Türkiye’de fason üretim yaptıran yabancı markalar artık yurtdışından mal getiriyor. SC Johnson Glade markasını, Johnson&Johnson kolonya üretmiyor. Unilever Rexona, Axe ve Fa’yı Türkiye’de üretmekten vazgeçti."

İspanya’da var bizde yok

Akat, Hollanda’da katıldığı bir private lable (market markası) fuarında Dia İspanya için anlaşma imzaladıklarını belirterek, "İspanya’daki Dia için üretim yapabiliyorum. Türkiye’deki Dia için yapamıyorum. Metro, Carrefour eskiden Türkiye’den bu tür ürünler tedarik ederken artık etmiyor. Ama aynı Metro, Carrefour başka ülkelerdeki mağazaları için alım yapıyor" dedi.

ÖTV tamamen kaldırılsın

SAÇLARI şampuanla yıkamanın, deodorant ve parfüm kullanmanın, tıraş olmanın ve krem sürmenin lüks değil, günlük ihtiyaç olduğunu söyleyen Kozmetik Müstahzarları Derneği (KTMD) Başkanı Hayrünnisa Aligil, "Çifte ÖTV’lendirme kaldırılırsa, bir başka değişle ÖTV sıfırlandırılırsa satışlarımız ve üretimimiz artar, buna bağlı olarak da yeni işçi alırız. Üstelik kayıtdışının da önüne geçilmiş olur. Biz Hükümetten ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda da bugüne kadar çeşitli girişimlerde bulunduk. Ancak hükümetler devletin gelirinde azalma olacağı gerekçesiyle pek sıcak bakmadılar. Oysa biz tam tersini düşünüyoruz. Devletin gelirlerinin artacağına ve kayıtdışının azalacağına inanıyoruz" dedi. TOBB Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayici Meclisi Başkanı Ahmet Pura ise, krize rağmen kişisel bakım ürünleri satışında artış olduğunu belirterek şöyle devam etti: "2008 yılında kişisel bakım ürünlerinin satışı yüzde 9.9, temizlik ürünlerinin satışıyla yüzde 13 artış gösterdi. Bu yılın ilk dört ayında kişisel bakım ürünleri satışı yüzde 16.5, temizlik ürünlerinin satışı yüzde 14 arttı. Krize rağmen satışlarının artıran bu sektöre çifte ÖTV’lendirme yanlış bir uygulama. ÖTV’nin kaldırılmasını, KDV oranlarının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz."

Haksız rekabet yerli üreticiyi vuruyor

TÜRKİYE’de 2.4 milyar dolara büyüklüğe sahip olan ve 14 bin kişiye istihdam sağlayan Türk kozmetik pazarının çifte vergi nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiğini belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), düzenlediği toplantıyla kozmetik sektöründe faaliyet gösteren diğer derneklerle birlikte çifte vergi adaletsizliğinin kaldırılması çağrısında bulundu. İKMİB Başkanı Murat Akyüz, şunları söyledi: "Deodorant, tıraş köpüğü, oda spreyi ve saç köpüğü gibi hemen her gün kullanılan ürünlerin üretiminde bir çeşit itici gaz olan LPG kullanıyoruz. Bu bir hammadde olmasına rağmen ÖTV ödüyoruz. Ürün bitip satışa sunduğumuz zamanda lüks ürün kategorisini giriyor. Bir kez daha ÖTV ödüyoruz. Ayrıca KDV de veriyoruz. Tüm bunları alt alta topladığınızda yerli ürünlerle ithal ürünler arasında yüzde 23’e varan fiyat farkı ortaya çıkıyor. Bunun neden olduğu haksız rekabette var olabilmek zor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!