YKS Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) 18 Haziran'da sona erdi. Sınav çıkışı adaylar AYT sınav sorularını değerlendirdi. Dikkat çekenler arasında karbon allotropları ayt kimya sorusu yer aldı. Peki, Karbon Allotropları özellikleri nelerdir? AYT Kimya sorusu karbon allotropları sorusunun yanıtı!
#Karbon AllotroplarıHalojen deyince ne olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, Klor, Florür, İyot dediğimizde aklınıza yüzme havuzları, diş macunu ya da lambalar gelebilir. Klor, insan vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 0.15'ini oluşturur ve vücudun işleyişinde birkaç önemli rol oynar. Peki, nedir Halojenler detayları ile derledik.
#Halojenİnsanlar başta olmak üzere tüm canlıların en önemli kaynağı su olmaktadır. Özellikle canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için suyun önemi oldukça büyüktür. Bu nedenle suyun insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerinde faydası da oldukça çoktur. Peki, suyun canlılar için önemi nedir tüm detayları ile derledik.
Günümüzde internet en önemli bilgi kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Özellikle pandemi sürecinde önem kazanan ve halen devam eden uzaktan eğitimin bir parçası olarak öğrenciler, internette devamlı olarak ders konuları hakkında bilgi edinmeye devam etmektedir. Artık internetin çok yaygın olması ve bu ağa ulaşım araçlarına neredeyse herkesin elinde olması önemli bir avantaj sağlamaktadır. Tüm bu sebepler bir araya gelince bilgiye ulaşımda internet platformları en pratik çözüm haline getirmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimPeptit, "sindirilmiş" anlamına gelen Yunanca bir kelimedir. Bir peptit, bir amid bağı ile bağlanan amino asit monomerlerinin kısa bir polimeridir. Peki, Peptid bağı nedir, nerelerde bulunur tüm detayları ile derledik.
#EğitimMetalik bağların gücü pek çok alanda kullanılmaktadır. Çünkü metallerin atomları arasında yüksek bir çekim kuvveti vardır. Bunu aşmak için çok fazla enerji gerekir. Peki, Metalik Bağ nedir, özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimKimyanın en önemli terimleri içinde kovalent bağlar da yer alır. Kimyada pek çok konunun iyi bir şekilde kavranması için bu terimin bilinmesi gerekir. Ametal atomları arasında ortaya çıkan bir çift elektron bağı, kovalent bağı ismini alır. Kovalent bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimEvrende gördüğümüz her şey atomların bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Fen bilimleri ve fizik de maddenin en küçük yapı taşı olarak da bilinen atomları yakından inceler. Bu sayede de atomlar ile ilgili her türlü bilgiye de rahatlıkla ulaşabilir. Atomlarla ilgili günümüzde merak edilen pek çok konu vardır. Bunlardan birisi de iyonik bağ terimidir. İyonik bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimCanlılarda monomer adı verilen küçük moleküller bir araya gelerek çok daha büyük molekülleri meydana getirirler. Bu şekilde fonksiyonel ve daha kompleks bileşikler elde edilir. Örneğin, glikozlar bir araya gelerek daha büyük karbonhidratları meydana getirir. Aynı zamanda amino asitler bağlanarak da proteinleri meydana getirir. Glikozit bağı nedir, nerede ve nelerde bulunur sizler için derledik.
#EğitimDNA ve RNA adı verilen nükleik asitler sayesinde canlılarda bulunan bazı özelliklerin hem nesiller boyu aktarılmasına olanak sağlanırken hem de canlılar için önem taşıyan protein üretimi meydana gelmektedir. Bu asitler canlı yaşamı için önem arz eden bağların oluşmasına da katkı sağlamaktadır. Fosfodiester bağı da bu bağlamda ele alınması gereken bir kavram olmaktadır. Peki, Fosfodiester bağı nedir ve nerede bulunur? Fosfodiester bağı sayısı hesaplama nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#SağlıkKimyasal açıdan öne çıkan tepkime ve reaksiyonları ile beraber birçok değişik bağ bulunmaktadır. Bunun içerisinde özellikle apolar kovalent bağ ile polar kovalent bağ önemli bir yer tutar. Peki apolar kovalent bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir? Apolar bağ güçlü mü yoksa zayıf etkileşim mi detayları ile derledik.
#Eğitimİnhibatör genel olarak kimya alanında kullanılan bir terim olarak bilinir. Bir reaksiyonun ne kadar hızlı olduğu, belli olan organizmaların gelişme göstermesi ve bununla beraber gitgide artasını azaltan ya da tamamen durduran bir işlem olarak bilinir. Ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığı her zaman merak konusu olan inhibatörlerin ne alanda kullanıldığı da oldukça merak konusu olan bir konudur. Peki inhibatör nedir, özellikleri nelerdir? İnhibatörün kaç çeşidi vardır ve kaça ayrılır tüm detayları ile merak edilenleri sizler için derledik.
20. yüzyılın ilk çeyreğinde literatüre giren etkileşim kelimesi, etki sözcüğünden türetilmiştir. Birinin ya da bir şeyin başka bir varlıkta yol açtığı değişime etki denir. Her iki nesnenin ya da insanın etkilendiği durumlar ise etkileşim olarak nitelendirilir. Diyalog kurmak ya da fikir alışverişinde bulunmak etkileşime örnek olarak gösterilebilir. Etkileşim nedir, ne anlama gelir? Kimyada ne için kullanılır tüm detayları ile derledik.
Kimya, maddenin bir biçimden diğerine dönüşümünün incelenmesidir. Bu dönüşümler genellikle iki farklı madde türünün birleşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kimya söz konusu olduğunda Elementler ve Bileşikler en çok karıştırılan konulardan biridir. Peki, elementler ve bileşiklerin ortak özellikleri ya da onları birbirinden ayıran özellikler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Element Ve Bileşiklerin Ortak Özellikleri Nelerdir?Güçlü etkileşim, kuarklar ve gluonlar arası etkileşime denilmektedir. Kuark, maddenin temel bileşimlerinden birini temsil eder. Gluon ise kuarklar arasındaki kuvvetli etkileşimi sağlayan temel parçacıktır. Güçlü etkileşimlerin hangileri olduğunu detayları ile derledik.
#Güçlü EtkileşimHer nükleotit biriminin pentoz, bir nükleosit oluşturmak için 1 numaralı karbon atomu aracılığıyla azotlu baza bağlanır. Pentoz ayrıca 5 numaralı karbon atomu aracılığıyla fosforik aside bağlanır. Üçü birbirine bağlı olarak bir nükleotit oluşturur. Peki, Nükleotid nedir, türleri ve yapıları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Çevre kirliliği günümüzün önemli problemlerinden bir tanesidir. Bu problemin en önemlilerinden bir tanesi de şüphesiz hava kirliliğidir. Hava kirliliği nedeni ile dünya üzerinde yaşayan canlılar ekolojik tehlikeler ile mücadele etmek zorunda kalmaktadır. SO2 (Kükürt dioksit) nedir, asit mi baz ve polar mı apolar mıdır? SO2 bileşiğinin yaygın adı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#So2NH3 bileşiği genellikle halk arasında amonyak ismi ile bilinmektedir. Amonyak maddesinin asit mi yoksa baz mı olduğu merak konusu olmaktadır. NH3 (Amonyak) asit mi baz mı, suda çözünür ve hidrojen bağı var mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
N2O5, dinitrojen pentoksit ismi ile bilinmektedir. Bu bileşik 2 azot ve 5 oksijenden meydana gelmektedir. N2O5 nedir, asit mi baz mı ve kovalent midir? N2O5 bileşiğinin adı nasıldır ve molekül ağırlığı nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#N2O5Hidrojen bromür, esas olarak HBr formülüne sahip olan iki tane atomlu moleküldür. Renksiz nitelikteki bir bileşik ile bir hidrojen halojenürdür. Hidrobromik asit, su içerisinde bir HBr çözeltisidir. HBr'nin hem susuz olan hem de sulu olan çözeltileri, bromür bileşiklerinin hazırlanması konusunda ortak reaktiflerdir. HBr formülünün metal mi ametal mi, polar mı apolar mı olduğunu derledik.
#HBRCO2 bileşiği kimya derslerinde işlenin bir gaz türüdür. Bu nedenle asit mi yoksa baz mı olduğu insanlar tarafından merak edilmektedir. CO2 asit mi baz mı, apolar mı polar mı ve organik midir? Karbondioksit yanıcı mıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Co2Molekül içerisinde atomların bir araya gelmesi ile beraber kimyasal süreç doğrultusunda etkileşim gerçekleşmektedir. Bu etkileşim ve kuvvet farklı bağlar üzerinden öne çıkabiliyor. Peki, etkileşim türleri nelerdir? Kimyasal, zayıf, güçlü etkileşim türleri nelerdir detayları ile derledik.
Evrende görmüş olduğumuz her şey atomların birleşmesi ile oluşmuştur. Fen bilimleri ile birlikte maddenin en küçük niteliğe sahip yapı taşı olan atomlar incelenir ve atomlar ile alakalı hemen hemen her çeşit bilgiye ulaşmak mümkündür. Atomlarla ilgili merak ettiğiniz pek çok konu olabilir. Bu konulardan en fazla merak edilenlerden bir tanesi de İyonik bağ kavramıdır. İyonik bağ kavramının ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, hangi özelliklere sahip olduğunu ve örneklerinin neler olduğunu sizin için derledik.
#İyonik Bağ Nedir?Seramik maddesinin en yaygın kullanımı tuğla ve porselen ürünleridir. Seramik sözcüğü Fransızcadan céramique kelimesinden alıntıdır. Fransızca olan bu kelimenin Türkçe karşılığı ise çömlekçilik demektir. Kelime eski Yunanca da ise pişmiş topraktan çömlek Türkçe anlamından türemiştir. Seramik nedir, nasıl yapılır, nasıl pişirilir ve nasıl kesilir tüm detayları ile derledik.
#Seramik Nedir Ve Nasıl Yapılır?Bilim insanları evreni anlamak ve daha iyi ifade edebilmek için birçok yöntem geliştirilmiştir. Geçmişten günümüze kadar olan süre içerisinde evrensel olarak kolay bir şekilde anlaşılabilmesi için var olan bütün maddeler periyodik tabloya yerleştirilmiştir. Böylelikle onların üzerinde çeşitli işlemler yapabilme ve kolaylıkla tanıma mümkün olmuştur. Co2 yani karbondioksit de dünyada en çok bulunan bileşimlerden birisi olup yaşam için önem arz eder. Co2 nedir, ne işe yarar ve nerelerde kullanılır hepsini sizin için derledik.
#Co2 Nedir?Latince 'Poli' çok sayıda anlamına gelir. Polimer, birçok molekülün kimyasal bağlarla bir araya gelmesi ile oluşan yüksek molekül ağırlıklı bileşikler olarak ifade edilir. Polimer nedir, hammaddesi nedir, polimer çeşitleri ve özellikleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Polimer Nedir Hammaddesi Nedir?