Yeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkABD’li ilaç şirketi Pfizer, antiviral hapı Paxlovid'in korona virüse karşı hastaneye yatış ve ölüm riskini azaltmada yüzde 89 etkili olduğunu açıkladı. Pfizer, 16 Kasım'da verileri ABD İlaç ve Gıda Dairesi'ne (FDA) göndererek acil kullanım onayı başvurusunda bulunmuştu.
#PfizerDoç. Dr. Ümit Savaşçı, koronavirüse göre daha bulaşıcı ve öldürücü olan kuş gribinin 14 ülkeye yayıldığını söyledi. Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanları uyaran Doç. Dr. Savaşçı, "Özellikle kümes hayvancılığı ile uğraşanlar bir hayvan ölümü ya da kendilerinde öksürük, ateş, eklem, kas ağrısı gibi grip belirtileri görürlerse mutlaka yetkili yerel mercilere haber vermeleri gerekiyor. Bu konuda özellikle kanatlı hayvan üreticileri, şirketler, ferdi vatandaşlar, çiftçilerimizin çok uyanık olması lazım" dedi.
#PandemiDünyanın koronavirüs ile mücadelesi sürerken salgın konusunda ülkenin en yetkili kurumu olarak gösterilen ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) aşılar ile ilgili çok önemli bir paylaşımı yaptı.
#Kovid Aşısı6 milyon çift doz Sinovac olmuş kişi hatırlatma dozunu yaptırmaya yanaşmadı. Ülkemizde her gün 200 binden fazla çift doz aşılı kişi bağışıklığını kaybederken sadece günde yaklaşık 30 bin kişi 3. doz aşısını yaptırıyor. Kasım ayında ise bizi bambaşka bir risk bekliyor. İşte 5 soruda salgınla mücadelede son durum
#Koronavirüsİlk olarak Hindistan'da görülen ve kısa sürede dünya üzerindeki baskın tür haline gelen Delta varyantını inceleyen Kanadalı bilim insanları bu varyantın orijinal virüsten yüzde 133 daha ölümcül olduğu sonucuna ulaştı.
#Koronavirüsİngiltere'de hükümet için hazırlanan bilim raporunda yer alan ifadeler ülkenin gündemine bomba gibi düştü. Bilim danışmanları tarafından hazırlanan raporda Delta varyantının aşı olmayan herkese bulaşacağı bilgisi yer aldı.
#Koronavirüs3. doz hatırlatma aşısının ardından 17 Ağustos itibarı ile 4. doz aşılar sağlık çalışanları ve 50 yaşın üstündeki vatandaşlar için talebe bağlı olarak sisteme tanımlandı. Ancak hala kafa karışıklıkları mevcut. Yurt genelindeki milyonlarca kişi “4. doz aşıyı olmalı mıyım?” diye düşünüyor. Anne babalarımız bize danıştı, biz de uzmanlara sorduk...
#4. Doz AşıDünyayı etkisi altına alan Delta varyantı ile ilgili İngiliz bilim insanlarından ezber bozan yeni bir açıklama geldi. Delta'daki semptomları inceleyen ekip belirti listesini güncelledi. İşte yaş gruplarına göre en sık görülen semptomlar...
#DünyaDelta variantı, 'Delta plus' olarak yeniden mutasyona uğradı ve Hindistan dışındaki ülkelerde de görülmeye başlandı. İlk olarak Hindistan'da ortaya çıkan ve bir çok ülkeye hızla yayılan Delta varyantı, Rusya'da çok sayıda can kaybına neden oldu. Türkiye'de ise 26 ilde Delta varyantı görüldü vaka sayısı 138'den 224'e çıktı. Tüm dünyayı alarma geçiren varyantın endişeleri devam ederken aşı üreticilerinden dikkat çeken açıklamalar geldi. En çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtilerle kendisini gösteren Delta varyantı mutasyonunda BioNTech ve Sinovac aşılarının koruyuculuk oranı belli oldu. Peki, Delta varyantı nedir? İşte, Delta varyantı belirtileri ve aşılardaki etkinlik oranları hakkında bilgiler.
#Delta Varyantı NedirSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Faz-2 aşamasında gönüllü olduğu VLP aşısından sevindiren haber geldi. Türkiye'nin ilk yerli aşısı Turkovac'ta Faz-3 çalışması devam ederken, ikinci aşı olan VLP aşısının mutasyonlara karşı yüksek oranda etkili olduğu belirtildi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Turkovac'tan sonra ikinci ve bence daha güzel haber; VLP aşısının mutasyonlara karşı çok yüksek oranda etkili olacağını düşünüyoruz. Bütün mutasyonlardan etkilenmeyecek şekilde 6 tane izotopu koruyucu etkisi var" dedi.
#VLP AşısıTürkiye'de Sinovac ve Biontech aşılarından sonra Rusya'nın Sputnik V aşısı da devreye girecek. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sputnik V aşısının 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacağını belirtti. Doç. Dr. Savaşçı, "Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97" dedi.
#Sputnik VTürkiye'de Sinovac ve Biontech aşılarından sonra Rusya'nın Sputnik V aşısı da devreye girecek. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Sputnik V aşısının 2 hafta içinde uygulamaya girmiş olacağını belirtti. Doç. Dr. Savaşçı, "Rus aşısının da koruyuculuk oranı çok yüksek, yüzde 97" dedi.
#AşıTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 29 milyon 660 bini aştı. Prof. Dr. Mehmet Artaç, yıllık 15 bin kanser hastasına hizmet verdiklerini belirterek, "Tanı konulan hastalarımıza kemoterapi tedavilerine başlamadan önce Covid aşısını yaptırmasını söylüyoruz, eğer bu mümkün değilse tedavi alan bir hastaysa mutlaka doktoruna danışarak aşısını yaptırmalı” ifadelerini kullandı.
#HaberSağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu’na davet ettiği BioNTech aşısının mucitlerinden Dr. Uğur Şahin ile yaptığı ortak açıklamada “Önümüzdeki 3 ay içinde ülke genelinde COVID-19’a karşı çok yoğun bir BioNTech aşısı kampanyasının uygulamaya gireceğini” açıkladı.
#YAZARCovid-19 aşısı olan ya da hastalığı atlatan birçok kişi “Acaba ne kadar antikor ürettim?” sorusuyla test yaptırmaya koşuyor. Ancak her sorunun yanıtı test sonuçlarında yok. Antikor seviyesinin düşük ya da yüksek olması ne anlam ifade ediyor? Her isteyen bu testi yaptırabilir mi? Koronavirüse karşı gelişen antikorlar ne kadar süre koruma sağlar? Uzmanlar yanıtlıyor
#KoronavirüsKoronavirüs salgınını yenmek için hâlâ elimizdeki en etkili silah olan Kovid-19 aşıları tüm dünyada uygulanmaya devam ediyor. Öte yandan aşılarla ilgili etki oranları ve yan etki tartışmaları da soru işareti yaratmaya devam ediyor. Bilim insanları bu sorunların önüne geçmek için 'karışık aşı' formülü üzerinde duruyor.
#KoronavirüsKoronavirüsün insanlardan evcil hayvanlara bulaşması, virisün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabildiğinin bildirilmesi, bilim dünyasında, “Evcil hayvanların da aşılanması gerekiyor mu?” tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.
#Kovid-19Uzmanlar artan mutasyonlu virüs vakalarına karşı özellikle çift maske takılması konusunda uyarıda bulunurken, piyasadaki maskelerin hâlâ yeterli standartta olmadığı belirtildi. Özellikle meltblown koruyucu olmayan ürünlere karşı harekete geçen yetkili kurumlar 400’ün üzerinde markaya ait maskeyi teste aldı. Çıkacak sonuca göre bu maskelerin büyük bölümü piyasadan toplatılacak.
#GazetehaberleriSağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısında Faz 2 çalışmasının çok önemli olduğunu söyledi. Savaşçı, "Aşının kimlere uygulanacağı, yan etki profilleri, kaç doz uygulanacağı Faz 2 çalışmasında ortaya çıkacaktır" dedi.
#Yerli AşıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "2 milyon 800 bin doz BioNTech aşısı elimizde. 10 gün içinde bu sayı 4,5 milyona ulaşacak. Bu aşı her ilde belli hastanelerde uygulanacak" ifadelerini kullanmıştı. BioNTech aşılarının birinci dozları bugün saat 10.00 itibari ile Türkiye'de uygulanmaya başlandı. Sinovac'tan farkı aşı uygulanmadan önce 10 kere çevriliyor. Öncelikle oda sıcaklığında bekletiliyor aşılar, daha sonra uygulanıyor. Bir şişeden 6 kişiye aşı uygulanıyor. 0,3 mililitre kadar uygulanıyor o yüzden ayrı bir enjektörle uygulanıyor.
#BiontechGebelik düşünen her kadın planlı bir şekilde gebe kalmak ister. Gebelik arzu edilse bile, uygun zamanlama çoğu kadın için önemlidir. Beklenmeyen zamanda oluşan gebelikler anne adaylarını olumsuz etkileyebilir, iş hayatını, planlarını, yapmak isteyeceği pek çok şeyi ertelemesi gerekebilir. Bu anlamda doğum kontrol yöntemlerini bilmek, planlı gebelik için çok önemlidir. Özellikle modern doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, her kadının üreme sağlığını koruması için elzemdir.
#Doğum Kontrol HaplarıBilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında koronavirüs aşısıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, Türkiye'de aşılamanın nasıl yapılacağı sorusuna yanıt verdi. Özlü, kuyruk olmaması için randevu usulü aşı yapılacağını söyledi.
#Bilim Kurulu Üyesi