Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs ve koronavirüsten kaynaklanan toplam ölüm sayısının yaklaşık 15 milyon olduğunu açıkladı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus bu sayının bir uyarı niteliği taşıdığına dikkat çekti ve ülkeleri sağlık sistemlerine yatırım yapmaya davet etti.
#DSÖDünya Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı izlemeye devam ederken 2 yıldan fazla süredir hayatımızda olan koronavirüs salgını da dur durak bilmiyor. Virüsün ilk ortaya çıktığı Çin’de tüm uğraşlara rağmen 14 ay sonra ilk koronavirüs ölümleri yaşandı. Durum, hükümette de deprem etkisi yarattı.
#ÇinKoronavirüs salgınının sıfır noktası olarak kabul edilen Çin'in Vuhan kentinde yaşanan skandalların sonu gelmiyor. DSÖ ekibinin virüsün kökenini bulmak üzere gittiği ve zorunlu karantinadan çıkarak araştırmalarına başlamak üzere olduğu Vuhan'da yakınlarını Kovid-19'a kurban verenlerin sarsıcı iddiaları bir kez daha dünya gündemine oturdu.
#Vuhan15 Ekim Korona virüs Türkiye günlük tablosunda son dakika gelişmeler, Sağlık Bakanlığı koronavirüs ölüm vaka ve iyileşen sayısı ile "covid19.saglik.gov.tr" adresinden açıklandı. Sağlık Bakanlığı verileri ile açıklanan günlük korona virüs tablosuna göre, son 24 saatte vefat eden sayısı 66, iyileşen hasta sayısı ise 1.311 olarak kaydedildi. Türkiye coronavirüs tablosuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Ağır hasta sayımız durağan seyrine devam ediyor. Filyasyon, izolasyon eksiksiz devam ediyor. " dedi. Diğer yandan çarşamba günü gerçekleşen Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, İstanbul, Balıkesir, Bilecik'te vaka sayısının arttığını duyurdu. İllere göre İstanbul'da son 1 ay içinde artış yüzde 50 oranında arttı, Ankara'da ise düşüş gözlendi. ABD'de ise salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 220 bin 989'a çıktı. İşte, 15 Ekim Türkiye koronavirüs günlük tablosu ve Covid 19 risk ve yoğunluk haritası.
#KoronavirüsKoronavirüs son durum tablosunda vaka ve ölüm sayısı Sağlık Bakanlığı'nın verileri ile güncelleniyor. 7 Eylül coronavirüs tablosunu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısı en çok artan ilin Ankara olduğunu duyurdu. Koca zatürre hasta oranının artan ilin son bir haftada olmadığını söyledi. Diğer yandan bugünkü coronavirüs tablosunda göre, vefat sayısı 57 olarak kaydedildi. Virüsün kritik noktalarından olan ABD'de ise Kovid-19 salgınının merkezi ve en fazla can kaybının görüldüğü ülke olmayı sürdürüyor. ABD'yi 4 milyon 224 bin 14 vakayla Hindistan, 4 milyon 137 bin 606 vakayla Brezilya izliyor. Salgın devam ederken vaka sayısı, dünya genelinde 27 milyon 296 bini aştı. İşte, Koronavirüs son durum tablosu ve 7 Eylül vaka ve ölüm sayısı....
#Koronavirüs TablosuKoronavirüs tablosu Türkiye ve dünya genelindeki vaka, ölüm ve iyileşen hasta sayısı ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. Bakan Koca, 29 Ağustos’ta Türkiye Günlük Korona Tablosu'nu Twitter'dan paylaştı. Dün açıklanan tabloya göre Türkiye'de son 24 saatte 1549 kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısı konuldu, 39 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 267 bin 64, can kaybı 6 bin 284 oldu. İşte dünya genelince ve Türkiye’deki vaka, ölüm ve iyileşen hasta sayısı ile ilgili bilgiler..
#Koronavirüs TablosuDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Eris’ varyantı ile birlikte son bir buçuk aydır vaka sayılarında bir artış gözlemlediklerini söyledi. Ceyhan, “Eris varyantının yeni bir pandemi oluşturacağını düşünmüyorum. Şu anda benim önerim, bağışıklığı düşük, kronik rahatsızlıkları olan, kanser hastalarının iyi korunması ve dikkat etmesi” dedi.
#Eris VaryantıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı PişmanlığıCovid-19 aşıları ilk çıktığı günden beri 'aşı karşıtları' vardı. Şimdi ise pandemi sürecinde aşı olan ve sonrasında "Keşke olmasaydım" diyen 'aşı pişmanları' ortaya çıktı. Bu kişiler, pişmanlıklarının en temel sebebini aşı olduktan sonra hastalanmaları olarak anlatıyorlar. Uzmanların ise bu kaygıya çok net yanıtları var. Öte yandan aşı karşıtları ve aşı pişmanlarının sayısının hızla artması "Olası yeni bir pandemide aşı olacak insan kalmayacak, bizi aşılar da mı kurtaramayacak?" sorusunu beraberinde getiriyor. Aşı karşıtlarının ve pişmanlarının iddialarını/endişelerini konunun uzmanlarına sorduk, bilimsel cevaplarla konuya noktayı koyduk
#Aşı KarşıtlığıSağlık Bakanlığı koronavirüs verilerini yayınladı. Geçtiğimiz 5 ayı kapsayan tablolarda vaka sayıları ve ölüm sayıları pandemi dönemindeki gibi paylaşıldı. 2022 Aralık ayında vaka sayısı 88 bini aşarken, vefat sayısı 252 olarak açıklandı. İşte Mart ayındaki son durum ve açıklanan rakamlar.
#Sağlık BakanlığıGece gündüz demeden canla başla hayat kurtarmaya çabaladılar, günlerce sevdiklerinden uzak kaldılar, koruyucu giysilerin altında zar zor nefes alırken hastalarına nefes olmaya çalıştılar. Maskeler yüzlerinde, tanık oldukları kayıplar ruhlarında derin izler bıraktı. Salgının başlangıcının üzerinden üç yıl geçti, pek çok şey eski haline döndü. Peki ya sağlık çalışanları pandemiden önceki hayatlarına dönebildi mi?
#Covid-19Almanya’da kiliseden ayrılanların sayısı giderek artıyor. Protestan kiliselerinin toplam üye sayısında 2022 yılında yüzde üç azalma olurken, ayrılanların sayısında bir önceki yıla göre üçte bir oranında artış görüldü. 2022’de 380 bin kişi kilise üyeliğini sonlandırdı.
#AlmanyaBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep Aİngiltere'de Strep A enfeskiyonu vakaları artarken, bir ilkokul öğrencisinin hastalığa yenik düşmesi ile ölü sayısı 8'e yükseldi. Sağlık yetkilileri ailelere 'dikkatli olun' uyarısında bulunurken, doktorlara en küçük şüphede antibiyotik tedavisine başlayın talimatı gönderildi.
#Strep ATürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.
#İstanbulTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın covid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz